Duitsland weigert ACTA te ondertekenen

© PXimport

Duitsland weigert ACTA te ondertekenen

Geplaatst: 10 februari 2012 - 13:54

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

Duitsland zal het anti-piraterijverdrag ACTA niet tekenen. De regering heeft het voornemen ingetrokken om dat handelsverdrag te signeren. Ook Nederland heeft nog niet getekend.

Waarom de Duitsers plots op hun schreden terugtreden, is nog onbekend, zegt Heise.de. De ondertekening van het omstreden handelsverdrag is niet helemaal van de baan, het zou gaan om voorlopig uitstel.

In Nederland nog kabinetsbesluit

Van alle landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie hebben 22 regeringen al getekend. Duitsland had dat nog niet gedaan, samen met onder meer Nederland. Volgens het Nederlandse ministerie van Economische Zaken moet het kabinet nog een formele besluitprocedure doorlopen voordat de handtekening kan worden gezet.

Daarna moet de Tweede Kamer er nog over spreken. Het hangt voornamelijk af van de PVV of er een meerderheid voor het anti-piraterijverdrag is. In het Europarlement, dat in juni zal stemmen over ACTA, is het percentage voor- en tegenstanders 50-50.

Al handvol landen tegen ACTA

Eerder deze week voegde Letland zich bij het handvol landen die ACTA op de lange baan willen schuiven. Eerder al bleken Polen, Tsjechië, Slowakije en Slovenië niet meer bereid op korte termijn het verdrag te laten ratificeren door het parlement. De regeringen van die landen hadden wel al hun jawoord gegeven aan ACTA en het verdrag ook daadwerkelijk getekend in Tokio, samen met de Europese Commissie.

Maar nu de protesten steeds meer aanzwellen, vanuit de bevolking, internetbedrijven en parlementariërs, krijgen de regeringen knikkende knieën. Komende zaterdag gaan duizenden mensen de straat op in protest tegen ACTA in heel Europa. In Amsterdam gebeurt dat vanaf 12 uur op de Dam.

Update 15.34: Der Spiegel meldt dat de Duitse regering de beslissing van het Europees Parlement wil afwachten voor het definitief besluit of het ACTA gaat tekenen. Zoals bekend zal het EP pas in juni een beslissing nemen.

"Alle controversiële punten in het verdrag worden dan eerst Europees bediscussieert", zegt minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Verder zegt ze: "Internetproviders moeten geen hulpsherriffs worden."

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten