Dupehunter Professional

Door: Joris Peterse Joris Peterse | 16 juli 2010 11:12

Apps & Software

Er zijn vele manieren om de harde schijf op te schonen en zo extra vrije schijfruimte te creëren. Dupehunter is zo’n manier, die vooral voor de fanatieke copy-pasters en chaoten een hoop digitale speelruimte kan vrijmaken.

Wat Dupehunter doet is simpel: het speurt de schijf of (netwerk)map af naar dubbele bestanden. Tijdens de scan zoekt de software naar identieke bestanden en geeft deze weer in de scanresultaten. Vervolgens heeft de gebruiker de keuze om dubbele bestanden te verwijderen, met of zonder tussenkomst van de prullenbak, of de bestanden te comprimeren in een zip-bestand.

De scanresultaten geven weer welke bestanden dubbel op de schijf staan.

De interface van het programma schrikt af. Het oogt allemaal wat amateuristisch door de rommelige indeling, het gebruik van veel harde primaire kleuren en de dikke letters en knoppen. Desondanks is er als gebruiker makkelijk uit te komen en zijn er veel opties beschikbaar. Zo zijn er uitgebreide mogelijkheden om de scan in te stellen en deze instellingen te bewaren, het programma noemt deze scans overigens Jobs. Niet alleen is het mogelijk om specifieke mappen, stations en netwerklocaties te scannen (of juist uit te sluiten), ook is het mogelijk te zoeken naar bestandstypes en -groottes of aanmaakdata. Standaard negeert de scan systeembestanden, maar als u het echt wilt, kunnen ook die doorzocht worden naar dubbele bestanden. Let wel: het verwijderen van ‘dubbele’ systeembestanden zou er toe kunnen leiden dat Windows niet meer goed werkt.

Scantijd

Het scannen van bestanden duurt vrij lang. Hoewel dit natuurlijk afhankelijk is van de scanopdracht. Dat komt omdat Dupehunter niet alleen kijkt naar de naam en bestandsextensie, maar ook naar de inhoud. Dat komt het zoekresultaat wel ten goede. Het zoekresultaat kan overigens ook nog bewaard worden als logbestand.

Veel valt er in te stellen voor de scan. Tevens kunnen deze instellingen bewaard worden.

Dupehunter is vrij prijzig voor een simpel programmaatje, maar kan voor de echte chaoten en gebruikers die het overzicht kwijt zijn veel opleveren. Voor deze mensen is de bijna veertig euro een goede investering. Gelukkig kunnen de twijfelaars Dupehunter dertig dagen op proef nemen. Nadeel is dat er in dat geval maar twintig bestanden verwijderd of gecomprimeerd kunnen worden. Wat betreft de scan zit er geen limiet aan, waardoor het eventueel ook mogelijk is na de twintig bestanden de overige dubbelen met de hand op te zoeken en te verwerken.

Dupehunter Professional 9.0.0.3906

Prijs € 39,95

Taal Engels, Duits

Proefversie 30 dagen en maximaal 20 bestanden

OS Windows 2000/XP/Vista/7

Maker Carsten Heidtke Software

Oordeel 6/10

Pluspunten

Veel scanmogelijkheden

Scanresultaten en -instellingen kunnen worden bewaard

Minpunten

Scannen duurt lang

Rommelige interface

0 Reactie(s) op: Dupehunter Professional

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.