Eerste bèta Ubuntu 12.04 vrijgegeven

Door: Elmar Rekers Elmar Rekers | 02 maart 2012 15:00

Nieuws

Ontwikkelaar Canonical heeft donderdag de eerste bètaversie van Ubuntu 12.04 ter download aangeboden. Het open source-besturingssysteem brengt flink wat vernieuwing met zich mee.

Met de bèta van Ubuntu 12.04 ziet de eerste stabiele versie van het nieuwe desktop OS het levenslicht. Voor ervaren gebruikers van het Linux-besturingssysteem zal de toevoeging van de HUD, die wordt opgeroepen met een druk op de Alt-toets, verreweg de grootste en belangrijkste vernieuwing zijn.

Met deze 'head-up-display' hoopt Canonical de traditionele computermenu's (File, Edit, View) en andere zaken uit de toolbar te vervangen. De gebruiker typt simpelweg wat hij zoekt in het pop-up schermpje dat verschijnt om functies binnen Ubuntu te openen.

Aanvankelijk zal het via deze weg meer tijd kosten om zaken in het systeem te vinden, maar omdat de fabrikant de zoekfunctie 'intelligent' meent te maken zal deze steeds beter voorspellen wat de gebruiker zal gaan zoeken in een bepaalde situatie.

Privacy

Om het actuele privacyvraagstuk het hoofd te tackelen heeft Canonical enkele nieuwe privacyfuncties in Ubuntu gebouwd. Onder System Settings kan nu bekeken worden welke activiteiten in bepaalde applicaties, bestanden en mappen worden gelogd door het besturingssysteem. Met gebruik van de Off-knop kan de opslag van deze persoonlijke data in één keer worden uitgeschakeld.

Verder is de interface van het besturingssysteem enigszins anders dan voorheen en is er een volledig nieuwe multimedia-lens beschikbaar voor het zoeken en beheren van films, muziek en verschillende online streaming-services.

De eerste bèta van Ubuntu 12.04 kan nu gratis gedownload worden via de officiële website. De tweede bètaversie van Ubuntu 12.04 zal op 29 maart verschijnen waarna de definitieve variant van dit Linux-systeem op 26 april wordt verwacht.

0 Reactie(s) op: Eerste bèta Ubuntu 12.04 vrijgegeven

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.