Dropbox-bestand delen

Door: Martin Gijzemijter | 05 oktober 2012 12:06

How To

Dropbox is werkelijk een fantastische manier om altijd en overal toegang te hebben tot uw bestanden. Maar wat als u Dropbox-bestanden wilt delen met anderen die geen Dropbox-account hebben? Ooit was dat niet mogelijk, maar tegenwoordig is dat heel eenvoudig, met behulp van Dropbox-links. We leggen u uit hoe u zulke links genereert en deelt.

Bestand plaatsen

In deze snelstart gaan we ervan uit dat u al een Dropbox-account hebt (is dat niet het geval, dan kunt u eenvoudig een gratis account registreren en de software downloaden. Om een bestand te delen, zullen we het eerst in Dropbox moeten plaatsen. Dubbelklik op het Dropbox-pictogram in de werkbalk Snel starten of navigeer in Windows Verkenner naar de Dropbox-map. Hoe de inhoud van deze map er bij u uitziet verschilt uiteraard per persoon, maar er is in ieder geval één map altijd aanwezig, genaamd Public. Dit is de map waarin we het te delen bestand plaatsen, niet omdat dit noodzakelijk is, maar omdat u zo eenvoudig kunt bijhouden welke bestanden u op deze manier hebt gedeeld. Kopieer het bestand dat u wilt delen naar deze map (een submap in deze map maken mag natuurlijk ook). U kunt dit ook doen zonder de applicatie, door naar Dropbox te surfen, rechtsboven te klikken op Sign in en na het inloggen te navigeren naar de map Public om daar vervolgens te klikken op het pictogram Upload.

U kunt vanuit iedere willekeurige map bestanden delen in Dropbox. De map Public is wellichts het verstandigst, zodat u weet waar de gedeelde bestanden staan.

Delen via applicatie en site

Het delen van het bestand is nu kinderlijk eenvoudig: u klikt met de rechtermuisknop op het bestand dat u zojuist hebt geüpload en in het menu dat uitklapt selecteert u Dropbox / Copy public link (in andere mappen heet deze optie Get link). De link naar het bestand wordt nu automatisch naar uw klembord gekopieerd en u kunt de link mailen naar anderen die dan vrijelijk toegang hebben tot het bestand (om te downloaden welteverstaan, niet om deze op locatie te bewerken). Via de website werkt het net zo gemakkelijk. Blader naar het bestand, klik erop met de rechtermuisknop en kies vervolgens Copy public link. Doet u dit via de website, dan hebt u nog een extra optie, u kunt de link dan namelijk laten inkorten door Dropbox, zodat u niet zo'n lange link hebt om te delen. Het mooie van delen op deze manier (zowel via de software als de website) is dat de ontvangers van de link geen account nodig hebben om het bestand te kunnen zien.

Geplaatste bestanden kunt u heel eenvoudig delen door er met de rechtermuisknop op te klikken en de link te kopiëren.

Mappen delen

De functionaliteit van Dropbox gaat echter nog verder dan alleen het delen van bestanden, u kunt namelijk ook complete mappen delen. We doelen daarmee niet op de functie Shared folders, waarbij anderen ook wijzigingen kunnen aanbrengen in de mappen, maar op de mogelijkheid om de mappen te bekijken. In principe kunt u het zo zien dat alle bestanden in Dropbox volledig privé zijn, totdat u expliciet besluit iemand toegang te geven. Een map delen in Dropbox doet u in de software door met de rechtermuisknop op de map te klikken en vervolgens te kiezen voor Dropbox / Get link. Deelt u via de website, dan krijgt u nog iets meer opties. U klikt dan niet met de rechtermuisknop op de map (al is die mogelijkheid er wel), maar u bladert naar de map en klikt rechtsboven op het pictogram Get link (pictogram met een schakelketting). U krijgt dan de optie om de link rechtstreeks te delen via e-mail, Facebook en/of Twitter. Denk er wel aan dat als u deze link in een algemeen bericht op Facebook plaatst, iedereen de map kan zien.

Naast bestanden kunt u ook mappen delen. Doet u dit via de site, dan kan dat rechtstreeks naar Facebook en Twitter.

2 Reactie(s) op: Dropbox-bestand delen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 oktober 2013 10:35 Anoniem
  wij werken op afstand met een 4 tal mensen in de dropbox bestanden en het is de bedoeling dat die 4 mensen er wijzigingen in aanbrengen. wat moet ik doen opdat ik het bestand enkel als een alleen te lezen bestand kan openen en de wijzigingen niet kan opslaan zolang een andere gebruiker er nog in bezig is?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 maart 2014 13:38 Anoniem
  om bestanden zowel op de pc als dropdox te krijgen.. moet je dan dat bestand zowel op de pc als dropbox opslaan of kun je ook alleen of de dropbox en dat het dan ook standaard op de pc wordt opgeslagen of andersom?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.