Doe meer met uw NAS

Door: Edmond Varwijk | 25 november 2010 11:30

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Een NAS installeren we en vervolgens kijken we er daarna meestal niet meer naar om. Zonde! Door te updaten en nieuwe mogelijkheden te gebruiken, kunt u er zoveel meer mee. Daarom vertellen we uitgebreid hoe u uw NAS kunt optimaliseren.

1. Eerst uitschakelen

Gaat u met een NAS-apparaat aan de slag, bijvoorbeeld de firmware upgraden of de schijven anders inrichten, en hebt u meer dan één NAS-apparaat, schakel dan de andere NAS-apparaten uit. Begin pas daarna met het onderhoud aan de eerste NAS. Door de NAS-apparaten uit te schakelen die niet gewijzigd hoeven worden, voorkomt u dat dit per ongeluk toch gebeurt en u belangrijke gegevens verliest. Om een NAS uit te schakelen moet u via de browser contact maken met de NAS en inloggen op de webinterface. Kies dan Systeem Beheer, Power Beheer, Afsluiten (QNAP) of kies twee keer Afsluiten direct op de homepage van de NAS (Synology).

Voorkom fouten en onnodig gegevensverlies, schakel andere NAS-apparaten uit.

2. Is er nieuwe firmware?

Fabrikanten van NAS-apparaten brengen regelmatig nieuwe firm­ware-versies uit, ook nog voor oudere apparaten. De nieuwe firmware is meestal beter doordat er fouten zijn uitgehaald en er vaak ook nieuwe functies worden toegevoegd. Voordat u nieuwe firmware installeert, is het belangrijk eerst vast te stellen wat de huidige versie is. Log daarvoor met de browser in op de NAS. Controleer bij Firmware of Firmware Update welke versie is geïnstalleerd. Noteer ook het model van de NAS. Bijvoorbeeld een QNAP TS-239 of een Synology DS209j. Open dan de website van de maker van de NAS, ga naar de Download- of Support-pagina, selecteer daar het model en controleer of er nieuwere firmware beschikbaar is.

Vergelijk de versienummers van de geïnstalleerde en de nieuwste firmware om te zien of er een upgrade is. Let wel goed op het model van de NAS.

3. De firmware upgraden

Is er nieuwe firmware, bewaar het bestand dan op de computer. De firmware zal bijna altijd een zip-bestand zijn, pak het dan uit met WinZip of de zip-functie van Windows. Log via de webbrowser in op de NAS en blader opnieuw naar de firmware-pagina. Klik daar op Bladeren en selecteer de gedownloade firmware. Klik dan op Update Systeem of simpelweg op OK. De NAS zal dan eerst de firmware uploaden en controleren of het geldige firmware is voor deze hardware. Daarna zal het apparaat de firmware installeren en uiteindelijk opnieuw starten om de firmware te activeren. Veelal kunt u op de website van de makers van de NAS ook lezen wat de verbeteringen in de nieuwe firmware zijn.

Selecteer de gedownloade nieuwe firmware en laat de NAS deze daarna uploaden en installeren.

4. Soorten volumes

Een NAS moet net als een harde schijf ingericht worden om gegevens te kunnen bewaren. Er is een volume nodig dat net als de harde schijf geformatteerd moet zijn, daarna pas kunnen er mappen worden gemaakt waarin bestanden kunnen worden opgeslagen. Tijdens de installatie wordt bij de meeste NAS-apparaten een volume aangemaakt. Is dat niet het geval, open dan de webinterface van de NAS en zoek naar de optie om een volume te maken. De keuze van het type volume is afhankelijk van het aantal schijven in de NAS. Biedt de NAS plek aan maar één harde schijf, dan is de keuze beperkt. Maar zodra er meerdere schijven zijn, kan er gekozen worden voor een vorm van RAID. RAID0 maakt van de twee schijven één groot volume, RAID1 zorgt dat beide schijven altijd gelijk zijn. Dit laatste kost u wel de helft van de opslagruimte, maar bij een defect aan een van de schijven raakt u geen gegevens kwijt. Hogere vormen van RAID hebben meer dan twee schijven nodig, maar bieden dan meer opslagruimte en toch bescherming tegen gegevensverlies. Een uitzondering is JBOD, die van een willekeurige hoeveelheid schijven één volume maakt. Anders dan bij RAID0 kunnen de schijven van verschillende grootte zijn.

Hoe meer schijven in de NAS hoe meer vormen van RAID er beschikbaar komen.

5. Schijven uitbreiden (1)

Bied uw NAS plaats aan meerdere harde schijven en zijn nog niet alle plekken bezet, dan kan in sommige gevallen de opslagruimte worden uitgebreid zonder dat alle gegevens verloren gaan. Of dit ook echt kan, is afhankelijk van de firmware van de NAS, het eerder gekozen type volume en ook de beschikbare harde schijven. Voor een RAID met meerdere schijven is het over het algemeen noodzakelijk dat de schijven van gelijke grootte zijn. Lees in de handleiding van de fabrikant van de NAS wat er mogelijk is om een al bestaand volume uit te breiden. Over het algemeen geldt dat het wel mogelijk is schijven van verschillende grootte te plaatsen, maar door de RAID die is ingesteld, bepaalt de kleinste schijf de omvang van de opslag.

0 Reactie(s) op: Doe meer met uw NAS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.