Dossier: Google Chromecast

Door: redactie-computertotaal | 19 maart 2014 14:09

Nieuws

Lees in dit artikel alle nieuwtjes, ontwikkelingen en how to's van de Google Chromecast. Zo vind je hier onder meer de review van deze hdmi-stick en handige tips. De Chromecast wordt gebruikt om content van smartphones, laptops en tablets te tonen op een televisie.

Google Chromecast in Nederland beschikbaar voor 35 euro

Toegevoegd op 19 maart 2014

De Google Chromecast is uitgekomen in Nederland en kost 35 euro. Het apparaat wordt gebruikt om content van smartphones, laptops en tablets te tonen op het televisiescherm en is te bestellen via Google's Play Store.

De Chromecast, een soort hdmi-dongle, wordt in de hd-televisie gestopt en geeft onder meer gestreamde content van een mobiel apparaat door. De hdmi-stick biedt onder andere toegang tot content op YouTube, Google Play Movies en Music. Ook Netflix kan ermee gestreamed worden. De Chromecast is bedoeld als multitask-apparaat. Gebruikers ervan kunnen e-mails versturen of social media raadplegen, terwijl een video gestreamed wordt.

Open voor ontwikkelaars

De Google Chromecast werd in 2013 al gelanceerd door Google, maar kwam niet direct in Nederland beschikbaar. Enkele weken na de introductie hadden al drieduizend programmeurs zich gemeld om hun app's en websites aan te passen, zodat ze met Chromecast te gebruiken zijn. Google is van plan de hdmi-stick te voorzien van een groter aanbod aan onder andere films, muziek en games.

Google Chromecast ondersteunt via Plex streamen lokale files

Toegevoegd op 5 december 2013

Googles Chromecast, de hdmi-stick waar je content mee kunt streamen op je televisie, krijgt binnenkort een app waarmee lokale videobestanden kunnen worden afgespeeld. Dat is een doorbraak.

De gratis mediacenterdienst Plex, dat draait op Windows, OS X en Linux, zou spoedig met een app de Chromecast gaan ondersteunen.

Lees verder over Plex op de Chromecast.

Haal meer uit de Chromecast

Toegevoegd op 21 november 2013

De Chromecast is, zoals je in de review hebt kunnen lezen, een briljant klein apparaatje van Google. Hiermee kan je Google Video, Netflix en in de toekomst nog veel meer content streamen. Het systeem is niet bedoeld voor het streamen van je eigen video's, maar het kán wel.

Chromecast

De Chromecast is op dit moment nog niet verkrijgbaar in Nederland, maar dat wil niet zeggen dat je het apparaatje van Google niet kunt gebruiken als je er eentje weet te bemachtigen. Vorige maand heeft Google de Chromecast-app ook uitgebracht in de Nederlandse App Store, hetgeen een goede aanwijzing is dat we de dongle binnenkort ook gewoon op de Nederlandse markt kunnen verwachten.

Lees verder over hoe je meer uit Google Chromecast haalt.

De Google Chromecast installeren

Toegevoegd op 19 november 2013

De Chromecast van Google - de hdmi-stick die content van internet plukt en die je bestuurt met uiteenlopende gadgets - is nog niet in Nederland. Je kunt hem wel overal bestellen, maar het is dus nog even wachten totdat je het apparaat gewoon in de Nederlandse winkels koopt. Wij hebben hem echter al!

Stap 1: Uitpakken

In de verpakking van de Google Chromecast vind je de hdmi-stick, een hdmi-verlengkabeltje, een adapter voor de stroomvoorziening (via hdmi ontvangt de Chromecast geen stroom), een usb-kabel voor de stroomvoorziening en een handleiding. Ook op de verpakking vind je een beschrijving waar je zeker mee vooruit komt.

Lees verder over hoe je Google Chromecast installeert.

Hoe koop je een Google Chromecast in Nederland?

Toegevoegd op 15 oktober 2013

Misschien wil jij hem ook wel hebben: de Google Chromecast. Op dit moment kun je hem helaas niet gewoon in de Nederlandse Google Play Store bestellen of even handig afrekenen bij Bol.com. Als je hem toch wilt: hieronder een paar manieren om in Nederland relatief snel aan een Chromecast te komen.

1. Naar Amerika vliegen

Misschien wel de allersnelste manier. In Amerika was de Google Chromecast in de eerste maanden niet aan te slepen, inmiddels zijn de voorraden weer up to date en kun je hem gewoon kopen bij laten we zeggen, Best Buy. Moet je wel even heen en weer vliegen, of iemand die je kent die naar de VS gaat lief aankijken.

Lees verder over hoe je Google Chromecast importeert.

Review: Google Chromecast

Toegevoegd op 29 augustus 2013

Google heeft niet al te best gepresteerd in de woonkamer. Google TV was een leuke manier om internet aan de vertrouwde tv-ervaring toe te voegen, maar het was niet populair. Veel content-aanbieders hebben het apparaat zelfs al afgeschreven. Google's volgende poging is kleiner van stuk.

De Chromecast heeft flink wat concurrentie: de Apple TV en andere mediaspelers leveren vergelijkbare resultaten, hoewel ze iets anders werken. De Chromecast is met zijn 35 dollar een stuk goedkoper dan de Apple TV (111 euro), en andere mediaspelers beginnen doorgaans bij 50 euro en bieden pas vanaf zo'n 80 euro een 1080p-ondersteuning. Iets dat de Chromecast ook heeft.

Lees de complete review van Google Chromecast.

8 dingen die je moet weten over Google's Chromecast

Toegevoegd op 22 augustus 2013

De Chromecast. Een kleine, zeer eenvoudige media streamer voor je tv die slechts 35 dollar kost. Klinkt intrigerend, toch? Wij zetten acht interessante feiten over deze mogelijke tv-revolutie voor je op een rij.

De Chromecast is letterlijk een stick (zo'n 5 centimeter lang) die je in de hdmi-poort van je tv plugt, waarmee je content van het internet kunt streamen. Je kunt vrijwel elke smartphone, tablet of computer gebruiken om de stick te bedienen. Android, iOS, Windows, Mac OS, het wordt allemaal ondersteund.

Er valt veel te vertellen over dit simpele apparaatje. Hier volgen acht interessante dingen die je misschien nog niet wist:

Lees verder over wat je nog moet weten van Google Chromecast.

Google's Chromecast; nog geen Apple TV...

Toegevoegd op 29 juli 2013

Google introduceerde vorige week de Chromecast, een media streaming-apparaat van 35 dollar dat door sommigen al werd aangewezen als een rivaal van de Apple TV en diens AirPlay mogelijkheden. In sommige opzichten is deze vergelijking correct. In andere, accuratere opzichten zeker niet.

Zowel de Chromecast als de Apple TV worden via hdmi verbonden met je hd-tv en stellen je in staat om streaming media op een groot scherm te bekijken. Maar de manier waarop ze werken is verschillend.

Apple TV geeft (vooral in de Verenigde Staten, red.) toegang tot content van Netflix, Hulu Plus, YouTube, HBO en allerlei professionele sportkanalen met abonnement, plus Apple's eigen iTunes Store. Maar je kunt er ook vanaf computers in je huis lokaal opgeslagen audio en video content mee streamen, evenals foto's. En met Apple's AirPlay media streaming-technologie kunt je content direct vanaf een iOS-apparaat of Mac naar je tv sturen via de Apple TV.

Lees verder over de verschillen van Chromecast en Apple TV.

7 Reactie(s) op: Dossier: Google Chromecast

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 maart 2014 15:05 Anoniem
  prachtig! weet google ook waar je naar kijkt, Nest erbij voor je verwarming en ook in je eigen huis heb je geen privacy meer
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 maart 2014 13:33 Anoniem
  Is dit ding niet al lang achterhaald qua specs?
  Iedere dag komen er nieuwe sticks uit die sneller en beter zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 maart 2014 13:37 Anoniem
  Onbegrijpelijk dat hier z''on ophef over wordt gemaakt.
  Net als bij Apple heb ik ook bij Google steeds het gevoel dat zij voor mij bepalen wat wel of niet goed voor mij is ook bij hun Chorme cast
  Het is heel simpel.
  Ik heb alles op mijn laptop staan die gekoppeld is aan een NAS .Alle films , boeken, muziek, internet , fotos etc. eyc en TV kanalen kan op mijn laptop krijgen, Alle downloads kan ik hier op afspelen.

  Dus waarom Chromecast . Ik heb liever een domme dongel op mijn SmartTV zit en die een op een mijn laptop beeld op mijn TV zet.
  Zonder tussenkomst van Plex servers of andere shitzooi
  Gewoon laptopje pakken op de bank voor je TV gaan ziten en klaar is Kees en draaien maar
  Binnenkort komt Airtame beschikbaar die gaat dit perfect oplossen wordt het einde van Aple TV en Chrome cast.
  Misschien een artikel aan wijden in Computertotaal.
  Waarom nog dure smartTV 's maken. Ik heb meer behoefte aan een hele goede monitor annex TV scherm waar ik een op een mijn pc content op kan streamen .
  Er is een bedrijf dat hier goed mee bezi is nl http://www.able-hd.com/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 maart 2014 13:44 Anoniem
  Dit begint verdacht veel op een Google advertentie te lijken.
  Waar is de onafhankelijkheid?
  Wie gaat er nu vrijwillig Google apparatuur in huis halen?
  Kun je net zo goed je hele hebben en houden overgeven aan Google!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 maart 2014 11:49 Jorispeterse
  De Chromecast heeft ook geen specs nodig. Het is vooral bedoeld om inhoud van je browser of vanuit tablet- en smartphone-apps eenvoudig op je tv te tonen. Het is niet vergelijkbaar met een gewone mediaspeler of Android-stick.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 mei 2014 17:14 stekkertje
  ga gewoon voor een Android Stick in dit geval. Kan 100x meer en kost 2x meer. Daarmee heb je geen telefoon nodig maar maak je van je normale tv een echte smart tv met veel meer mogelijkheden.
  Kijk voor meer info op http://androidstick.nl dan zul je zelf zien dat een chromecast geldverspilling is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 december 2014 21:37 Anoniem
  Wat is de maksimale afstand tussen computer en chromecast
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.