Dutchtronics PConTV

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 16 juni 2011 15:02

Apps & Software

De PConTV maakt het mogelijk om uw HD-tv als tweede monitor voor een pc te gebruiken, zonder dat u de pc daadwerkelijk aan de televisie hoeft aan te sluiten. Het doorgeven van het beeldsignaal kan zelfs draadloos via wifi. Werkt de PConTV echt zo goed als we hopen en kunnen we er bijvoorbeeld video’s draadloos vanaf onze notebook mee bekijken?

De PConTV is een klein kastje dat met een bijgeleverde HDMI-kabel op uw televisie wordt aangesloten. De beelduitvoer heeft een resolutie van 1280 x 720 (720p). Via wifi of de netwerkpoort maakt de PConTV contact met de pc waarvan u het beeld op de televisie wilt zien. Op de usb-poort kunt u een toetenbord/muis-combinatie aansluiten om deze pc te bedienen. In het eenvoudigste scenario maakt u via wifi direct contact met de PConTV, het apparaat zendt hiervoor een eigen SSID uit. Het is echter ook mogelijk om de PConTV (draadloos) op te nemen in uw thuisnetwerk. De eenvoudigste manier om dit voor elkaar te krijgen is door eerst via wifi een verbinding te maken direct naar het apparaat. Vervolgens kunt u in de software de gegevens van uw eigen draadloze netwerk invoeren, waarna de PConTV via wifi met uw router en de rest van het netwerk verbonden is. U kunt de PConTV ook met een netwerkkabel aan uw router verbinden. Grappig is dat het apparaat dan ook te gebruiken is als draadloos toegangspunt, zodat u ook internet hebt als u direct met het apparaat bent verbonden. Als de PConTV juist is geconfigureerd, verschijnt op televisie het IP-adres waarmee u het kastje kunt bereiken.

De PConTV is een compact kastje.

Prestaties

Hebt u een notebook met 802.11g, dan werkt het geheel nooit lekker en is de weergave te schokkerig om er echt iets aan te hebben. Via een normale pc die bekabeld is aangesloten op onze router, gaat het een stuk beter. Wanneer de PConTV via 802.11n op de router is aangesloten, is de weergave bij hoge kwaliteit soms nog steeds schokkerig. Wel is het product dan bruikbaar voor alles, behalve video. Dit werd grotendeels opgelost door alles volledig bedraad aan te sluiten, ook het afspelen van video gaat dan aardig, al is het nog steeds niet supervloeiend. Op een notebook met 802.11n met de router als tussenstap, was video wederom niet altijd vloeiend. De notebook direct via wifi op de PConTV aansluiten gaf min of meer hetzelfde resultaat. Behalve dat de PConTV nooit een weergave bereikt die vloeiend genoeg is voor video, stelt hij ook bij normale applicaties teleur. Zo zie je af en toe lichte compressie in het beeldsignaal. Dit is te verklaren door de gebruikte MirrorOP-technologie die dertig jpeg-afbeeldingen per seconde naar het apparaat stuurt voor het beeldsignaal. Daarnaast beweegt de muiscursor op de televisie nooit helemaal op hetzelfde moment als dat we het op onze notebook deden. Andere technische nadelen zijn dat Aero wordt uitgeschakeld en dat er alleen stereogeluid wordt doorgegeven.

Conclusie

Hebt u de PConTV na de ietwat lastige configuratie eenmaal werkend, dan blijkt het vooral een product om draadloos te browsen met een notebook vanaf de bank en foto’s te kijken. Daarbij moet wel gezegd worden dat de beeldkwaliteit zichtbaar minder is door de jpeg-compressie, en dat er af en toe een lichte vertraging in de muisbesturing merkbaar is. De PConTV is zeker geen oplossing om films vanaf een pc of notebook naar de tv te streamen. Bovendien is de geluidsdoorgifte beperkt tot stereo. Voor films is een echte netwerkmediaspeler een stuk geschikter, dan kunt u bovendien ook 1080p gebruiken.

Dutchtronics PConTV

Prijs € 159,-

Garantie 1 jaar

Besturingsysteem Windows Vista/7; Mac OS X

Systeemeisen Dualcore-processor met 1,4 GHz of hoger

Oordeel 5/10

Pluspunten

Compact kastje

Zowel bedraad als via wifi

Eventueel ook draadloos toegangspunt

Minpunten

Lastige configuratie

Maximaal 720p

Schakelt Aero van Windows 7 uit

Video nooit helemaal vloeiend

Alleen stereogeluid

Beeldkwaliteit matig door jpeg-compressie

0 Reactie(s) op: Dutchtronics PConTV

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.