Een frisse start met Windows 7 deel 2

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 27 september 2011 13:29

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Een volledige herinstallatie van Windows en al uw overige programma's is een stevige klus, maar soms is het de beste optie. In het eerste deel van deze driedelige cursusreeks kwamen de voorbereidingen voor een herinstallatie aan bod. In dit deel leggen we uit hoe u de herinstallatie vlot en probleemloos laat verlopen.

In het eerste deel van deze cursus gaven we aan wanneer een herinstallatie de voorkeur verdient. We bespraken ook wat een goede indeling van de partities is, en hoe u uw belangrijkste bestanden back-upt. Verder keken we kritisch naar de software, en hebben we licentiecodes en productsleutels veiliggesteld. Tot slot maakten we een geslipstreamde versie van Windows 7 met SP1, zodat diverse updates gelijk bij de herinstallatie geïnstalleerd worden.

Herinstalleren met behulp van een recovery-systeem is meestal vrij eenvoudig.

Herinstalleren vanaf een recovery-systeem

Een herinstallatie van een recovery-systeem kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Het is aan te raden om voordat u hieraan begint de handleiding van uw pc hierop na te slaan. Hebt u die niet meer in uw bezit, dan is deze meestal nog wel op internet te vinden. Print de beschreven procedure voor de zekerheid van tevoren uit. We noemen hier de drie meest gangbare methoden om een dergelijke herinstallatie uit te voeren. In al deze gevallen volgt u verder de aanwijzingen op het scherm. Nadat het proces voltooid is, zal de pc weer hersteld zijn naar de fabrieksinstellingen.

1. Hebt u een herstel-cd of -dvd meegeleverd gekregen, of deze na de eerste installatie zelf gebrand, dan start u de pc hiervan op, waarna het herstelproces zal beginnen. Wil de pc niet opstarten van deze schijf, leest dan stap 5 van dit artikel: 'Opstartvolgorde wijzigen'.

2. Het is in veel gevallen ook mogelijk een herstel uit te voeren zonder herstelschijf. In dat geval kan de procedure soms direct gestart worden vanuit Windows. De optie hiervoor treft u in dat geval aan in uw startmenu.

3. Hebt u deze mogelijkheden niet, dan zal tijdens het opstarten een bepaalde toets of toetsencombinatie ingedrukt moeten worden om het herstel te starten.

1. Herinstallatie

Naast de algemene voorbereidingen die we in deel 1 behandelden, zijn er nog enkele zaken waar u op moet letten voordat u met de herinstallatie van start gaat. U kunt een herinstallatie op twee manieren uitvoeren: vanaf een Windows-installatie-dvd (eventueel geslipstreamd) of vanaf een recovery-systeem dat wordt aangeboden door de fabrikant van uw systeem. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een installatie vanaf een Windows-dvd is de schoonste installatie, maar u zult hierna alle overige software apart moeten installeren. Het voordeel is dat u de volledige controle hebt over de software die geïnstalleerd wordt, en hoe u deze installeert en instelt. Een nadeel is dat u na een dergelijke installatie soms essentiële drivers voor uw hardware mist. Deze zult u van tevoren moeten downloaden. Installeert u vanaf een recovery-systeem, dan zullen alle benodigde drivers automatisch meegeïnstalleerd worden, evenals wat andere software. Het nadeel is dat u hier weinig controle over hebt, en dat u naderhand vaak nogal wat overbodige applicaties zult moeten verwijderen. Het voordeel is dat een dergelijke herinstallatie vrij eenvoudig is. De procedure die we in dit artikel beschrijven, is de installatie vanaf een Windows installatie-dvd. Gaat u de herinstallatie van een recovery-systeem uitvoeren, leest u dan het kader 'Herinstalleren vanaf een recovery-systeem'.

2. Drivers en overige benodigde software

Hoewel Windows een database met een zeer groot aantal stuurprogramma's bevat, is het aan te raden de belangrijkste drivers zelf te downloaden voordat u met de herinstallatie begint. Het is bijvoorbeeld erg vervelend als u na afloop van de installatie tot de ontdekking komt dat u de juiste drivers voor uw internetverbinding mist, waardoor u deze via een andere pc moet zien te bemachtigen. De drivers die u in ieder geval dient te hebben, zijn de drivers voor uw moederbord (de zogenoemde chipset-drivers), en voor uw netwerkkaart(en). Eventueel nog ontbrekende stuurprogramma's kunt u naderhand downloaden en installeren. Om erachter te komen welke drivers u nodig hebt, kunt u het gratis programma PC Wizard gebruiken. Met dit programma krijgt u in één keer een overzicht van de hardware in uw pc, en via een zoekopdracht in Google is over het algemeen vrij makkelijk te achterhalen welke drivers u nodig hebt. Let er daarbij op dat u de drivers kiest die voor uw besturingssysteem bestemd zijn.

Een andere methode om ervoor te zorgen dat u na de herinstallatie geen problemen door ontbrekende stuurprogramma's krijgt, is het opslaan van al uw huidige drivers. Hiervoor bestaan verschillende gratis programma's, waarvan DriverMax het bekendste is. Zie stap 3 voor de werkwijze.

PC Wizard toont de hardware in uw pc.

3. Stuurprogramma's opslaan met DriverMax

Het kan soms lastig zijn de juiste stuurprogramma's voor uw hardware te vinden. Een alternatief voor het afzonderlijk downloaden van de verschillende drivers is het opslaan van al uw huidige drivers, zodat deze na de nieuwe installatie weer teruggezet kunnen worden. Een programma waarmee dit op een eenvoudige manier te realiseren is DriverMax.

Start het programma en klik op Driver backup and restore. Er verschijnt een menu met vijf opties, kies voor Backup drivers, de Export Drivers-wizard zal verschijnen. Na een klik op Next, onderzoekt Drivermax welke drivers op uw systeem geïnstalleerd zijn, en toont het hier vervolgens een lijst van. Het is aan te raden hier de optie Select all te kiezen. Klik tweemaal op Next, waarna de drivers worden opgeslagen. Standaard gebeurt dit in de map MyDrivers in uw documentenmap. Wanneer dit gebeurd is, kunt u het programma afsluiten. De map MyDrivers kopieert u vervolgens naar het opslagmedium van uw keuze. Na de herinstallatie kunt u de drivers op een even eenvoudige wijze weer terugzetten. In DriverMax kiest u onder Driver backup and restore in dat geval de optie Restore drivers from backup, waarna u de aanwijzingen van de wizard volgt. U krijgt hierbij de mogelijkheid om alle drivers terug te zetten, maar u kunt er ook voor kiezen om slechts de ontbrekende stuurprogramma's te installeren.

Met DriverMax slaat u al uw drivers probleemloos op.

Benodigde software

Het is handig om, behalve de stuurprogramma's, ook andere software alvast achter de hand te hebben voordat u uw pc verbindt met internet. Het is ten zeerste aan te raden om alvast over een goede virusscanner te beschikken. Verder is er een aantal plug-ins die u zeker nodig zult hebben, en hoewel u deze ook achteraf kunt downloaden, kan het geen kwaad hiervan de laatste versies alvast in huis te hebben. We zetten ze hier op een rijtje:

- Adobe Reader (of een alternatief zoals Foxit Reader)

- Adobe Flash Player

- Adobe Shockwave Player

- Java

- K-Lite Codec pack

- QuickTime Lite

0 Reactie(s) op: Een frisse start met Windows 7 deel 2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.