Drivers NVIDIA slopen grafische kaart

Door: Jeroen Boer Jeroen | 05 maart 2010 11:03

Internet & Thuis

In de onlangs uitgebrachte drivers voor de GeForce grafische kaarten van NVIDIA met versienummer 196.75 blijkt een ernstige fout te zitten in de aansturing van de fans die de grafische kaart koelen. Die kunnen helemaal stoppen, waardoor de grafische kaart onherstelbaar beschadigd wordt.

De problemen met de nieuwe drivers worden gemeld door de website Voodoo Extreme. De drivers met als versienummer 196.75 betreffen een zogenaamde WHQL versie. Deze zijn goedgekeurd door Microsoft en zouden geen problemen mogen veroorzaken. Het zijn dus geen betadrivers waar altijd een zeker risico in zit. NVIDIA heeft de drivers inmiddels van hun website verwijderd en versie 196.21 WHQL weer als officiële drivers online gezet.

Spelfabrikant Blizzard, bekend van World of Warcraft, zegt meldingen van spelers te krijgen dat de spellen World of Warcraft, Warcraft 3 en de beta van Starcraft 2 veel minder soepel lopen na het installeren van de drivers met versienummer 196.75. Blizzard vermoedt dat dit komt doordat de grafische kaart te heet wordt door de verkeerde aansturing van de koeling.

Zowel NVIDIA als Blizzard geven hetzelfde dringende advies: hebt u drivers versie 196.75 geïnstalleerd, verwijder ze dan meteen en download versie 196.21 WHQL. De verkeerde drivers zijn momenteel niet meer te downloaden.