Doorbraak verdrievoudigt levensduur accu

Door: henk-jan-buist | 08 november 2012 12:35

Nieuws

Wetenschappers in Texas hebben een nieuw materiaal gefabriceerd dat grafiet kan vervangen in lithium-ion-accu's. Met het poeder kan de levensduur van batterijen worden verdrievoudigd.

Onderzoekers van Rice University in Texas werken al jaren aan een manier om silicium bruikbaar te maken voor batterijproductie. Dit materiaal houdt tien keer zoveel ionen vast per gram als het gangbare grafiet. Alleen zet het materiaal uit en krimpt het weer bij gebruik, waardoor de structuur breekt.

De gangbare techniek om dit probleem te compenseren is door nanodraden te gebruiken die dit probleem opvangen. Die methode is behoorlijk kostbaar en wordt niet breed toegepast. De onderzoekers van Rice richtten zich op een honingraatstructuur om het beschadigen van silicium tegen te gaan.

Poeder

Uiteindelijk bedachten ze dat het vermalen van dit materiaal tot een poeder een werkbare oplossing is voor accufabrikanten. Tests wijzen uit dat silicium de capaciteit van een accu kan verdrievoudigen. De onderzoekers gaan nu experimenteren met verschillende combinaties van silicium als anode en verschillende kathodes om een goede mix te vinden.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Doorbraak verdrievoudigt levensduur accu

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.