Eerste indruk - DJI Mavic Air

Door: Joris Peterse | 30 januari 2018 12:28

DJI Mavic Air, drone, drones
Video

De DJI Mavic Air is een compacte drone, die uitgerust is met een 4K-camera. Om ervoor te zorgen dat de Mavic Air makkelijk te besturen is en niet crasht tijdens het filmen is de drone uitgerust met meerdere sensoren en kleine slimmigheden. Tijdens de introductie in Monaco kregen we de mogelijkheid de drone kort te testen.

De DJI Mavic Air kan zich dankzij vier rotoren door de lucht verplaatsen. Handig is dat je deze rotoren inklapt wanneer je de drone niet gebruikt en het gevaarte behoorlijk licht is: 430 gram. Hierdoor kun je hem makkelijk meenemen.

In de drone zit een 12 megapixelcamera verwerkt, die behoorlijk diep in de behuizing verwerkt zit. Hierdoor is de camera (hopelijk) niet na een kleine botsing al beschadigd. De camera is in staat om in full-HD beelden te schieten met een hoge framerate (120 fps), waardoor beweging in de video er soepel uitziet. Hogere resoluties zijn ook mogelijk, wat ten koste gaat van de framerate. Zo zijn 4K-opnames ook mogelijk, maar met maximaal 30 fps. De beelden die de drone opleverde zagen er op het eerste gezicht keurig uit. Tijdens een uitgebreide test zullen we de beeldkwaliteit echt onder de loep nemen, want op papier is de camera minder geschikt voor opnames in moeilijke lichtomstandigheden door het hoge diafragma (f/2.8). Hoe hoger het diafragma, hoe minder goed de lens in staat is licht op te vangen.

Opnames

De camera van de DJI Mavic Air is in staat foto’s en video’s te maken, op bijzondere manieren. Op het gebied van fotografie heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid een HDR-foto of een panoramafoto te maken. Een zogenaamde ‘sphere panorama’ is ook mogelijk, waardoor je met een vr-bril een foto kunt bekijken door om je heen te kijken.

Op videogebied is meer mogelijk, zoals slow motion-video’s. Maar de automatische vliegkunsten van de drone kunnen ook worden ingezet voor mooie beelden, zoals snel opstijgen of boomerang (waarbij de drone wegvliegt en weer terugkomt). De indrukwekkendste beelden krijg je met de ActiveTrack-modus waarop de DJI Mavic het te filmen onderwerp volgt. De drone haalt een topsnelheid van 68 (!) kilometer per uur, dus het maakt niet uit of het te volgen onderwerp bijvoorbeeld loopt, rent of fietst.

DJI Mavic Air, drone, drones
DJI Mavic Air, drone, drones
DJI Mavic Air, drone, drones
De DJI Mavic Air heeft naast een gewone camera ook sensoren om een crash te voorkomen.

Crashbestendig

De DJI Mavic Air bestuur je met een controller waarop twee grote antennes zitten en naast een aantal knoppen ook twee pookjes. In deze controller plaats je je smartphone. Via een app op je smartphone kun je op het beeld precies zien wat er gaande is tijdens de vlucht, die op een volle accu maximaal een minuut of twintig duurt. Grappig is dat je de controller niet altijd nodig hebt om de drone te besturen, dit kan namelijk ook met handgebaren.

Er zitten allerlei vernuftigheden aan boord om te zorgen dat de DJI Mavic Air niet crasht. Allereerst zal de drone automatisch terugvliegen naar het startpunt wanneer de accucapaciteit te laag wordt. Bovendien zitten er allerlei camera- en infraroodsensoren aan boord om botsingen te voorkomen. Het is ook mogelijk de omgeving door de DJI Maveric eerst in kaart te laten brengen.

Voorlopige conclusie

DJI lijkt met de Mavic Air drones steeds toegankelijker te maken. Niet zozeer qua prijs, maar wel qua gebruiksvriendelijkheid, crashbestandigheid en gebruiksgemak. De DJI Mavic Air is al te bestellen voor 849 euro, in de kleuren wit, zwart en rood.

0 Reactie(s) op: Eerste indruk - DJI Mavic Air

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.