Een frisse start met Windows 7 deel 2

© PXimport

Een frisse start met Windows 7 deel 2

Geplaatst: 27 september 2011 - 09:29

Aangepast: 16 november 2022 - 10:25

Redactie Computer!Totaal

Een volledige herinstallatie van Windows en al uw overige programma's is een stevige klus, maar soms is het de beste optie. In het eerste deel van deze driedelige cursusreeks kwamen de voorbereidingen voor een herinstallatie aan bod. In dit deel leggen we uit hoe u de herinstallatie vlot en probleemloos laat verlopen.

In het eerste deel van deze cursus gaven we aan wanneer een herinstallatie de voorkeur verdient. We bespraken ook wat een goede indeling van de partities is, en hoe u uw belangrijkste bestanden back-upt. Verder keken we kritisch naar de software, en hebben we licentiecodes en productsleutels veiliggesteld. Tot slot maakten we een geslipstreamde versie van Windows 7 met SP1, zodat diverse updates gelijk bij de herinstallatie geïnstalleerd worden.

© PXimport

Herinstalleren met behulp van een recovery-systeem is meestal vrij eenvoudig.

Herinstalleren vanaf een recovery-systeem

Een herinstallatie van een recovery-systeem kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Het is aan te raden om voordat u hieraan begint de handleiding van uw pc hierop na te slaan. Hebt u die niet meer in uw bezit, dan is deze meestal nog wel op internet te vinden. Print de beschreven procedure voor de zekerheid van tevoren uit. We noemen hier de drie meest gangbare methoden om een dergelijke herinstallatie uit te voeren. In al deze gevallen volgt u verder de aanwijzingen op het scherm. Nadat het proces voltooid is, zal de pc weer hersteld zijn naar de fabrieksinstellingen.

1. Hebt u een herstel-cd of -dvd meegeleverd gekregen, of deze na de eerste installatie zelf gebrand, dan start u de pc hiervan op, waarna het herstelproces zal beginnen. Wil de pc niet opstarten van deze schijf, leest dan stap 5 van dit artikel: 'Opstartvolgorde wijzigen'.

2. Het is in veel gevallen ook mogelijk een herstel uit te voeren zonder herstelschijf. In dat geval kan de procedure soms direct gestart worden vanuit Windows. De optie hiervoor treft u in dat geval aan in uw startmenu.

3. Hebt u deze mogelijkheden niet, dan zal tijdens het opstarten een bepaalde toets of toetsencombinatie ingedrukt moeten worden om het herstel te starten.

© PXimport

1. Herinstallatie

Naast de algemene voorbereidingen die we in deel 1 behandelden, zijn er nog enkele zaken waar u op moet letten voordat u met de herinstallatie van start gaat. U kunt een herinstallatie op twee manieren uitvoeren: vanaf een Windows-installatie-dvd (eventueel geslipstreamd) of vanaf een recovery-systeem dat wordt aangeboden door de fabrikant van uw systeem. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een installatie vanaf een Windows-dvd is de schoonste installatie, maar u zult hierna alle overige software apart moeten installeren. Het voordeel is dat u de volledige controle hebt over de software die geïnstalleerd wordt, en hoe u deze installeert en instelt. Een nadeel is dat u na een dergelijke installatie soms essentiële drivers voor uw hardware mist. Deze zult u van tevoren moeten downloaden. Installeert u vanaf een recovery-systeem, dan zullen alle benodigde drivers automatisch meegeïnstalleerd worden, evenals wat andere software. Het nadeel is dat u hier weinig controle over hebt, en dat u naderhand vaak nogal wat overbodige applicaties zult moeten verwijderen. Het voordeel is dat een dergelijke herinstallatie vrij eenvoudig is. De procedure die we in dit artikel beschrijven, is de installatie vanaf een Windows installatie-dvd. Gaat u de herinstallatie van een recovery-systeem uitvoeren, leest u dan het kader 'Herinstalleren vanaf een recovery-systeem'.

2. Drivers en overige benodigde software

Hoewel Windows een database met een zeer groot aantal stuurprogramma's bevat, is het aan te raden de belangrijkste drivers zelf te downloaden voordat u met de herinstallatie begint. Het is bijvoorbeeld erg vervelend als u na afloop van de installatie tot de ontdekking komt dat u de juiste drivers voor uw internetverbinding mist, waardoor u deze via een andere pc moet zien te bemachtigen. De drivers die u in ieder geval dient te hebben, zijn de drivers voor uw moederbord (de zogenoemde chipset-drivers), en voor uw netwerkkaart(en). Eventueel nog ontbrekende stuurprogramma's kunt u naderhand downloaden en installeren. Om erachter te komen welke drivers u nodig hebt, kunt u het gratis programma PC Wizard gebruiken. Met dit programma krijgt u in één keer een overzicht van de hardware in uw pc, en via een zoekopdracht in Google is over het algemeen vrij makkelijk te achterhalen welke drivers u nodig hebt. Let er daarbij op dat u de drivers kiest die voor uw besturingssysteem bestemd zijn.

Een andere methode om ervoor te zorgen dat u na de herinstallatie geen problemen door ontbrekende stuurprogramma's krijgt, is het opslaan van al uw huidige drivers. Hiervoor bestaan verschillende gratis programma's, waarvan DriverMax het bekendste is. Zie stap 3 voor de werkwijze.

© PXimport

PC Wizard toont de hardware in uw pc.

3. Stuurprogramma's opslaan met DriverMax

Het kan soms lastig zijn de juiste stuurprogramma's voor uw hardware te vinden. Een alternatief voor het afzonderlijk downloaden van de verschillende drivers is het opslaan van al uw huidige drivers, zodat deze na de nieuwe installatie weer teruggezet kunnen worden. Een programma waarmee dit op een eenvoudige manier te realiseren is DriverMax.

Start het programma en klik op Driver backup and restore. Er verschijnt een menu met vijf opties, kies voor Backup drivers, de Export Drivers-wizard zal verschijnen. Na een klik op Next, onderzoekt Drivermax welke drivers op uw systeem geïnstalleerd zijn, en toont het hier vervolgens een lijst van. Het is aan te raden hier de optie Select all te kiezen. Klik tweemaal op Next, waarna de drivers worden opgeslagen. Standaard gebeurt dit in de map MyDrivers in uw documentenmap. Wanneer dit gebeurd is, kunt u het programma afsluiten. De map MyDrivers kopieert u vervolgens naar het opslagmedium van uw keuze. Na de herinstallatie kunt u de drivers op een even eenvoudige wijze weer terugzetten. In DriverMax kiest u onder Driver backup and restore in dat geval de optie Restore drivers from backup, waarna u de aanwijzingen van de wizard volgt. U krijgt hierbij de mogelijkheid om alle drivers terug te zetten, maar u kunt er ook voor kiezen om slechts de ontbrekende stuurprogramma's te installeren.

© PXimport

Met DriverMax slaat u al uw drivers probleemloos op.

Benodigde software

Het is handig om, behalve de stuurprogramma's, ook andere software alvast achter de hand te hebben voordat u uw pc verbindt met internet. Het is ten zeerste aan te raden om alvast over een goede virusscanner te beschikken. Verder is er een aantal plug-ins die u zeker nodig zult hebben, en hoewel u deze ook achteraf kunt downloaden, kan het geen kwaad hiervan de laatste versies alvast in huis te hebben. We zetten ze hier op een rijtje:

- Adobe Reader (of een alternatief zoals Foxit Reader)

- Adobe Flash Player

- Adobe Shockwave Player

- Java

- K-Lite Codec pack

- QuickTime Lite

4. Plug-ins en virusscanner

Niet noodzakelijk, maar wel handig om eveneens van tevoren te downloaden, zijn verschillende plug-ins die u zeker nodig zult hebben. Verschillende van deze plug-ins zullen na de herinstallatie al aanwezig zijn, maar het zal dan meestal om verouderde en dus onveilige versies gaan. Tot slot is het aan te raden een goede virusscanner te downloaden, mocht u deze nog niet in uw bezit hebben. U zult na de herinstallatie namelijk direct door het Onderhoudscentrum van Windows worden aangeraden een dergelijke scanner te installeren. In het kader 'Benodigde software' hebben we alles voor u op een rijtje gezet.

5. Opstartvolgorde wijzigen

Als het goed is, hebt u nu al uw persoonlijke data veiliggesteld, en bezit u alle software die u na de herinstallatie nodig hebt. Het enige wat nog roet in het eten kan gooien, is dat de pc weigert op te starten van de installatie-dvd. In dat geval dient u de opstartvolgorde in het BIOS te wijzigen. U komt in het BIOS door tijdens het opstarten op een bepaalde toets te drukken. Welke toets dat is, staat meestal in het opstartscherm aangegeven. In het BIOS gaat u vervolgens op zoek naar een term als Boot priority order, Startup order of Startup sequence. In elk venster van het BIOS staat uitgelegd hoe u te werk dient te gaan om zaken te wijzigen en deze wijzigingen vervolgens op te slaan.

© PXimport

In het BIOS kunt u de opstartvolgorde instellen.

6. Windows installeren

We gaan ervan uit dat u een volledig schone installatie wilt uitvoeren. Dit betekent dat u de partitie waarop uw huidige installatie zich bevindt, tijdens deze procedure moet formatteren. Hiertoe gaat u als volgt te werk: u start de pc op met de Windows installatie-dvd in uw dvd-station. Zodra hierom gevraagd wordt, drukt u op een willekeurige toets om de pc vanaf de dvd te laten opstarten. Nadat u uw taal en andere gegevens hebt gekozen en akkoord bent gegaan met de licentievoorwaarden, krijgt u de vraag welk type installatie u wilt uitvoeren. Hier kiest u voor Aangepast, er wordt nu gevraagd waar u Windows wilt installeren. In dit venster klikt u op Stationsopties (Geavanceerd), waarna u de C:\-schijf selecteert en voor de optie Formatteren kiest.

Wanneer het formatteren voltooid is, klikt u op Volgende en zal de installatie van start gaan. De pc zal hierbij enige malen opnieuw opgestart worden. Voordat de installatie voltooid is, worden er nog enkele gegevens van u gevraagd. Allereerst dient u een gebruikersnaam en een computernaam op te geven, en vervolgens een wachtwoord. Dit laatste kunt u achterwege laten, maar dat is niet aan te raden. Vervolgens moet u de productsleutel invoeren. In datzelfde venster is de optie om Windows automatisch te activeren zodra u online bent al aangevinkt. Haal dit vinkje weg als u uw exemplaar van Windows later wilt activeren. In het hierop volgende venster kunt u kiezen hoe u updates wilt ontvangen. U hebt hier de mogelijkheid om dat geheel door Windows te laten bepalen, maar u kunt er eveneens voor kiezen alleen essentiële updates door Windows te laten installeren, of de update-opties later in te stellen. Nadat u de tijd- en datumgegevens hebt ingevoerd, krijgt u nog enkele vensters te zien waarin u de voorkeuren voor uw netwerkinstellingen kunt opgeven, en ten slotte wordt er gevraagd of u een thuisgroep in wilt stellen. De keuzes die u hier maakt zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Zo zullen de netwerkinstellingen afhangen van het feit of u een draadloze of bekabelde verbinding met uw modem hebt. Het instellen van een thuisgroep zal slechts zin hebben als u meerdere gebruikersaccounts op de pc gaat installeren, of wanneer de pc deel uitmaakt van een thuisnetwerk. Nadat u deze laatste gegevens hebt ingevoerd, is de installatie voltooid.

© PXimport

© PXimport

De installatie van Windows verloopt nagenoeg automatisch.

7. Updates, drivers en virusscanner installeren

Windows 7 bevat een zogenoemd Onderhoudscentrum dat u attent maakt op problemen met het systeem. De eerste melding die na het voltooien van de installatie waarschijnlijk krijgt, is dat er geen virusscanner geïnstalleerd is. Installeer deze dus direct, zodat verdere meldingen hierover u bespaard blijven, en uw systeem direct beveiligd is. Controleer vervolgens of er nog drivers voor uw hardware ontbreken. Om dit te doen klikt u met uw rechtermuisknop op Computer, kiest u Beheren, en in het linkerdeelvenster van Computerbeheer klikt u op Apparaatbeheer. In het venster dat vervolgens opent zal snel duidelijk worden welke drivers u eventueel nog dient te installeren. Wanneer u een internetverbinding hebt, zal Windows direct beginnen met het downloaden van alle benodigde updates, tenzij u deze optie tijdens de installatie hebt uitgeschakeld. Belangrijke updates moeten altijd geïnstalleerd worden. Ga hiermee door tot Windows Update (dat u bereikt via Starten / Alle programma's) aangeeft dat er geen belangrijke updates meer beschikbaar zijn. Hebt u in het eerste deel van deze cursusreeks een geslipstreamde installatie-dvd gemaakt, dan hoeft u veel minder updates te installeren.

Wat de optionele updates betreft, raden we u aan deze eveneens te installeren, tenzij ze heel duidelijk geen nut hebben op uw systeem. In dat geval kunt u ze via een rechtermuisklik verbergen, zodat ze voortaan niet meer getoond worden. Hierna is de basisinstallatie voltooid. In het laatste en derde deel van deze cursusreeks leggen we uit hoe u het systeem optimaliseert en in perfecte conditie houdt.

© PXimport

Installeer direct een goede virusscanner.

© PXimport

Installeer altijd alle belangrijke updates.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten