Draadloze routers tot 100 euro

Door: vincent-ossewaarde | 26 mei 2011 14:43

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6
 7. pagina 7
 8. pagina 8
 9. pagina 9
 10. pagina 10
 11. pagina 11

De markt voor draadloze routers is ontzettend groot. In bijna elke prijsklasse zijn vele draadloze routers te vinden, maar is goedkoop ook altijd duurkoop? Deze maand zetten we een forse selectie routers naast elkaar, die allemaal verkocht worden voor minder dan honderd euro. Zijn ze hun geld waard of is het beter om even door te sparen voor een beter model?

 

Dit artikel bestaat uit elf pagina’s:

Pagina 1: Prijsklassen; 2,4 versus 5 GHz;

Pagina 2: Netgear WNDR-3700;

Pagina 3: Linksys Advanced Wireless-N Router E2000;

Pagina 4: D-Link Wireless N Quadband Home Router DIR-815;

Pagina 5: Eminent EM4570 GigaLINK 300N Router;

Pagina 6: Belkin Share Wireless Router (F7D3302ED);

Pagina 7: Ovislink Airlive WN-350R;

Pagina 8: Conceptronic (C300GBRS4);

Pagina 9: ZyXEL NBG-419N;

Pagina 10: TP-Link Ultimate Wireless N Gigabit Router TL-WR1043ND;

Pagina 11: Conclusie.

Computer!Totaal besteedt regelmatig aandacht aan draadloze routers. In onze vorige vergelijkende tests hebben we vooral gekeken naar routers die veel functionaliteit bieden of die technische hoogstandjes aan boord hebben. Maar er is veel meer keuze dan de topmodellen: voor een paar tientjes scoort u al een draadloze router en in die prijscategorie is ook nog eens volop keuze. In dit artikel kijken we naar routers tussen de 60 en 100 euro.

Prijsklassen

De prijzen van draadloze routers zijn grofweg in te delen in drie categorieën: de instapmodellen die voor minder dan vijftig euro te koop zijn, de dure modellen met veel functionaliteit en een brede middenselectie die in de winkel voor prijzen tussen vijftig en honderd euro over de toonbank gaan. Deze middenselectie bestaat vooral uit routers die niet helemaal voorop lopen als het gaat om technologie, maar dat maakt voor heel veel gebruikers weinig uit. De topmodellen van de bekende merken zijn vooral handig als u thuis gebruikmaakt van bijvoorbeeld een NAS of als u een server bereikbaar wil maken via internet. Een hele grote groep gebruikers zal deze extra functionaliteit helemaal niet gebruiken, maar kiest vooral een router om een internetverbinding te delen en zonder zorgen draadloos te werken in huis. De eisen die aan zo’n router worden gesteld zijn een stuk lager dan de eisen die de zogenaamde powerusers zullen stellen. We willen vooral dat een router snel genoeg is om de internetverbinding goed te gebruiken en dat hij voldoende dekking biedt in het hele huis. Dat een multimediaspeler of netwerkschijf ondersteund kunnen worden is meegenomen, maar het is geen noodzaak.

2,4 versus 5 GHz

In deze categorie bieden de verschillende merken voldoende keuze om een fatsoenlijke router uit te kiezen. Alle routers ondersteunen in ieder geval 802.11n, een aantal kunnen naar keuze werken op zowel de 2,4- als de 5GHz-band (dualband) en sommige modellen kunnen dat zelfs tegelijkertijd (simultaneous dualband). De 2,4GHz-band wordt het meest gebruikt, dit heeft als nadeel dat u mogelijk problemen krijgt als u veel buren hebt die draadloze routers gebruiken. De 5GHz-band is veel rustiger, maar geeft weer meer signaalverlies als uw draadloze router op enige afstand van de computer staat.

Hoe we getest hebben

De draadloze routers in onze test lijken qua hardware vaak heel erg veel op elkaar. Er is maar een beperkt aantal fabrieken dat chips produceert voor draadloze netwerken, dus die chips vinden we vaak terug in verschillende routers van verschillende merken. Dat wil niet zeggen dat alle routers identiek zijn, want firmware, gebruikte componenten en inrichting van de router kunnen wel degelijk het verschil maken. Voor ons is het wel een argument om niet al te veel nadruk te leggen op de snelheid van de routers. Daar komt bij dat de meeste routers volslagen verschillende resultaten laten zien als ze op verschillende plaatsen gebruikt worden. De omgevingsfactoren zijn nu eenmaal van grote invloed op de werking van draadloze apparatuur. In de test hebben we dan ook vooral gekeken naar de functionaliteit en de configuratiemogelijkheden van de routers, de eenvoud van installatie, stabiliteit van het geïnstalleerde besturingssysteem en het gemak waarmee de verschillende opties zijn terug te vinden in de configuratieschermen.

0 Reactie(s) op: Draadloze routers tot 100 euro

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.