Effectiever werken met de pc

Door: Martin Gijzemijter | 13 juni 2012 15:38

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Windows is voor velen een handig besturingssysteem dat prima werkt. Evenals de vele programma's die erop draaien. Toch zijn er soms zaken die net iets omslachtiger gaan dan zou moeten. Met een paar kleine aanpassingen in uw werkwijze kunt u een stuk sneller en efficiënter werken op uw computer. Zeker wanneer u de computer veel gebruikt om mee te werken, is elke gewonnen minuut er eentje die u in uw vrije tijd kunt steken.

Lifehacking

De voorbeelden van handige shortcuts die wij in dit artikel noemen, zijn onderverdeeld in vier categorieën. De shortcuts die we hier bespreken zijn samen te vatten onder de naam lifehacking, een term die enkele jaren geleden is ontstaan om dingen te beschrijven die het leven aangenamer maken zonder al teveel inspanning. Hoewel die term veel meer gebieden dekt dan alleen de computer, richten lifehacking-sites zich toch vooral op de IT-kant. Bent u na het lezen van dit artikel nieuwsgierig naar meer tips (algemene of juist hele specifieke) die het werken met de computer handiger, sneller, efficiënter of gemakkelijker kunnen maken, neem dan eens een kijkje op LifeHacking.nl. Er komt af en toe weleens een tip voorbij die niets met computers te maken heeft, maar het merendeel is IT-gerelateerd en ontzettend handig.

Algemeen

1. Bureaublad schoonschudden

Wanneer u veel programma's tegelijk open hebt staan, kunt u het overzicht kwijtraken. Dit is eenvoudig te verhelpen door helemaal rechtsonder in de taakbalk te klikken op het pictogram Bureaublad weergeven, waarna alle vensters worden geminimaliseerd. Wilt u echter het venster waarmee u wilt werken als enige weer openen, dan kan dat best wat irritatie opleveren, omdat u al zoveel open hebt staan. Windows 7 bevat een functie die het mogelijk maakt alle vensters in een keer te minimaliseren, behalve het venster dat u open wilt houden. U moet hiervoor klikken op de bovenkant van het venster dat u open wilt houden, de muisknop ingedrukt houden en dan het venster even kort heen en weer schudden. Alle vensters behalve het venster dat u vast hebt, zullen minimaliseren. Extra effectief aan de functie is dat het u daadwerkelijk het gevoel geeft dat u de rommel van u afschudt.

Door de muisknop ingedrukt te houden en een venster te 'schudden', schudt u het bureaublad letterlijk schoon.

2. Aan/uit-knop aanpassen

Soms zijn we zo gewend aan een bepaalde functie van Windows, dat we ons niet realiseren dat het ook anders kan. Wanneer u bijvoorbeeld klikt op de knop Start, dan opent zich het menu, met daarin de knop Afsluiten. Als u uw computer niet wilt afsluiten, maar bijvoorbeeld van gebruiker wilt wisselen, dan klikt u op het pijltje naast Afsluiten en kiest u (in het geval van ons voorbeeld) Andere gebruiker. Wat als u de standaardoptie Afsluiten vrijwel nooit gebruikt? U kunt gelukkig de standaardfunctionaliteit van de knop aanpassen. Klik met de rechtermuisknop op de knop Start en kies Eigenschappen. In het tabblad Menu Start ziet u de optie Actie voor aan/uit-knop met daarnaast een uitklapmenu. In dit menu kunt u de actie selecteren die u standaard wilt toekennen aan de knop waarna u op OK kunt klikken. Wanneer u nu op Start klikt, ziet u dat de knop die net nog Afsluiten heette, nu de waarde weergeeft die u eraan toegekend hebt.

De aan/uit-knop in het Startmenu staat standaard voor afsluiten, maar dat kunt u vrij eenvoudig aanpassen.

3. Taakbalk thumbs vergroten

Een ontzettend handige functie in Windows 7 is dat u met de muis over een pictogram op de taakbalk kunt bewegen om zo een preview weer te geven van de documenten, webpagina's of e-mails die u open hebt staan. Mooi, maar de thumbnails zijn best klein, waardoor u er nauwelijks iets uit kunt opmaken. U kunt deze thumbnails gelukkig zelf vergroten, maar daarvoor dient u wel een registerwaarde te veranderen. Dit is niet riskant, zolang u precies doet wat we hier beschrijven. Klik op Start en typ regedit in het tekstveld en druk op Enter. In de Register-editor die opent bladert u naar HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Taskband. In het rechterdeelvenster rechtsklikt u op Nieuw en selecteert u DWORD (32-bits)-waarde. Hernoem DWORD naar MinThumbSizePx. Dubbelklik nu op deze sleutel en vul een waarde in van meer dan 100 om de thumbnails te vergroten. Klik op OK en sluit de registereditor.

De miniatuurweergaven (thumbs) in de taakbalk zijn klein, maar u kunt ze zelf groter maken zodat u er daadwerkelijk iets aan hebt.

4. Besturen met gebaren

De besturing van Windows zit op zich prima in elkaar. De iPad en iPhone hebben echter aangetoond dat het nog veel effectiever kan, met behulp van gebaren. Nu zit die functionaliteit niet standaard in Windows, maar u kunt er wel een gratis programma voor downloaden, genaamd StrokesPlus. Wanneer u deze software installeert, kunt u door Windows navigeren met behulp van muisgebaren. Bijvoorbeeld naar beneden slepen om een venster te sluiten of multitasking door opzij te slepen. Mooi is dat u ook uw eigen gebaren kunt toevoegen en Windows zo helemaal naar uw hand kunt zetten.

Windows nog sneller besturen? Installeer StrokesPlus en bestuur Windows met gebaren.

0 Reactie(s) op: Effectiever werken met de pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.