E-books beheren, maken en converteren

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 03 juni 2010 17:13

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Het heeft even geduurd, maar de e-bookindustrie heeft eindelijk de wind onder de vleugels. Miljoenen boeken zijn beschikbaar in digitale vorm en er zijn talloze manieren om deze boeken te lezen, of het nu op uw computer is of op een speciaal apparaat, de e-bookreader. Maar hoe werkt het precies met al die verschillende bestandsformaten en mogelijkheden?

1. Waarmee leest u e-books?

E-book is in feite de verzamelnaam voor al het leeswerk dat digitaal beschikbaar is, variërend van een roman of naslagwerk tot een rapport of jaarverslag. Wellicht denkt u direct aan de pdf-bestanden, die u ongetwijfeld wel eens in een mailtje hebt aangetroffen. Dat is niet eens zo heel gek, want pdf is één van de beschikbare e-bookformaten (zie stap 2). U kunt e-books natuurlijk via uw pc lezen, maar wist u dat u veel e-books, afhankelijk van het bestandstype, ook op uw smartphone kunt lezen, mits daar de juiste software op geïnstalleerd is? Turen op zo'n klein schermpje is echter niet heel handig en daarbij zullen uw ogen snel vermoeid raken door het verlichte scherm. Om die reden zijn de e-bookreaders in het leven geroepen. Apparaten die slechts één doel hebben: u zoveel mogelijk leesgemak verschaffen. Hoewel de kwaliteit van e-bookreaders sterk wisselt, wordt deze nieuwe vorm van lezen steeds populairder.

2. Wat zijn populaire e-bookformaten?

In een ideale wereld zou er slechts één e-bookformaat zijn dat door alle e-bookreaders werd ondersteund. Helaas leven we in een wereld waarin iedere fabrikant graag zijn eigen stempel drukt en dus met een eigen bestandsformaat komt. Waar de muziekwereld gedomineerd wordt door mp3, zijn er in de wereld van het digitale boek talloze formaten, die lang niet altijd even breed ondersteund worden. Men heeft wel geprobeerd een universeel formaat te lanceren. Zo kwam the Independent Digital Publishing Forum (IDPF) met het .epub-formaat. Dit 'open industry' e-bookformaat wordt ook daadwerkelijk door de meeste e-bookreaders ondersteund, maar is slechts één van de vele bestandsformaten. Toch speelt epub in combinatie met DRM van Adobe een steeds grotere rol en worden dergelijke boeken door veel winkels verkocht. Het formaat .mobi is een breed ondersteund formaat dat is gecreëerd door het bedrijf Mobipocket, maar dat inmiddels vooral wordt geassocieerd met Amazons e-bookreader, de Kindle. De Kindle gebruikt een aangepaste versie van het formaat onder de naam .azw. Het formaat van Microsoft (.lit) kan worden gelezen met Microsoft Reader, maar lang niet met alle e-bookreaders. Adobe's pdf is verreweg het breedst ondersteunde formaat, waarmee vrijwel alle smartphones, e-readers en uiteraard Windows overweg kunnen. Pdf heeft als nadeel dat pdf-bestanden opgemaakt zijn met een bepaalde bladspiegel, bijvoorbeeld A4. Het is dan de vraag hoe goed een e-bookreader dit kan weergeven als de bladspiegel groter is dan het scherm. Tot slot moeten .html en .txt genoemd worden, al bieden deze formaten geen ondersteuning voor beveiliging en laatstgenoemde al helemaal niet voor opmaak.

Helaas is er niet één universeel e-bookformaat, maar zijn er talloze. Het bestandsformaat .epub lijkt in combinatie met Adobe DRM de standaard te gaan worden voor beveiligde boeken.

3. Waar downloadt u e-books?

Net als de oorspronkelijke papieren edities, zijn er talloze locaties waar u online e-books kunt kopen. Vaak worden links naar dit soort plekken aangegeven in de bibliotheeksoftware (zie stap 4), maar u kunt ze natuurlijk eenvoudig zelf via Google op het spoor komen. Bekende Nederlandse e-bookwinkels zijn bol.com, bruna.nl, ebook.nl en libris.nl. Buitenlandse sites zijn bijvoorbeeld amazon.com (alleen voor de Kindle-reader), ereader.com of ebooks.com. Wanneer u via Google op zoek gaat naar een e-booksite, let er dan op dat er verschil is tussen gratis boeken (zonder DRM), en betaalde en beschermde boeken (DRM). Zie stap 6 voor meer informatie over DRM.

E-books kunt u op talloze locaties aanschaffen of gratis downloaden in alle denkbare talen.

0 Reactie(s) op: E-books beheren, maken en converteren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.