Dojotech Spotify Recorder voor Windows XP

Door: Robbin Ooijevaar | 10 september 2010 09:54

Apps & Software

Dankzij de muziekdienst Spotify kunt u voor een vast bedrag per maand bijna alle muziek luisteren die ooit is uitgebracht. Ook downloaden behoort tot de mogelijkheden, maar niet naar mp3-formaat. Dojotech Spotify Recorder neemt op van Spotify zoals we vroeger met cassettebandjes deden. Het eindresultaat: losse mp3’s, inclusief trackinformatie. De mp3’s kunt u branden als audio-cd, erg handig, want niet iedereen heeft een smartphone met Spotify-client in de auto.

1. Mogelijkheden en beperkingen

Dojotech Spotify Recorder downloadt de muziek niet van Spotify, maar maakt een audio-opname. Het principe is eenvoudig. U luistert met Spotify de muziek die u wilt hebben als mp3’s. Dojotech Spotify Recorder leest via Spotify de trackinformatie. Er wordt een opname gemaakt via de stereomixgeluidsbron van uw geluidskaart. Hierbij komen we bij een nadeel van Dojotech Spotify Recorder: het programma werkt alleen onder Windows XP. In Vista/7 kan de stereomixgeluidsbron niet meer geselecteerd worden als opnamebron. Sommige geluidskaarten bieden deze ondersteuning wel, maar bij de meeste onboard geluidskaarten is dit niet mogelijk. Een programma als Total Recorder (ca. 15 euro) installeert een virtuele geluidskaart waarmee u deze opname wel kunt maken. Dit biedt echter geen garantie dat Dojotech Spotify Recorder werkt, het programma geeft in Windows 7 ook andere foutmeldingen. Ook met VirtualBox onder Windows 7 kregen wij geen resultaat.

Muziek die u afspeelt met Spotify wordt door Dojotech Spotify Recorder bewaard als mp3-bestand.

2. Aan de slag

Dojotech Spotify Recorder verdient geen schoonheidsprijs wat betreft gebruiksgemak, maar het werkt uiteindelijk wel! Onze testopstelling bestaat uit een Windows XP-computer, Spotify Premium-account (gratis werkt ook) en Dojotech Spotify Recorder. Download de client van de muziekdienst Spotify en installeer het bestand. Download en installeer ook Dojotech Spotify Recorder. Kies via Options / Recording device uw geluidskaart. Geef bij Save recorded tracks to de locatie op waar u de mp3’s wilt bewaren. De kwaliteit van de mp3’s kunt u aanpassen bij Bit Rate (standaard 160 kbit/s). De opnamebron voor Dojotech Spotify Recorder is Stereo Mix, ook wel What you hear of Wave genoemd. Open Geluiden en audioapparaten / Audio in de klassieke weergave van uw configuratiescherm. Kies bij Opnemen van geluid voor Volume en selecteer Stereo Mix. Staat deze niet in de lijst, zet de geluidsbron dan aan via Opties / Eigenschappen.

Dojotech Spotify Recorder neemt op via Stereo Mix en werkt daarom niet onder Windows Vista/7.

3. Afspelen en opnemen

Dojotech Spotify Recorder neemt alles op wat u afspeelt met Spotify. Het is belangrijk dat u tijdens de opname geluid hoort uit de speakers. Het dempen (‘muten’) van de geluidskaart zorgt namelijk ook voor stilte in de mp3’s. Dojotech Spotify Recorder heeft geen opnameknop. Als het programma gestart is, wordt alles wat u afspeelt met Spotify automatisch opgenomen. De opname is vergelijkbaar met het opnemen van elpees op een cassettebandje zoals we dat vroeger deden, maar dan uiteraard met een hogere kwaliteit. Maak in Spotify een afspeellijst van de muziek die u wilt opnemen. Start Dojotech Spotify Recorder op en schakel terug naar Spotify. Start het eerste nummer van de afspeellijst.

Dojotech Spotify Recorder begint de opname automatisch en bewaart uw mp3’s. Tijdens de opname toont Dojotech Spotify Recorder de voortgang van de opname in een overzicht. Als het eindresultaat niet voldoet aan uw wensen, kunt u experimenteren met de volumeregeling van de stereomix-opnamebron in het configuratiescherm.

Dojotech Spotify Recorder start de opname automatisch zodra Spotify muziek afspeelt.

0 Reactie(s) op: Dojotech Spotify Recorder voor Windows XP

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.