Edifier R12U - Overtref verwachtingen met een kleine beurs

© PXimport

Edifier R12U - Overtref verwachtingen met een kleine beurs

Geplaatst: 9 december 2015 - 11:22

Aangepast: 14 december 2022 - 15:06

Lennart Koster

Met de komst van al die Bluetooth speakers, vergeten we bijna dat er ook gewoon nog simpele bedrade speakers te koop zijn. De Edifier R12U is een goed voorbeeld van kleine, bedrade speakers voor een hele leuke prijs.

Het merk Edifier

We worden overladen met grote merken en hun producten. Bedrijven met een grote zak geld die een nog grotere zak geld tegen hun marketingactiviteiten aangooien. Ook al wil je merken als Samsung niet kennen, het wordt via de tv of campagnes online wel bij je naar binnen gegoten. Lees ook: Draadloze speakers - Wifi, bluetooth of multiroom?

Er zijn zat bedrijven die kwaliteit leveren zonder dat ze daar grote marketingacties tegenover zetten. Deze producten zijn vaak minder populair, maar zijn daarom niet direct minder goed. Een beetje onderzoek kan er dan ook voor zorgen dat je met interessante producten op de proppen komt.

Een voorbeeld van zo'n bedrijf is Edifier. Edifier is bijna 20 jaar actief in de audio-wereld. Ze ontwikkelen en leveren allerlei verschillende soorten audio-producten, zoals koptelefoons, speakers, maar ook gehele muzieksystemen, zowel voor particulieren als voor bedrijven. Ondanks dat we het in Nederland niet zo goed kennen, zijn er alsnog ruim 3.000 mensen werkzaam bij dit van origine Chinese bedrijf en is het ook gewoon via flink wat webshops in Nederland te bestellen.

Geen poespas op de Edifier R12U

Genoeg over het bedrijf. Laten we een blik werpen op één van hun producten: de Edifier R12U. Dit speakersetje, voor je desktop of laptop, is een 2.0 set. Dat betekent dat je twee speakers hebt, zonder subwoofer. Dit soort speakersets worden vaak gebruikt op een bureau. De prijzen van dit soort sets lopen sterk uiteen. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt, maar de R12U haal je al voor slechts 14 euro in huis.

 

© PXimport

Twee kleine speakers voor slechts 14 euro: de Edifier R12U

Het formaat is er ook naar: het zijn echt kleine speakers. Ze doen denken aan laptop-speakers die handig mee te nemen zijn. Tot je de kabels ziet. Dit is namelijk een flinke berg. Je hebt drie soorten kabels: een AUX-kabel om in je computer of smartphone te stoppen, een kabel die beide speakers met elkaar verbindt en een USB-kabel die de speakers voorziet van voldoende stroom. Dit is een mega gedoe. Wil je ze verplaatsen, dan zitten voor je het weet alle snoeren weer door elkaar heen. Hoe klein ze ook zijn, ze zijn niet gemaakt om te vervoeren.

 

© PXimport

Drie verschillende kabels: niet handig voor het vervoeren.

De speakers zijn in drie verschillende kleuren te verkrijgen, te weten zwart, wit en rood. Verder zijn ze heel basic: op één van de twee speakers heb je een volumeknop die ook werkt als aan-uitknop en een AUX-aansluiting voor een koptelefoon. De speakers lopen aan de achterkant rond af. Niet veel bijzonders, maar dat hoef je ook niet te verwachten van speakers van 14 euro.

 

© PXimport

Een lekker simpel design, geen poespas.

Geluidskwaliteit afhankelijk van jouw gebruik

Ik moet zeggen, de geluidskwaliteit van de speakers is op het eerste gehoor helemaal niet verkeerd! Als je een fatsoenlijk volume hanteert komt vrijwel elke vorm van muziek prima uit de speakers zetten. Het klinkt helder en de verschillende toonhoogtes worden goed bereikt. Er is zelfs ruimte voor wat bass.

Dit gaat op tot je het volume eens wat hoger wilt zetten. Dan laat vooral de bass je toch wel aardig in de steek. Dat is ook niet gek, voor zulke kleine en goedkope speakers. Zet je de speakers op vol volume, dan moet je uitkijken dat je ze niet opblaast. Er klinkt dan een hoop gekraak en ook de andere tonen vervormen. Op de website hebben ze het over het gebalanceerde geluid. Dat is dus gedeeltelijk waar. Zoek de grens met deze speakers en ga er zeker niet overheen. Toch is deze grens nog altijd een stuk harder dan je laptopspeakers.

 

© PXimport

Hoe hoger het volume, hoe slechter de kwaliteit. Toch mag je niet klagen. Ze gaan een stuk harder dan je laptopspeakers zonder te vervormen.

Conclusie

Wat kun je verwachten van speakers van 14 euro? Niet zoveel. Wat dat betreft overteffen deze speakers ook echt alle verwachtingen. Het geluid is erg goed, tot een bepaald volume. Ga daar niet overheen, want dan duurt het niet lang voor je de stukjes speaker van de vloer mag rapen omdat je hem hebt opgeblazen. Toch is het volume hard zat en biedt het zeker een betere geluidservaring dan je gewend bent van je laptop. Voor 14 euro kan je hier dus zeker geen buil aan vallen.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

14 euro!

Geluidskwaliteit

Formaat

Design

Minpunten

Veel snoeren

Geluidskwaliteit bij hoog volume

Conclusie

Edifier R12U ------------ **Prijs:** € 14,- **Maximaal vermogen:** 2 x 2 Watt **Bereik in hertz:** 30Hz tot 20KHz **Aansluiting:** AUX **Voeding:** via USB...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten