EC start zaak tegen Microsoft om browserkeuzeplicht

Door: andreas-udo-de-haes | 17 juli 2012 15:08

Apps & Software

De Europese Commissie begint met spoed een zaak tegen Microsoft, omdat die, ondanks bindende beloften, het browserkeuzescherm sinds Windows 7 SP1 in februari 2011 niet meer toont.

Microsoft heeft hoogstwaarschijnlijk zijn Europese antitrustverplichtingen geschonden, waardoor 28 miljoen Europese consumenten geen expliciete browserkeuze hebben gekregen in Windows 7.

Microsoft in overtreding

Microsoft blijkt dit verplichte browserkeuzescherm sinds de uitrol van Windows 7 SP1 in februari 2011 niet meer te tonen terwijl het in december 2011 zelf heeft gemeld wel braaf dit keuzescherm te tonen. Dat constateert Eurocommissaris Almunia van mededinging. Mogelijk volgen hoge boetes voor Microsoft.

Na klachten van concurrerende browsers en andere rivalen startte de EC in 2008 een antitrustonderzoek. Microsoft pleegde machtsmisbruik door zijn browser Internet Explorer (IE) te bundelen met het dominante Windows, zo luidde de klacht.

Browserkeuzescherm

Microsoft wachtte het onderzoek niet af en beloofde zelf in 2009 om vijf jaar lang alle Europese Windows-gebruikers die default IE hebben (of een nieuwe Windows-licentie of pc kopen) een scherm te tonen met logo's en links naar andere browsers. Over het scherm zelf werd ook nog gesoebat.

Het scherm werd getoond vanaf maart 2010, maar is dus blijkbaar na minder dan één jaar al door Microsoft achterwege gelaten in Windows 7 bij de uitrol van SP1.

Getipt door derden

De Europese Commissie werd door derde partijen getipt over de overtreding. Microsoft heeft nu aan de EC bevestigt dat de het inderdaad sinds februari 2011 geen browserkeuzescherm in Windows 7 meer toont. Het onderzoek zal daarom naar verwachting niet lang duren en kan leiden tot forse boetes, aldus een woordvoerster van de EC tegenover Webwereld.

Bij antitrustzaken kan de EC een maximale boete geven van 10 procent van de jaaromzet van een bedrijf. In het geval van Microsoft is de maximale boete dan rond de 4,5 miljard euro.

Dat een bedrijf eigen antitrustbeloften, die de EC bindend heeft gemaakt, overtreedt, "is nog nooit gebeurd", aldus Almunia in een persconferentie (zie video onderaan). "Dit is de eerste keer."

Microsoft: ongelukkige fout

ECIS, de belangenclub van rivalen van Microsoft, was niet meteen bereikbaar voor commentaar. Microsoft Nederland kon nog geen reactie geven. Tegenover Reuters laat het concern weten dat het om een "technische fout" gaat. Microsoft biedt aan om de omissie te compenseren door het keuzescherm 15 maanden langer te blijven tonen en biedt zijn excuses aan.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: EC start zaak tegen Microsoft om browserkeuzeplicht

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.