Een frisse start met Windows 7 deel 3

Door: redactie-computertotaal | 04 november 2011 15:48

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Soms is een volledige herinstallatie de beste methode om een onwillige pc weer in het gareel te krijgen. In het eerste deel van deze cursusreeks lieten we zien wanneer dit het geval is, en kwamen de voorbereidingen hiervoor aan bod. In deel twee namen we de herinstallatie van Windows onder de loep. In dit laatste deel leggen we uit hoe u het systeem verder inricht en optimaliseert, en hoe u zorgt dat een volledige herinstallatie hierna nooit meer nodig is.

Als u deze cursusreeks tot nu toe gevolgd hebt, bent u op het punt aangekomen dat Windows opnieuw geïnstalleerd is. Daarnaast is het besturingssysteem volledig geüpdatet, en is er een virusscanner geïnstalleerd. Hoe u Windows verder instelt, is grotendeels een kwestie van uw persoonlijke voorkeur. In het kader 'Windows-instellingen aanpassen' vindt u hier enkele suggesties voor. In dit laatste deel van de cursusreeks leggen we uit hoe u het systeem zodanig verder inricht en optimaliseert, dat het zo vlot en prettig mogelijk werkt én blijft werken. We gaan daarbij in op het installeren van de overige software, het partitioneren van de harde schijf, en het terugzetten van uw back-ups. Daarnaast geven we aan hoe u verschillende onderhoudstaken kunt automatiseren, zodat uw pc in optimale conditie blijft, zonder dat u daar veel omkijken naar hebt.

1. Plug-ins en programma's installeren

Uiteraard zal uw keuze voor software afhangen van hetgeen u met uw pc wilt gaan doen. Er zijn echter enkele programma's die op elke pc nodig zullen zijn. Allereerst zijn dat de verschillende plug-ins, die u nodig hebt om bepaalde media goed in uw browsers en messengerprogramma's af te kunnen spelen. Het gaat hier dan om applicaties als Flash, Shockwave Flash, Java, Adobe Reader en QuickTime. Download hiervan de laatste versies, en installeer ze nadat u alle browsers en messengerprogramma's die u wilt gaan gebruiken hebt geïnstalleerd. Door dit in deze volgorde te doen, voorkomt u dat de plug-ins niet herkend worden door de betreffende programma's.

Daarnaast is het aan te raden een goed pakket met codecs te installeren. Hiermee zorgt u ervoor dat programma's die met beeld en geluid werken met zoveel mogelijk bestandsformaten overweg kunnen. Een uitstekend 'codec pack' is K-Lite Mega Codec Pack. Er bestaan ook enkele lichtere uitvoeringen van dit pakket, maar wanneer u voldoende schijfruimte hebt, is er geen enkel bezwaar om het Mega Codec Pack te installeren. Dit zal uw pc niet extra belasten, omdat de meeste codecs pas geladen worden wanneer ze nodig zijn.

Met een aangepaste installatie kiest u alleen wat u nodig hebt.

Om te voorkomen dat het systeem onnodig belast wordt, of dat er onnodige schijfruimte wordt gebruikt, dient u er bij de installatie van de overige software vooral op te letten dat u geen overbodige zaken installeert. Bij veel programma's krijgt u tijdens de installatieprocedure extra werkbalken, browsers, of andere software aangeboden, waar u niet op zit te wachten. Om uw systeem schoon te houden installeert u deze beter niet. Wanneer u tijdens de installatie de keuze krijgt tussen een standaard- of een aangepaste installatie (Engels: advanced install), kunt u het best deze laatste optie kiezen. Op deze manier kunt u precies aangeven welke programmaonderdelen en programmaopties u wel en niet wilt installeren.

Tot slot installeert u de drivers voor randapparatuur zoals printers, scanners, camera's, etc. Via een zoekopdracht in Google kunt u hier in de meeste gevallen vrij eenvoudig de laatste versies voor vinden en downloaden.

Via Google zoekt u makkelijk de drivers van uw randapparatuur op.

2. Updaten

Als alle software geïnstalleerd is, is het aan te raden om te controleren of deze is voorzien van de laatste beveiligings­updates. Een uitstekend programma hiervoor is Secunia's Personal Software Inspector, waarvan u een beschrijving kunt vinden op onze website. U kunt het programma met Windows op laten starten, waardoor het op de achtergrond draait, en er regelmatig automatisch een scan mee uitgevoerd wordt. In combinatie met de automatische update van Windows, zult u dan altijd voorzien zijn van de laatste updates voor het besturingssysteem en uw overige programma's.

Met Secunia's PSI bent u altijd voorzien van de laatste beveiligingsupdates.

0 Reactie(s) op: Een frisse start met Windows 7 deel 3

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.