Effectiever werken met de pc

Door: Martin Gijzemijter | 13 juni 2012 15:38

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Browsers

Browsers

Een browsermonopolie bestaat allang niet meer, maar we kunnen in dit artikel niet alle browsers behandelen. Daarom geven wij wat tips voor de twee marktleiders: Internet Explorer en Firefox. De tips gelden overigens voor de meest recente versies van beide browsers.

13. Firefox interface

Firefox is aan een grote hoeveelheid veranderingen onderhevig sinds de laatste paar releases en het kan ontzettend wennen zijn wanneer knoppen verplaatsen of in een menu worden gestopt. Maar wie zegt dat u het moet doen met de indeling die Firefox u biedt? U kunt die indeling namelijk grotendeels zelf bepalen. Klik in Firefox op de oranje balk linksboven en vervolgens op Opties / Werkbalkindeling. U krijgt nu een overzicht met beschikbare knoppen die u naar de werkbalk kunt slepen. Maar dat niet alleen, u kunt ook bestaande knoppen verwijderen (door ze naar het venster met de andere pictogrammen te slepen) of ze op een andere positie zetten. Zo zet u Firefox volledig naar uw hand. Hebt u er een rommeltje van gemaakt? Geen zorgen, één klik op Standaardinstelling terugzetten en het is weer in orde.

De interface van Firefox kunt u volledig naar eigen wens aanpassen.

14. Meer websites openen

Afhankelijk van wat u doet op internet, kan het zijn dat u altijd hetzelfde rijtje websites opent, bijvoorbeeld om het laatste nieuws te lezen voor u aan de slag gaat of omdat u met al deze websites werkt. Dan is het natuurlijk vervelend om iedere keer als u de browser start, handmatig alle sites telkens te openen, ongeacht of u dat doet met een bladwijzer of de url handmatig intypt. U kunt Firefox en Internet Explorer echter zo instellen dat al die sites automatisch openen. In Firefox klikt u op Opties (onder de oranje knop), en vervolgens op het tabblad Algemeen. In het veld Startpagina typt u de websites die u wilt openen, gescheiden door een "|". In Internet Explorer is dit nog eenvoudiger, daar drukt u op Alt om het menu tevoorschijn te toveren, klikt u op Extra / Internetopties en vult u op het tabblad Algemeen bij Startpagina op iedere regel een nieuwe website in om deze als startpagina toe te voegen.

U kunt de browser zo instellen dat alle websites tegelijk openen bij het opstarten.

15. Menubalk in IE9

Net als Mozilla met Firefox, probeert Microsoft de interface van Internet Explorer zo minimalistisch mogelijk te maken. De menubalk met daarin de tekstmenu's is daarom standaard verborgen. In de vorige tip hebt u gezien dat u deze tevoorschijn kunt halen door op de Alt-toets te drukken. Gelukkig kunt u het menu ook permanent inschakelen, maar daar is een kleine wijziging in het register voor nodig. Klik op Start en typ regedit in het tekstveld en druk op Enter. In de Register-editor bladert u naar HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft. Klik met de rechtermuisknop op Microsoft, vervolgens op Nieuw en daarna Sleutel. Noem deze sleutel Internet Explorer. Rechtsklik op de juist aangemaakte sleutel Internet Explorer en klik op Nieuw / Sleutel, en noem deze Main. Rechtsklik op Main, klik op Nieuw en vervolgens op DWORD (32-bits)-waarde. Noem deze waarde AlwaysShowMenus en stel de waarde in op 1. Het menu zal nu niet meer verdwijnen.

Met een kleine registeraanpassing kunt u de menubalk in Internet Explorer 9 permanent laten tonen.

16. Auto prefix en suffix

Prefix en suffix klinkt ingewikkeld, maar prefix is niets anders dan www en suffix is niets anders dan, bijvoorbeeld .com. Als u regelmatig handmatig naar .com domeinen surft, zal deze tip u veel tijd schelen in Firefox. U hoeft namelijk alleen de naam van het domein in te typen, zonder http, www, en zelfs zonder .com. Hebt u de naam eenmaal ingetypt, bijvoorbeeld cnn, dan drukt u op Ctrl+Enter, waarna Firefox vanzelf de prefix en de suffix zal toevoegen (www.cnn.com). Dit werkt helaas alleen met .com, want als u ook de mogelijkheid had om de suffix de selecteren, zou het weer een extra handeling toevoegen.

Geen zin om lange url's te typen? Gelukkig kan Firefox automatisch de prefix en suffix toevoegen.

0 Reactie(s) op: Effectiever werken met de pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.