E-books lezen op pc of Mac met Adobe Digital Editions

Door: | 15 november 2013 09:11

How To

In het gemiddelde Nederlandse huishouden bevinden zich ondertussen wel één of meerdere tablets. Het lezen van e-books op tablets wint aan populariteit maar mocht je liever op je laptop, Mac of desktop lezen, dan kan dat gemakkelijk met Adobe Digital Editions.

Digitale boeken zijn beschikbaar in vele bestandsformaten. Sommige hiervan zijn specifiek bedoeld voor speciale apparaten waarmee e-books gelezen kunnen worden - de zogenoemde e-readers. Een universeel formaat, waarin nagenoeg elk digitaal boek wordt aangeboden, is het bestandsformaat ePub. Tegenwoordig gebruiken veel mensen ook een tablet als e-reader (daar kleven vanzelfsprekend zowel voor- als nadelen aan).

Voor het gemakkelijk lezen en bladeren door bijvoorbeeld een e-book op je laptop, Mac of pc, kun je bijvoorbeeld het programma Adobe Digital Editions downloaden en installeren. Dit programma ondersteunt de belangrijkste bestandsformaten voor e-books. Hieronder vind je een stappenplan voor het aan de slag gaan met Adobe Digital Editions.

Stap 1: Download Adobe Digital Editions

Ga naar de website van Adobe Digital Editions en navigeer naar de download omgeving. Je kunt hier kiezen voor Mac of Windows.

Stap 2: Installeer het programma

Is het bestand gedownload, dubbelklik op het bestand en accepteer Uitvoeren (voor Windows gebruikers: het is een .exe-bestand dus er zal mogelijk ook nog een beveiligingswaarschuwing getoond worden). Je krijgt ook nog wat menu-instellingen voorgeschoteld over snelkoppelingen en programmalocaties.

Stap 3: Aan de slag

Als het programma wordt geopend, heb je meerdere opties. Je kunt bijvoorbeeld het "Aan de slag"-document doorlezen, dat al voor je klaarstaat in de bibliotheek. Het programma leent zich uitstekend voor het verzamelen en categoriseren van verschillende bestanden die je (nog) wilt lezen. Het toevoegen van bestanden gaat eenvoudig via Bestand --> Toevoegen aan bibliotheek.

Als je Adobe Digital Editions hebt geinstalleerd, worden ePub-bestanden automatisch herkend. Dubbelklik je op een ePub-bestand, dan opent Adobe Digital Editions. Als je het programma wegklikt, krijg je een pop-up-venster met de vraag of je het bestand wilt kopiëren naar je bibliotheek. Het werk allemaal erg handig en overzichtelijk.