Documenten synchroniseren

Door: Robbin Ooijevaar | 14 maart 2011 15:14

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Bestanden worden doorgaans lokaal opgeslagen, maar er zijn allerlei trucjes voorhanden waarmee u uw documenten ook op een andere locatie kunt openen. In dit artikel leggen we uit hoe u uw bestanden kunt synchroniseren met behulp van internet of een usb-opslagapparaat. Behalve dat deze methoden gebruiksvriendelijk zijn, zorgen ze er ook voor dat u altijd over de meest actuele versie van uw bestanden beschikt.

1. Internet versus usb

Het synchroniseren van bestanden heeft als doel dat u op meerdere locaties bij uw gegevens kunt, zonder dat er daarbij versieconflicten optreden. Synchronisatie kan op verschillende manieren plaatsvinden. De belangrijkste zijn door gebruik te maken van schijfruimte op internet of met behulp van een lokaal opslagmedium, zoals een usb-stick of een harde-netwerkschijf. Het voordeel van synchroniseren via internet is dat u er niet naar hoeft om te kijken. Als u bijvoorbeeld Dropbox gebruikt en u bewerkt bestanden op uw eigen computer, worden de wijzigingen - zonder dat u daar iets voor hoeft te doen - direct doorgevoerd voor alle andere computers waar u Dropbox op hebt geïnstalleerd.

Bestandsruimte op internet heeft echter ook nadelen: de gratis ruimte is beperkt en de (lage) snelheid van het dataverkeer zorgt ervoor dat het systeem niet geschikt is voor gebruik bij grote bestanden zoals muziek en films. Voor dergelijke datapakketten kunt u beter een grote usb-stick of een externe schijf gebruiken, en vervolgens synchroniseren met een programma zoals bijvoorbeeld FreeFileSync. Een NAS (Network At­tached Storage) biedt opslagruimte voor alle computers in uw thuisnetwerk, en zorgt voor een prima mogelijkheid om overal in huis uw films, muziek en andere documenten op te vragen. De meeste NAS'en zijn bovendien bereikbaar via internet.

Een netwerkschijf biedt een zee aan opslagruimte, maar hij is minder gebruiksvriendelijk te benaderen dan een online locatie op internet.

0 Reactie(s) op: Documenten synchroniseren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.