Easy Computing Partition Manager 11 Professional

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 10 november 2010 14:29

Apps & Software

Het ingebouwde partitioneringsprogramma in Windows 7 is flink verbeterd ten opzichte van eerdere versies van Windows, maar heeft toch zijn beperkingen. Wie de totale controle wil hebben over het partitioneren van de harde schijf kan terecht bij Easy Computing Partition Manager 11 Professional.

Easy Computing Partition Manager 11 Professional (of eigenlijk Paragon Partition Manager, aangezien dat bedrijf de oorspronkelijke producent is) staat in zowel een 32 als 64bit-versie op de installatie-cd en is geschikt voor Windows XP, Vista en 7. De eerste keer dat u Partition Manager 11 Professional start, laat het programma een venster met een verzameling wizards zien. Via de optie Partitiebeheer kunt u de geavanceerde interface tonen. Het programma zal in de modus Partitiebeheer opstarten als u het programma zo hebt afgesloten. Via een knop in de linkerbovenhoek van de interface komt u weer in het venster met de wizards terecht. Dat was niet gelijk duidelijk, omdat het programma standaard geen verklarende tooltips voor de knoppen laat zien. Deze zijn overigens wel in te schakelen. De wizards zijn ook toegankelijk via het menu in de modus Partitiebeheer.

Het programma start de eerste keer op als een verzameling wizards.

Het grootste voordeel van Partition Manager 11 Professional is dat partities met dit programma volledig te verkleinen zijn, waarbij álle vrije ruimte gedepartitioneerd wordt. Iets wat met het ingebouwde partitioneringsprogramma van Windows meestal niet lukt. Daarnaast zijn geavanceerde operaties mogelijk, zoals vrije ruimte van de ene partitie toevoegen aan een andere partitie. Partition Manager 11 Professional ondersteunt verder meer bestandssystemen dan het partitioneringsprogramma van Windows. Naast NTFS- en FAT-bestandssystemen weet het programma ook raadt met Ext2FS, Ext3FS, Ext4FS, ReiserFS, HPFS en HFS+. Handig als u naast Windows nog andere besturingssystemen op uw pc gebruikt. De HFS+-ondersteuning komt van pas als u een Mac gebruikt met Bootcamp en blijkt dat uw Windows-partitie toch te klein is. Een veilig idee is, dat voordat een actie daadwerkelijk wordt uitgevoerd, u deze actie nog een keer extra bevestigt.

In de modus Partitiebeheer kunt u meer geavanceerde taken uitvoeren.

Veiligheid

Behalve voor partitioneren kunt u het programma ook gebruiken om back-ups in de vorm van images te maken en kunt u partities van de ene naar de andere schijf klonen. Handig als u van plan bent over te stappen naar bijvoorbeeld een grotere harde schijf. Verder is een image sowieso een goed idee voordat u met partities gaat werken, dus het is handig dat u dit met het programma zelf kunt maken. U dient het image uiteraard wel op een fysiek andere schijf op te slaan, anders heeft het nog steeds weinig zin als er iets mis gaat. Back-ups kunt u ook opslaan op een cd, dvd of netwerkschijf. De installatie-cd zelf is een opstartschijf gebaseerd op WinPE, waardoor het programma er (op een lagere resolutie na) precies zo uitziet als in Windows zelf. Handig als uw computer niet meer opstart en u een back-up moet terugzetten. Via het programma kunt u ook een herstel-cd maken gebaseerd op een simpelere Linux/DOS-omgeving voor als WinPE niet werkt. Verder is ook een usb-stick als herstelomgeving in te richten. Het kan geen kwaad om even te testen of u echt van de WinPE-omgeving kunt opstarten voordat u op de installatie-cd vertrouwt.

Uitlijnen

Uitlijnen of ‘alignen’ is zeker voor wie een SSD gebruikt een belangrijke voorwaarde voor een partitie. Het bestandsysteem op de partitie is dan uitgelijnd met de fysieke structuur van de SSD of harde schijf, wat vooral bij een SSD zorgt voor betere prestaties. De apart meegeleverde applicatie Paragon Alignment Tool 2.0 is daarom vooral voor SSD-gebruikers een waardevolle aanvulling. Bij een gekloonde partitie verliest u namelijk in de regel de uitlijning. Paragon Alignment Tool 2.0 analyseert de partitie en zorgt ervoor dat de partitie alsnog uitgelijnd wordt. Hiervoor wordt de computer opnieuw opgestart, waarna het programma de actie uitvoert. Het programma werkt goed, maar geeft erg weinig feedback. Wij zagen de voortgangsbalk nauwelijks vooruitgaan, maar toch was de taak opeens voltooid en was de partitie inderdaad uitgelijnd. Paragon is er dus van bewust dat uitlijning bestaat. Des te vreemder is het dat een nieuw aangemaakte partitie met Partition Manager 11 Professional niet bleek uitgelijnd, iets wat Windows 7 wel standaard doet als u een partitie aanmaakt.

De Corsair SSD is eerder door de Alignment Tool uitgelijnd, schijf 0 bevat een door het programma aangemaakte partitie die niet uitgelijnd is.

Conclusie

Partition Manager 11 Professional is een uitgebreid pakket waarmee u alle taken op het gebied van partitiebeheer kunt uitvoeren. Daarnaast bevat het programma ook mogelijkheden om back-ups en images te maken en is het bijvoorbeeld een prima hulpmiddel om van een oude harde schijf over te stappen op een nieuwe. Bezitters van een SSD die niet uitgelijnd is of na het overstappen niet uitgelijnd blijkt, zullen blij zijn met de Paragon Alignment Tool 2.0. We vinden het vreemd dat een nieuwe aangemaakte partitie niet uitgelijnd bleek te zijn. Wie regelmatig met partities werkt zal aan Partition Manager Professional 11 een prima hulpmiddel hebben. Een herstelschijf maken is in principe niet nodig, want de installatie-cd zelf bevat al een WinPE-herstelomgeving.

Easy Computing Partition Manager 11 Professional

Prijs € 49,95

Taal Nederlands

Medium 271 MB download of 1 cd

Probeerversie 146 MB download

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Minimaal 1GHz-processor, 1 GB RAM, 120 MB harde-schijfruimte, cd-romspeler, internetverbinding

Maker Paragon Technologie (originele versie), Easy Computing (Nederlandse versie)

Oordeel 8/10

Pluspunten

Kan veel

Duidelijke wizards

Installatie-cd is opstartbare herstelomgeving

Achteraf uitlijnen partitie

Minpunten

Feedback van Alignment Tool

Nieuw aangemaakte partitie niet uitgelijnd

0 Reactie(s) op: Easy Computing Partition Manager 11 Professional

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.