Effectiever werken met de pc

Door: Martin Gijzemijter | 13 juni 2012 15:38

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Windows Verkenner

5. Selecteren met de muis

Bestanden selecteren binnen de Windows Verkenner kan op verschillende manieren. U kunt de toetscombinatie Ctrl+A gebruiken om alles te selecteren, of met de muis een kader om een reeks bestanden slepen om zo al deze bestanden te selecteren. Maar als u bestanden individueel wilt selecteren, dan hebt u hiervoor het toetsenbord in combinatie met de muis nodig. Door bijvoorbeeld een bestand aan te klikken, op Shift te drukken en een aantal bestanden verder te klikken, selecteert u alle tussenliggende bestanden. Drukt u op Ctrl, dan kunt u individuele bestanden aanklikken om deze te selecteren. Maar als u niet zo van het toetsenbord houdt, is al dat gehannes met het toetsenbord irritant en vertragend. Gelukkig kan het ook alleen met de muis. Open een Verkenner-venster en klik op Organiseren / Map- en zoekopties. In het venster dat verschijnt klikt u op het tabblad Weergave. Zoek nu in het veld Geavanceerde instellingen naar de optie Selectievakjes gebruiken om items te selecteren. Wanneer u nu met de muis over een bestand beweegt, verschijnt er een selectievakje naast. Vinkt u dit aan, dan blijft het vakje staan, vinkt u dit uit dan verdwijnt het vakje weer. Op deze manier hoeft u alleen maar de muis te gebruiken om individuele bestanden te selecteren.

U kunt de Windows Verkenner zo instellen dat u individuele bestanden kunt selecteren met de muis.

6. Natuurlijk zoeken

Windows 7 bevat een krachtige zoekfunctie die zowel is ingebouwd in het menu Start als in de Verkenner. Om te zoeken kunt u allerlei handige codes gebruiken (wildcards als een *, en Booleaanse waarden zoals AND of OR), maar die moet u natuurlijk wel kennen. Waarom is het niet gewoon mogelijk om te zoeken in gewone mensentaal? Dat kan wel degelijk, maar de functie is standaard uitgeschakeld. Om zoeken met natuurlijk taalgebruik in te schakelen, klikt u in de Verkenner op Organiseren / Map- en zoekopties. In het venster dat verschijnt, klikt u op het tabblad Zoeken. Onder het kopje Hoe wilt u zoeken, vindt u de optie Zoeken met natuurlijk taalgebruik. Vink deze optie aan en klik op OK. U kunt nu natuurlijke zoekopdrachten gebruiken zoals 'Een foto die ik dinsdag heb gemaakt' of 'De mail die ik heb verzonden aan Martine'. De resultaten zijn niet feilloos, maar u zult verbazend snel vinden wat u zoekt. Een leuke functie waar maar weinig mensen van weten.

Zoeken hoeft niet ingewikkeld te zijn, zeker niet wanneer u natuurlijk zoeken inschakelt in Windows.

7. Standaardmap wijzigen

Wanneer u de Windows Verkenner opent, dan opent deze standaard in de map Bibliotheken (in Windows 7). Dat is begrijpelijk, want Windows ziet dat als de basis, het uitgangspunt van waaruit u overal naartoe kunt. Slimme gedachte, maar wat als u altijd werkt in een specifieke map, zoals Documenten of Afbeeldingen en u opent regelmatig een nieuw Verkenner-venster? Dan is het omslachtig en irritant dat u telkens opnieuw naar de juiste locatie moet bladeren. Met een trucje bepaalt u zelf in welke map de Verkenner opent. Klik met de rechtermuisknop op het pictogram van de Verkenner op de taakbalk, nogmaals met de rechtermuisknop op Windows Verkenner in het menu dat verschijnt en daarna op Eigenschappen. Als het goed is, opent het tabblad Snelkoppeling, waarin u het veld Doel ziet. In dit veld typt u achter %windir%\explorer.exe een spatie en de map die u wilt openen, bijvoorbeeld C:\Users\Martin\Documents waarbij u uiteraard uw eigen gegevens invult. Klikt u nu op OK, dan zal de Verkenner voortaan in de gewenste map openen.

Met een kleine aanpassing zorgt u ervoor dat de Verkenner altijd in de gewenste map opent.

8. Pad kopiëren

Vroeger werd boven in de Windows Verkenner het volledige pad getoond naar de map waar de Verkenner zich op dat moment in bevond. Dat is nog steeds zo, maar tegenwoordig geeft de Verkenner het op een fraaiere manier weer. Hoe fraai het ook is, het is niet altijd even handig wanneer u het precieze pad naar een bestand of map moet weten (zo noemt Windows de map Gebruikers, terwijl het eigenlijk Users heet). Gelukkig kunt u daar eenvoudig achterkomen. Klik met de muis op een leeg stukje adresbalk. Het fraaie pad verandert nu in het daadwerkelijke pad en is direct geselecteerd. Klik met de rechtermuisknop op de selectie en vervolgens op Kopiëren. U hebt nu het pad in het klembord staan en kunt het plakken waar u wilt (ook in een nieuw Verkenner-venster).

Om een pad te kopiëren klikt u achter het pad, waarna u het kunt selecteren als 'echt' pad.

0 Reactie(s) op: Effectiever werken met de pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.