© PXimport

Effectiever werken met de pc

Geplaatst: 13 juni 2012 - 11:38

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Martin Gijzemijter

Windows is voor velen een handig besturingssysteem dat prima werkt. Evenals de vele programma's die erop draaien. Toch zijn er soms zaken die net iets omslachtiger gaan dan zou moeten. Met een paar kleine aanpassingen in uw werkwijze kunt u een stuk sneller en efficiënter werken op uw computer. Zeker wanneer u de computer veel gebruikt om mee te werken, is elke gewonnen minuut er eentje die u in uw vrije tijd kunt steken.

Lifehacking

De voorbeelden van handige shortcuts die wij in dit artikel noemen, zijn onderverdeeld in vier categorieën. De shortcuts die we hier bespreken zijn samen te vatten onder de naam lifehacking, een term die enkele jaren geleden is ontstaan om dingen te beschrijven die het leven aangenamer maken zonder al teveel inspanning. Hoewel die term veel meer gebieden dekt dan alleen de computer, richten lifehacking-sites zich toch vooral op de IT-kant. Bent u na het lezen van dit artikel nieuwsgierig naar meer tips (algemene of juist hele specifieke) die het werken met de computer handiger, sneller, efficiënter of gemakkelijker kunnen maken, neem dan eens een kijkje op LifeHacking.nl. Er komt af en toe weleens een tip voorbij die niets met computers te maken heeft, maar het merendeel is IT-gerelateerd en ontzettend handig.

Algemeen

1. Bureaublad schoonschudden

Wanneer u veel programma's tegelijk open hebt staan, kunt u het overzicht kwijtraken. Dit is eenvoudig te verhelpen door helemaal rechtsonder in de taakbalk te klikken op het pictogram Bureaublad weergeven, waarna alle vensters worden geminimaliseerd. Wilt u echter het venster waarmee u wilt werken als enige weer openen, dan kan dat best wat irritatie opleveren, omdat u al zoveel open hebt staan. Windows 7 bevat een functie die het mogelijk maakt alle vensters in een keer te minimaliseren, behalve het venster dat u open wilt houden. U moet hiervoor klikken op de bovenkant van het venster dat u open wilt houden, de muisknop ingedrukt houden en dan het venster even kort heen en weer schudden. Alle vensters behalve het venster dat u vast hebt, zullen minimaliseren. Extra effectief aan de functie is dat het u daadwerkelijk het gevoel geeft dat u de rommel van u afschudt.

© PXimport

Door de muisknop ingedrukt te houden en een venster te 'schudden', schudt u het bureaublad letterlijk schoon.

2. Aan/uit-knop aanpassen

Soms zijn we zo gewend aan een bepaalde functie van Windows, dat we ons niet realiseren dat het ook anders kan. Wanneer u bijvoorbeeld klikt op de knop Start, dan opent zich het menu, met daarin de knop Afsluiten. Als u uw computer niet wilt afsluiten, maar bijvoorbeeld van gebruiker wilt wisselen, dan klikt u op het pijltje naast Afsluiten en kiest u (in het geval van ons voorbeeld) Andere gebruiker. Wat als u de standaardoptie Afsluiten vrijwel nooit gebruikt? U kunt gelukkig de standaardfunctionaliteit van de knop aanpassen. Klik met de rechtermuisknop op de knop Start en kies Eigenschappen. In het tabblad Menu Start ziet u de optie Actie voor aan/uit-knop met daarnaast een uitklapmenu. In dit menu kunt u de actie selecteren die u standaard wilt toekennen aan de knop waarna u op OK kunt klikken. Wanneer u nu op Start klikt, ziet u dat de knop die net nog Afsluiten heette, nu de waarde weergeeft die u eraan toegekend hebt.

© PXimport

De aan/uit-knop in het Startmenu staat standaard voor afsluiten, maar dat kunt u vrij eenvoudig aanpassen.

3. Taakbalk thumbs vergroten

Een ontzettend handige functie in Windows 7 is dat u met de muis over een pictogram op de taakbalk kunt bewegen om zo een preview weer te geven van de documenten, webpagina's of e-mails die u open hebt staan. Mooi, maar de thumbnails zijn best klein, waardoor u er nauwelijks iets uit kunt opmaken. U kunt deze thumbnails gelukkig zelf vergroten, maar daarvoor dient u wel een registerwaarde te veranderen. Dit is niet riskant, zolang u precies doet wat we hier beschrijven. Klik op Start en typ regedit in het tekstveld en druk op Enter. In de Register-editor die opent bladert u naar HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Taskband. In het rechterdeelvenster rechtsklikt u op Nieuw en selecteert u DWORD (32-bits)-waarde. Hernoem DWORD naar MinThumbSizePx. Dubbelklik nu op deze sleutel en vul een waarde in van meer dan 100 om de thumbnails te vergroten. Klik op OK en sluit de registereditor.

© PXimport

De miniatuurweergaven (thumbs) in de taakbalk zijn klein, maar u kunt ze zelf groter maken zodat u er daadwerkelijk iets aan hebt.

4. Besturen met gebaren

De besturing van Windows zit op zich prima in elkaar. De iPad en iPhone hebben echter aangetoond dat het nog veel effectiever kan, met behulp van gebaren. Nu zit die functionaliteit niet standaard in Windows, maar u kunt er wel een gratis programma voor downloaden, genaamd StrokesPlus. Wanneer u deze software installeert, kunt u door Windows navigeren met behulp van muisgebaren. Bijvoorbeeld naar beneden slepen om een venster te sluiten of multitasking door opzij te slepen. Mooi is dat u ook uw eigen gebaren kunt toevoegen en Windows zo helemaal naar uw hand kunt zetten.

© PXimport

Windows nog sneller besturen? Installeer StrokesPlus en bestuur Windows met gebaren.

Windows Verkenner

5. Selecteren met de muis

Bestanden selecteren binnen de Windows Verkenner kan op verschillende manieren. U kunt de toetscombinatie Ctrl+A gebruiken om alles te selecteren, of met de muis een kader om een reeks bestanden slepen om zo al deze bestanden te selecteren. Maar als u bestanden individueel wilt selecteren, dan hebt u hiervoor het toetsenbord in combinatie met de muis nodig. Door bijvoorbeeld een bestand aan te klikken, op Shift te drukken en een aantal bestanden verder te klikken, selecteert u alle tussenliggende bestanden. Drukt u op Ctrl, dan kunt u individuele bestanden aanklikken om deze te selecteren. Maar als u niet zo van het toetsenbord houdt, is al dat gehannes met het toetsenbord irritant en vertragend. Gelukkig kan het ook alleen met de muis. Open een Verkenner-venster en klik op Organiseren / Map- en zoekopties. In het venster dat verschijnt klikt u op het tabblad Weergave. Zoek nu in het veld Geavanceerde instellingen naar de optie Selectievakjes gebruiken om items te selecteren. Wanneer u nu met de muis over een bestand beweegt, verschijnt er een selectievakje naast. Vinkt u dit aan, dan blijft het vakje staan, vinkt u dit uit dan verdwijnt het vakje weer. Op deze manier hoeft u alleen maar de muis te gebruiken om individuele bestanden te selecteren.

© PXimport

U kunt de Windows Verkenner zo instellen dat u individuele bestanden kunt selecteren met de muis.

6. Natuurlijk zoeken

Windows 7 bevat een krachtige zoekfunctie die zowel is ingebouwd in het menu Start als in de Verkenner. Om te zoeken kunt u allerlei handige codes gebruiken (wildcards als een *, en Booleaanse waarden zoals AND of OR), maar die moet u natuurlijk wel kennen. Waarom is het niet gewoon mogelijk om te zoeken in gewone mensentaal? Dat kan wel degelijk, maar de functie is standaard uitgeschakeld. Om zoeken met natuurlijk taalgebruik in te schakelen, klikt u in de Verkenner op Organiseren / Map- en zoekopties. In het venster dat verschijnt, klikt u op het tabblad Zoeken. Onder het kopje Hoe wilt u zoeken, vindt u de optie Zoeken met natuurlijk taalgebruik. Vink deze optie aan en klik op OK. U kunt nu natuurlijke zoekopdrachten gebruiken zoals 'Een foto die ik dinsdag heb gemaakt' of 'De mail die ik heb verzonden aan Martine'. De resultaten zijn niet feilloos, maar u zult verbazend snel vinden wat u zoekt. Een leuke functie waar maar weinig mensen van weten.

© PXimport

Zoeken hoeft niet ingewikkeld te zijn, zeker niet wanneer u natuurlijk zoeken inschakelt in Windows.

7. Standaardmap wijzigen

Wanneer u de Windows Verkenner opent, dan opent deze standaard in de map Bibliotheken (in Windows 7). Dat is begrijpelijk, want Windows ziet dat als de basis, het uitgangspunt van waaruit u overal naartoe kunt. Slimme gedachte, maar wat als u altijd werkt in een specifieke map, zoals Documenten of Afbeeldingen en u opent regelmatig een nieuw Verkenner-venster? Dan is het omslachtig en irritant dat u telkens opnieuw naar de juiste locatie moet bladeren. Met een trucje bepaalt u zelf in welke map de Verkenner opent. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram van de Verkenner op de taakbalk, nogmaals met de rechtermuisknop op Windows Verkenner in het menu dat verschijnt en daarna op Eigenschappen. Als het goed is, opent het tabblad Snelkoppeling, waarin u het veld Doel ziet. In dit veld typt u achter %windir%\explorer.exe een spatie en de map die u wilt openen, bijvoorbeeld C:\Users\Martin\Documents waarbij u uiteraard uw eigen gegevens invult. Klikt u nu op OK, dan zal de Verkenner voortaan in de gewenste map openen.

© PXimport

Met een kleine aanpassing zorgt u ervoor dat de Verkenner altijd in de gewenste map opent.

8. Pad kopiëren

Vroeger werd boven in de Windows Verkenner het volledige pad getoond naar de map waar de Verkenner zich op dat moment in bevond. Dat is nog steeds zo, maar tegenwoordig geeft de Verkenner het op een fraaiere manier weer. Hoe fraai het ook is, het is niet altijd even handig wanneer u het precieze pad naar een bestand of map moet weten (zo noemt Windows de map Gebruikers, terwijl het eigenlijk Users heet). Gelukkig kunt u daar eenvoudig achterkomen. Klik met de muis op een leeg stukje adresbalk. Het fraaie pad verandert nu in het daadwerkelijke pad en is direct geselecteerd. Klik met de rechtermuisknop op de selectie en vervolgens op Kopiëren. U hebt nu het pad in het klembord staan en kunt het plakken waar u wilt (ook in een nieuw Verkenner-venster).

© PXimport

Om een pad te kopiëren klikt u achter het pad, waarna u het kunt selecteren als 'echt' pad.

Microsoft Word 2010

9. Recente documenten

Wanneer u regelmatig in Word 2010 werkt, zult u ongetwijfeld ook regelmatig recente documenten openen. Dat kunt netjes doen via de menustructuur, maar het kan ook vele malen sneller en efficiënter. U moet daar wel eenmalig een aanpassing voor doen. Klik op Bestand en vervolgens op het tabblad Recent en plaats een vinkje bij Snel toegang tot dit aantal onlangs geopende documenten en geef aan tot hoeveel documenten u op deze manier toegang wilt hebben. Wanneer u nu op Bestand klikt, zijn de meest recente documenten altijd direct zichtbaar. Tip: klikt u met de rechtermuisknop op een bestand in deze lijst, dan kunt u deze permanent vastzetten, ook als deze niet meer recent is.

© PXimport

Recente documenten kunt u nog sneller openen als u Snel toegang inschakelt.

10. (Bijna) alles met toetsen

De interface van Office 2010 ziet eruit alsof alles met de muis moet gebeuren. Toch is dit niet het geval. Wanneer u drukt op de Alt-toets op uw toetsenbord, verschijnen er letters in de menu's. Met behulp van die letters kunt u feilloos door het grootste deel van de opties navigeren.

© PXimport

Een groot deel van Word (en Office als geheel) kunt u besturen met het toetsenbord.

11. Standaard paginanummering

Als u in ieder document dat u gebruikt paginanummering wilt toevoegen, dan is het natuurlijk niet slim om dat steeds handmatig te doen. U kunt wel telkens over een oud document typen, maar het kan nog wat efficiënter. Klik in Word op Bestand / Open en vervolgens in het menu links op de map Templates onder Microsoft Word. Dubbelklik op Normal.dotm om deze te openen. Voeg nu de nummering toe (tabblad Invoegen / Paginanummer) en sla de template op. Voortaan zullen alle nieuwe documenten de nummering gebruiken. Een reservekopie maken van Normal.dotm is overigens wel zo veilig voor u dit doet.

© PXimport

Paginanummering (en andere elementen) kunt u standaard toevoegen door het sjabloon Normal.dotm aan te passen.

12. Lint minimaliseren

Het lint (de balk met opties) is zeer handig en efficiënt, maar neemt ook een deel van de schermruimte in beslag. Gelukkig kunt u het lint eenvoudig minimaliseren door te dubbelklikken op het actieve tabblad. U kunt het lint ook in geminimaliseerde modus gebruiken. Klikt u in geminimaliseerde modus op een tabblad, dan klapt het lint uit en weer in wanneer u ergens in het document klikt. Wilt u het lint weer terug, dan dubbelklikt u op een van de tabbladen.

© PXimport

Het lint is vrij aanwezig. Door erop te dubbelklikken kunt u het minimaliseren.

Browsers

Browsers

Een browsermonopolie bestaat allang niet meer, maar we kunnen in dit artikel niet alle browsers behandelen. Daarom geven wij wat tips voor de twee marktleiders: Internet Explorer en Firefox. De tips gelden overigens voor de meest recente versies van beide browsers.

13. Firefox interface

Firefox is aan een grote hoeveelheid veranderingen onderhevig sinds de laatste paar releases en het kan ontzettend wennen zijn wanneer knoppen verplaatsen of in een menu worden gestopt. Maar wie zegt dat u het moet doen met de indeling die Firefox u biedt? U kunt die indeling namelijk grotendeels zelf bepalen. Klik in Firefox op de oranje balk linksboven en vervolgens op Opties / Werkbalkindeling. U krijgt nu een overzicht met beschikbare knoppen die u naar de werkbalk kunt slepen. Maar dat niet alleen, u kunt ook bestaande knoppen verwijderen (door ze naar het venster met de andere pictogrammen te slepen) of ze op een andere positie zetten. Zo zet u Firefox volledig naar uw hand. Hebt u er een rommeltje van gemaakt? Geen zorgen, één klik op Standaardinstelling terugzetten en het is weer in orde.

© PXimport

De interface van Firefox kunt u volledig naar eigen wens aanpassen.

14. Meer websites openen

Afhankelijk van wat u doet op internet, kan het zijn dat u altijd hetzelfde rijtje websites opent, bijvoorbeeld om het laatste nieuws te lezen voor u aan de slag gaat of omdat u met al deze websites werkt. Dan is het natuurlijk vervelend om iedere keer als u de browser start, handmatig alle sites telkens te openen, ongeacht of u dat doet met een bladwijzer of de url handmatig intypt. U kunt Firefox en Internet Explorer echter zo instellen dat al die sites automatisch openen. In Firefox klikt u op Opties (onder de oranje knop), en vervolgens op het tabblad Algemeen. In het veld Startpagina typt u de websites die u wilt openen, gescheiden door een "|". In Internet Explorer is dit nog eenvoudiger, daar drukt u op Alt om het menu tevoorschijn te toveren, klikt u op Extra / Internetopties en vult u op het tabblad Algemeen bij Startpagina op iedere regel een nieuwe website in om deze als startpagina toe te voegen.

© PXimport

U kunt de browser zo instellen dat alle websites tegelijk openen bij het opstarten.

15. Menubalk in IE9

Net als Mozilla met Firefox, probeert Microsoft de interface van Internet Explorer zo minimalistisch mogelijk te maken. De menubalk met daarin de tekstmenu's is daarom standaard verborgen. In de vorige tip hebt u gezien dat u deze tevoorschijn kunt halen door op de Alt-toets te drukken. Gelukkig kunt u het menu ook permanent inschakelen, maar daar is een kleine wijziging in het register voor nodig. Klik op Start en typ regedit in het tekstveld en druk op Enter. In de Register-editor bladert u naar HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft. Klik met de rechtermuisknop op Microsoft, vervolgens op Nieuw en daarna Sleutel. Noem deze sleutel Internet Explorer. Rechtsklik op de juist aangemaakte sleutel Internet Explorer en klik op Nieuw / Sleutel, en noem deze Main. Rechtsklik op Main, klik op Nieuw en vervolgens op DWORD (32-bits)-waarde. Noem deze waarde AlwaysShowMenus en stel de waarde in op 1. Het menu zal nu niet meer verdwijnen.

© PXimport

Met een kleine registeraanpassing kunt u de menubalk in Internet Explorer 9 permanent laten tonen.

16. Auto prefix en suffix

Prefix en suffix klinkt ingewikkeld, maar prefix is niets anders dan www en suffix is niets anders dan, bijvoorbeeld .com. Als u regelmatig handmatig naar .com domeinen surft, zal deze tip u veel tijd schelen in Firefox. U hoeft namelijk alleen de naam van het domein in te typen, zonder http, www, en zelfs zonder .com. Hebt u de naam eenmaal ingetypt, bijvoorbeeld cnn, dan drukt u op Ctrl+Enter, waarna Firefox vanzelf de prefix en de suffix zal toevoegen (www.cnn.com). Dit werkt helaas alleen met .com, want als u ook de mogelijkheid had om de suffix de selecteren, zou het weer een extra handeling toevoegen.

© PXimport

Geen zin om lange url's te typen? Gelukkig kan Firefox automatisch de prefix en suffix toevoegen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten