Effectief afdrukken

Door: mark-swarts | 03 februari 2012 10:20

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

De huidige generatie printers kan professioneel ogende documenten en foto's afdrukken. Om niet elke maand nieuwe inkt te hoeven kopen, kunt u de instellingen eens goed doorlichten. Niet bij iedere afdruk hoeft de tekst immers inktzwart te zijn. In dit artikel leggen we uit hoe u uw printer optimaal afstelt. Hierdoor werkt het apparaat sneller en zuiniger, zonder dat u al teveel inlevert op de afdrukkwaliteit.

1. Voorkeursinstellingen

Hoe uw printer moet worden ingesteld, ligt helemaal aan uw eisen en wensen. Bent u een 'standaardgebruiker' en drukt u voornamelijk documenten en af en toe een foto af, dan zijn de basisinstellingen meestal prima. Toch kunt u ook in dat geval 'een kijkje in de keuken' nemen. Ga naar het menu Start en klik op Apparaten en printers. Onder het kopje Printers en faxapparaten staan alle aanwezige afdrukmachines. Windows 7 zoekt automatisch naar een afbeelding van de printer, dus aan het plaatje kunt u de printer al herkennen. Mochten er meerdere printers in uw huis staan en weet u niet welke u moet hebben, dan kunt u de namen op het scherm vergelijken met de naam van het fysieke apparaat. Klik met rechts op de gewenste printer en kies Voorkeursinstellingen voor afdrukken. Het basisscherm bestaat uit de tabbladen Indeling en Papier/Kwaliteit. Per printermerk kunnen er verschillende opties en tabbladen worden aangeboden, maar de basisprincipes zijn altijd hetzelfde.

Het voorkeursinstellingenscherm ziet er bij veel printers hetzelfde uit.

2. Eenvoudige aanpassingen

Op het tabblad Indeling staat alles standaard goed ingesteld, behalve de pagina-indeling. Als u vooral print om documenten snel door te nemen zonder dat u ze naar een officiële instantie opstuurt, kunt u meerdere documentpagina's op één vel papier afdrukken. Kies naast Pagina's per vel voor 2 of 4. Met twee pagina's per vel wordt elke pagina op A5-formaat afgedrukt, dat is het formaat van een gemiddeld kladblok. In de meeste gevallen is tekst dan nog steeds prima leesbaar, terwijl u inkt en vooral ook papier bespaart. Het tabblad Papier/Kwaliteit biedt u de mogelijkheid om aan te passen hoe goed de inkt op het papier wordt aangebracht. Er zijn drie opties: Best (voor bijvoorbeeld foto's), Normaal (de standaard-afdrukkwaliteit) en Concept (minder inktverbruik, tekst wordt lichter afgedrukt). Bij vrijwel iedere printer levert de optie Concept prima tekstdocumenten op. De kwaliteit van afbeeldingen gaat er wel aanzienlijk mee achteruit, houd daar dus rekening mee als u wilt afdrukken in de Concept-stand.

Met slechts twee muisklikken kunt u er al voor zorgen dat uw printer minder inkt en papier verbruikt!

3. Eigen printprofiel

Naast de drie kwaliteitskeuzes vindt u ook nog het hokje Aangepast. Klik op Geavanceerd om uw eigen specifieke printopties in te stellen. De mogelijkheden hierbij verschillen per printer, maar de basis is steeds hetzelfde. Zo maakt de printer die als voorbeeld voor dit artikel dient, gebruik van de techniek 'Image Color Management'. De naam zegt het al: hiermee kan de kwaliteit van afbeeldingen en foto's worden aangepast. U kunt de standaardinstellingen hiervan laten staan, maar het kan ook zeker geen kwaad om er zelf mee te spelen. Door erop te klikken, is de kwaliteit van grafisch materiaal aan te passen in Grafische afbeeldingen, Afbeeldingen, Drukproef of Overeenkomst. Vooral de optie Drukproef kan goed van pas komen wanneer u vooraf wilt weten hoe iets op papier terechtkomt. Vervolgens kunt u ook de printerfuncties bekijken. Als u vooral in zwart print en kleurinkt wilt besparen, verandert u Afdrukken in grijstinten: uit in Alleen zwarte inkt. Wanneer u alleen zwart gebruikt en daarbij graag de best mogelijke kwaliteit krijgt, klikt u op Grijstinten hoge kwaliteit. De output is hierbij hetzelfde als die van de drie kwaliteitsopties in het hoofdmenu, maar aangezien u nu een eigen profiel maakt, moet u opnieuw de keuze maken tussen Best, Normaal en Concept. Sluit af met OK, waarna u een vinkje ziet staan voor Aangepaste kwaliteit.

Het is heel eenvoudig om zelf een eigen opmaak-profiel te creëren.

4. Papiersoort

Het maakt veel verschil welke soort papier u gebruikt om te printen. In het Papier/Kwaliteit-menu kunt u naast Media het type papier selecteren dat u als standaard wilt instellen. De fabrikant van uw printer heeft vaak zelf al een eigen merk papier in deze lijst gezet. Dat betekent niet dat u daadwerkelijk dit papier moet kopen om goede afdrukken te krijgen, maar het helpt vaak wel omdat het om papier gaat dat specifiek geschikt is voor uw type printer. Gebruik hoe dan ook nooit inkjetpapier voor een laserprinter, want dit papier kan tijdens het afdrukproces flink worden aangetast! Voor de instellingen Concept en Normaal voldoet Normaal papier en - als u een inkjetprinter hebt - Ander inkjetpapier. Voor de kwaliteitinstelling Best kunt u beter een goede soort fotopapier aanschaffen of, wanneer het om documenten of diashows gaat, een kwaltitatieve soort mat papier nemen. De naam die producenten aan dit papier geven verschilt, maar HP noemt het bijvoorbeeld Presentatiepapier. Goedkoop papier heeft vaak een wat gelige of grijze gloed. U kunt het rustig gebruiken voor kladafdrukken, maar kies liever voor beter papier als u officiële prints moet maken.

Welk type papier u gebruikt, heeft grote invloed op het uiteindelijke afdrukresultaat.

0 Reactie(s) op: Effectief afdrukken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.