Droomfoto's maken met lomografie

Door: richard-veenstra | 20 juni 2018 15:07

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Lomografie is een begrip dat je waarschijnlijk al eens voorbij hebt horen komen. Maak dromerige foto’s met een goedkope en technisch gelimiteerde lomo-camera of gebruik je computer om hetzelfde effect te bereiken. In dit artikel leggen we je uit wat lomografie is, hoe je zelf zulke foto’s maakt en hoe je foto’s bewerkt om ze dat heel bijzondere sfeertje mee te geven.

Tip 01: Lomografie

Lomografie is gebaseerd op een oude Russische camera, de Lomo LC-A. Deze camera uit 1984 werd in de jaren negentig veel gebruikt door een aantal Oostenrijkse kunststudenten. De studenten ontdekten dat je met de technisch gelimiteerde camera interessante kiekjes kon maken. De foto’s die je met een LC-A maakt, zijn vaak overbelicht, worden gekenmerkt door een hoog contrast en zijn soms regelrecht vaag, maar: ze hebben altijd een soort romantisch en dromerig karakter. Vergelijk het een beetje met de kwaliteit van een oude Polaroidcamera. Een Oostenrijkse camerafabrikant registreerde de naam lomography en startte de nieuwe camera-revolutie als Lomographische AG. Tegenwoordig verkoopt het bedrijf niet alleen camera’s en de bijbehorende filmrolletjes, maar beheert het ook de succesvolle website www.lomography.com. Wil je beginnen met lomografie, dan is deze website het beste startpunt. Lomography.com staat boordevol tips en informatie over lomografie. Fotograferen met een lomo-camera gaat niet om het maken van de beste foto’s, maar meer om een bepaald moment of bepaalde sfeer zo smakelijk mogelijk vast te leggen. Lomografie wordt ook wel geassocieerd met de Instagram-look: donkere randen, een soft focus en een korrelige kwaliteit.

Tip 01 De website www.lomography.com is het beste startpunt om alles te weten te komen over lomografie.
Lomography.com staat vol tips, wedstrijden en achtergrondinformatie over lomografie

Tip 02: Camera’s

Een oude Lomo LC-A vind je af en toe nog wel op eBay of Marktplaats. De camera heb je voor zo’n vijftig à zestig euro. Lomographische AG heeft nieuwe LC-A’s in het assortiment, maar hiervoor betaal je wel 399 euro. Een goedkopere optie is de populaire Diana F+. Deze camera kun je voor amper 40 euro in verschillende webshops bestellen. Het design van de plastic camera is enorm retro. De grote flitser kun je eraf halen als je overdag foto’s wilt maken. Een ander populair model is de Lomo’Instant. Met deze camera maak je foto’s die meteen ontwikkeld worden en uit de camera komen (het oude Polaroid-idee). In de webshop vind je nog veel meer modellen: de ONDU 135 om aparte pinhole-foto’s mee te maken, camera’s met fisheye-lenzen zoals de Fisheye One Nautic en de Lomokino en een camera waarmee je korte analoge filmpjes van 144 frames kunt maken. Houd je van knutselen, dan kun je voor 39 euro ook de Konstruktor kopen. In de doos vind je een pakket met losse onderdelen die je zonder behulp van lijm of moeilijke ingrepen in elkaar kunt zetten. Je kunt je toestel opleuken met de meegeleverde stickers.

Tip 02 De Diana F+ is een van de meest bekende lomo-camera’s.

Instax

Een andere populaire analoge camera is de Instax. Deze instant-camera van Fujifilm ontwikkelt meteen je foto. Je laat de foto een halve minuut liggen en langzaam verschijnt de afdruk op het papier. Voor een Instax-camera heb je speciaal filmpapier nodig dat je koopt in pakjes van tien.

Instax is de reïncarnatie van de Polaroid-camera.

Tip 03: Filmrolletjes

Voor het maken van analoge foto’s heb je filmrolletjes nodig. De originele LC-A maakte gebruik van 35mm-film, voor de moderne LC-A en de Diana F+ heb je zoheten 120 film nodig. De LC-A+ maakt echter gebruik van 35mm-film. Filmrolletjes bestel je via de webshop, maar kun je natuurlijk ook in elke fotospeciaalzaak kopen. Er zijn rolletjes beschikbaar die speciaal voor lomo-camera’s zijn gemaakt. De Revelog 24EXP Tesla zorgt er bijvoorbeeld voor dat er willekeurige blauwe en witte vlekjes op je foto terechtkomen. Je kunt zwart-witrolletjes kopen, rolletjes die een bepaalde textuur aan je foto’s toevoegen en rolletjes die kleuren intensiever maken of juist het contrast verminderen. Welk soort film bij jou past, is erg persoonlijk. Een kwestie van experimenteren dus! Elke camera levert in combinatie met een bepaald rolletje ook weer compleet andere resultaten.

Tip 03 Tijd om weer analoge filmrolletjes aan te schaffen!

Film ontwikkelen

Omdat je met analoge filmpjes werkt, moet je je foto’s laten ontwikkelen. Dit is geen probleem: de meeste fotowinkels hebben nog steeds een ontwikkelservice. Tenminste, als je 35mm- of 135mm-filmnegatieven in kleur gebruikt. Voor 120-rolletjes of zwart-witrolletjes moet je op zoek naar een speciaalzaak.

Voor het ontwikkelen van standaard analoge filmrolletjes ga je gewoon naar de HEMA of de drogist.

Tip 04: Accessoires

Voor elke lomo-camera zijn accessoires beschikbaar om nog interessantere foto’s te maken. Je kunt speciale opzetlenzen bestellen of met een gekleurde flitser de lichttemperatuur beïnvloeden. Lomographische AG verkoopt ook speciale kits voor verschillende camera’s. Zo heb je de Diana Deluxe Kit voor bijvoorbeeld tweehonderd euro. Naast de camera en de flitser krijg je dan onder andere een hot-shoe adapter. Dit is een adapter die je op de bovenkant van je camera kunt klikken om andere accessoires te kunnen gebruiken. Je vindt verschillende lenzen in de kit en je krijgt de Diana Splitzer, een opzetstuk waarmee je twee foto’s kunt combineren tot één foto door middel van dubbele belichting. Hierover later meer.

Tip 04 De Diana F+ Deluxe Kit bevat veel accessoires, inclusief de Diana Splitzer.

Smartphone

Heb je geen lomo-camera, dan kun je met verschillende apps soortgelijke resultaten krijgen. De camera-app van je smartphone heeft hoogstwaarschijnlijk een aantal filters die een lomo-feel hebben. Uiteraard gaat het hier slechts om een filter: de foto wordt niet korreliger en de meeste filters maken de hoeken niet donkerder zoals bij een lomo-camera. Enkele leuke apps die lomo-filters aan boord hebben zijn Hipstamatic, Reflex, Delight en Fisheye.

Hipstamatic is een bekende app voor iOS waarmee je lomo-effecten kunt nabootsen.
Typisch lomo: het combineren van twee opnames voor een bijzonder effect

0 Reactie(s) op: Droomfoto's maken met lomografie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.