DJI Mavic 2 Pro - Droomdrone voor luchtfotografen?

Door: Maikel Dijkhuizen | 07 mei 2019 10:48

DJI Mavic 2 Pro
Review

Afgelopen najaar bracht DJI de langverwachte Mavic 2 Pro op de markt. Met deze quadcopter richt de Chinese dronespecialist zich op semiprofessionele filmers en luchtfotografen. Zo maakt de aanwezige 20megapixel-camera van Hasselblad haarscherpe foto’s en 4K-filmpjes, waarbij een gimbal ongewenste schommelingen corrigeert. Dat belooft wat, dus hoog tijd om de DJI Mavic 2 Pro eens uitgebreid aan de tand te voelen.

DJI Mavic 2 Pro

Prijs € 1.499,-
Camerasensor 1” CMOS
Brandpuntafstand 28 millimeter
Diafragma f/2.8 - f/11
Beeldhoek 77 graden
Intern geheugen 8 GB
Batterijcapaciteit drone 3850 mAh
Maximale snelheid 72 km/u
Maximale vliegafstand 8 km
Maximale vliegtijd 31 minuten
Afmetingen (uitgevouwen) 32,2×24,2×8,4 centimeter
Gewicht 907 gram
Website www.dji.com/nl
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Veel mogelijkheden in de app
 • Prima videoprestaties
 • Prettige bediening
 • Stevige behuizing
 • Minpunten
 • Maximaal 30 fps bij 4K-video’s
 • Maximale capaciteit microSD-kaart
 • Handleiding slecht leesbaar
 • Duur

De productdoos van deze stijlvolle drone bevat nogal wat accessoires. In hoofdlijnen levert DJI in de standaardverpakking een minihelikopter, controller, accu, oplaadadapter en drie paar propellers mee. Gezien de beperkte vliegtijd van ongeveer een halfuur op een enkele batterijlading, zijn extra accu’s gewenst. Bovendien neem je twee paar propellers direct in gebruik, dus je houdt slechts één propellerpaar over als reserve. Tot slot ontbreekt er een reistas. Voor twee extra accu’s, twee paar propellers, een schoudertas en enkele andere handige accessoires doen geïnteresseerden er daarom verstandig aan om het Fly More Kit aan te schaffen. Houd hierbij wel rekening met een meerprijs van zo’n driehonderd euro bovenop de standaardprijs van de DJI Mavic 2 Pro.

Nieuwe regels

De behuizing van de minihelikopter voelt degelijk aan en kan best een stootje verdragen. Helaas bedraagt het gewicht 907 gram, waardoor het product een luttele zeven gram binnen de beoogde nieuwe wetgeving voor minidrones valt. Waarschijnlijk zijn modelvliegers in deze zogeheten C2-categorie vanaf medio 2020 verplicht om een online training te volgen en zichzelf te registeren in een online systeem. DJI had de behuizing dus beter iets lichter kunnen maken.

Configuratie

Verwacht niet te veel van de papieren Nederlandstalige handleiding, want de letters zijn piepklein. Je kunt wel Engelstalige instructies in de bijbehorende DJI GO 4-app vinden. Gelukkig zijn er relatief weinig handelingen vereist om deze drone in gebruik te nemen. Let op dat je de juiste propeller op de juiste arm draait door goed naar de markering te kijken. Verder stop je een accu en micro-sd-kaart in de behuizing. Vreemd genoeg accepteert het apparaat alleen geheugenkaarten tot 128 GB. Gezien de forse bestandsgrootte van 4K-filmpjes is het hierdoor noodzakelijk om video’s regelmatig te back-uppen. Via klemmen onder de controller en een kabeltje verbind je een smartphone of kleine tablet. Na registratie in de DJI GO 4-app bekijk je op het mobiele scherm de livebeelden.

Bediening

De Mavic 2 Pro laat zich relatief eenvoudig bedienen. De controller bevat twee joysticks waarmee je de drone laat opstijgen, dalen en draaien. Daarnaast beweeg je de quadcopter voor-, achter- en zijwaarts. Het bereik van de draadloze verbinding zou zo’n acht kilometer bedragen, maar dat hebben we gezien de regels niet getest. Volgens de regelgeving moet je de drone tenslotte te allen tijde kunnen zien. Handig is dat je de Mavic 2 Pro objecten laat volgen door bijvoorbeeld een persoon of dier op de smartphone of tablet te markeren. Tijdens het vliegen dienen beide antennes van de controller in de richting van de drone te wijzen. Gebeurt dat niet, dan valt in de praktijk de verbinding behoorlijk snel weg. Door de homeknop op de controller enige tijd ingedrukt te houden, keert de drone automatisch weer terug naar de oorspronkelijke startpositie. Fijn is dat de DJI GO 4-app je continu op de hoogte houdt van de locatie, snelheid, afstand en resterende vliegtijd.

Over de videokwaliteit kunnen we kort zijn. Die is namelijk weergaloos!

Videoprestaties

Over de videokwaliteit kunnen we kort zijn. Die is namelijk weergaloos! Wanneer we de video’s op een ultra-hd-scherm terugkijken, valt met name de stabiliteit van de beelden op. Wind lijkt nauwelijks invloed op de videoprestaties te hebben. De aanwezige gimbal doet zijn werk dus uitstekend. Klein puntje van kritiek is dat je 4K-filmpjes op een maximale framerate van dertig beelden per seconde kunt opnemen. Dat is nadelig voor dronevliegers die sterk vertraagde opnames willen maken. Als alternatief schroef je de resolutie zo nodig terug naar 1080p, waarbij je op een framerate van 120 fps kunt filmen. Vergeleken met zijn voorganger bevat de tweede generatie van de Mavic Pro een grotere sensor, waardoor de beelden ook bij iets minder daglicht nog scherp ogen.

Conclusie

Voor dronevliegers die stabiele 4K-video’s en scherpe foto’s vanuit de lucht willen maken, is de Mavic 2 Pro een product om je vingers bij af te likken. De bediening is uiterst gebruiksvriendelijk en spreekt eigenlijk voor zich. Dankzij obstakelsensoren en de homeknop kan er bovendien nauwelijks iets fout gaan. Een gemiste kans dat DJI de behuizing niet een fractie lichter heeft uitgevoerd, want vermoedelijk dienen bezitters in 2020 een verplichte online training te volgen. Bovendien zijn de beperkte capaciteit van de micro-sd-kaart en de relatief lage framerate bij 4K-video’s kleine nadelen. Een droomdrone is de Mavic 2 Pro dus niet, al komt dit product er wel angstvallig dicht in de buurt.

0 Reactie(s) op: DJI Mavic 2 Pro - Droomdrone voor luchtfotografen?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.