Effect wereldwijde IPv6-dag is nihil

© PXimport

Effect wereldwijde IPv6-dag is nihil

Geplaatst: 6 juni 2012 - 06:40

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

Een wereldwijde IPv6-dag levert vrijwel geen toename op in daadwerkelijk IPv6-verkeer. Uit de cijfers blijkt geen verschil met reguliere dagen.

Het 'succes' dat de initiatiefnemers van IPv6-dag ieder jaar claimen blijkt behoorlijk relatief. Hoewel ieder jaar meer websites zich aansluiten bij de wereldwijde IPv6-test en hun netwerken daarvoor openstellen, is het daadwerkelijke effect niet te zien in het verkeer van een belangrijk internetknooppunt als de AMS-IX. "We zien dat het percentage IPv6 al heel lang gelijk blijft. We hebben vorig jaar tijdens IPv6-dag geen enkel verschil gemerkt", aldus Henk Steenman, CTO van de AMS-IX internethub.

Volgens Steenman is het uitroepen van een dergelijke dag wel nuttig, maar hangt het daadwerkelijke succes niet af van het aantal deelnemende sites, maar van de consument. "Het hangt van de eindgebruiker thuis af of deze IPv6 heeft ingeschakeld. Dan pas zouden wij het ook merken, maar dat is tot nog toe niet gebeurd."

Hoofdinfrastructuur is volledig voorbereid op IPv6

Aan de infrastructuur van AMS-IX zelf ligt het niet. "We hebben zelf acht jaar geleden de benodigde investeringen gedaan voor IPv6. Alle diensten die wij bieden zijn compatible met het nieuwe protocol. Alle klanten kunnen als zij dat willen zowel met IPv4 als IPv6 met onze routers verbonden worden."

"Het meten van IPv6-verkeer over de Exchange doen we al jaren", vertelt Steenman. "Grofweg is dat momenteel zo'n 3 Gbit per seconde, terwijl qua IPv4-verkeer het om 1500 Gbps gaat." Omgerekend maakt dus slechts 0,2 procent van alle met internet verbonden eindpunten gebruik van IPv6. Sprake van een kentering is er niet, maar dat duurt niet lang meer, voorspelt Steenman.

"Ik denk dat het komende jaren wel zal gaan veranderen, nu steeds meer consumentenproducten als bijvoorbeeld ADSL-modems standaard op IPv6 zijn gaan werken", zegt de CTO. "Daarvoor is een simpele reden: IPv4-adressen zijn intussen bijna op."

Tekort IPv4 pas na 2022 merkbaar

De organisatie AMS-IX maakt zich geen zorgen over een tekort aan IPv4-adressen. "Wij merken dat nog niet. We hebben de adressen nodig voor de aangesloten routers, maar dat zijn er zo'n 900 in totaal. Pas over een aantal jaar, wanneer we denken twee tot drie keer zoveel aangesloten partijen te hebben, verwachten we problemen wanneer we nieuwe apparatuur via IPv4 moeten gaan aansluiten."

Tijdens IPv6-dag updaten duizenden sites hun DNS-record voor hun hoofddomein in een IPv6-adres. Hoewel ze toch allemaal ook op basis van IPv4 bereikbaar blijven, betekent het bekend worden van het IPv6-adres dat servers en systemen die zelf ook al IPv6 geconfigureerd hebben en die daarna contact maken met een van de genoemde sites, dat gaan doen op basis van IPv6. Dit jaar wordt de dag op 6 juni georganiseerd.

Samen met Duitsland de grootste

AMS-IX is wat betreft aangesloten partijen het grootste internetknooppunt ter wereld en moet qua totale hoeveelheid verkeer alleen het DE-CIX knooppunt van Frankfurt nog voor zich dulden. De officieel in 1997 opgerichte non-profit organisatie breidt dit jaar het aantal datacenters uit waar vanuit het opereert naar twaalf.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten