Ekster 3.0 – Veilige kaarthouder is bijna altijd vindbaar

Door: Rens Blom | 26 juli 2019 08:17

Review

De Nederlandse startup Ekster is toe aan zijn derde generatie kaarthouder, de Ekster 3.0. Die heeft ruimte voor pasjes, briefgeld en andere kleinigheden. Een optionele gadget maakt de kaarthouder overal ter wereld vindbaar. In deze Ekster Parliament review delen we onze ervaringen met dit duo.

Ekster Parliament 3.0

Prijs 79 dollar,-
Aantal pasjes 8 tot 13
Afmetingen 10,5 x 6,5 x 1,1 centimeter
Kaarthouder Chipolo-app, bluetooth 4.0 LE, gps-vindfunctie
Website www.ekster.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Premium uitstraling
  • RFID-vak houdt pasjes veilig
  • Handige (optionele) tracker card
  • Minpunten
  • Kaarthouder sluit niet goed bij veel pasjes
  • Tracker card piept relatief zacht
  • Prijzige combinatie

Ekster is een bedrijf uit Rotterdam dat al een paar jaar kaarthouders verkoopt, onder andere via crowdfundingswebsites. Zo’n kaarthouder is compacter en lichter dan een traditionele portemonnee en biedt ruimte aan je pinpas, ov-chipkaart, rijbewijs en andere pasjes. Afhankelijk van het model kun je er ook wat briefgeld en papiertjes in kwijt. De derde generatie Ekster – de Ekster 3.0 – is nu verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Ekster stuurde mij de Parliament 3.0 op met de los verkrijgbare tracker card, welke ik een maand gebruikt heb in plaats van mijn reguliere portemonnee.

Ekster Parliament review

De Parliament is Eksters duurste en meest uitgebreide kaarthouder. Verkrijgbaar in een groot aantal kleuren en gemaakt van echt leer dat degelijk en premium aanvoelt. Het leer ruikt ook lekker en veroudert, waardoor de kleur verandert. Dat laatste is bij mij nog niet het geval.

Met 10,5 bij 6,5 bij 1,1 centimeter is de kaarthouder ongeveer even groot als een iPhone 5S en dus compacter dan de gemiddelde portemonnee. Hij weegt ook veel minder.

De kaarthouder vouwt horizontaal open en heeft op de linkerzijkant twee vakken voor pasjes. De rechterzijkant heeft een band waar je briefgeld, visitekaartjes en andere papieren mee op zijn plaats houdt. Deze zijkant heeft een aluminium frame dat ruimte biedt aan vier tot zes pasjes, afhankelijk van de dikte. Het aluminium blokkeert RFID-signalen, waardoor kwaadwillenden geen gegevens van je pasjes kunnen inzien en geen contactloze betalingen kunnen verrichten met je pinpas. Je schuift de pasjes omhoog door de kunststof knop onderop in te drukken. Op de achterkant van de kaarthouder zit een vak voor één a twee pasjes. Net als het vak op de linkerzijkant houdt deze geen RFID-signalen tegen. Dit heeft voor- en nadelen.

Door je ov-chipkaart of pinpas in het vak in de achterkant te stoppen, kun je in- en uitchecken of betalen zonder dat je je pasje uit de kaarthouder hoeft te halen. Dat is heel gemakkelijk. Aan de andere kant zijn deze pasjes dus niet beschermd tegen digitaal skimmen. Ekster raadt zelf aan de los verkrijgbare kaarthouder in het achtervak te stoppen.

Er is in deze kaarthouder geen ruimte voor muntgeld, wat voor sommigen een nadeel is. Het systeem van de kaarthouder werkt prima. Door de knop in te drukken, schuiven je pasjes omhoog en pak je degene die je nodig hebt. Ik had wel regelmatig moeite het juiste pasje te pakken zonder de rest er ook (deels) uit te halen.

Een ander punt dat me opviel is de dikte van de kaarthouder als je wat pasjes in de vakken op de linkerzijkant en onder de band stopt. Deze opbergmogelijkheden komen goed van pas, maar maken de Parliament aanzienlijk dikker. Hij sluit dan niet meer goed. Een magneet- of druksluiting zou dit probleem verminderen.

Tracker card

De tracker card gebruikt de technologie van het merk Chipolo, wat betekent dat je de Chipolo-app moet installeren om de tracker aan je toestel te koppelen. Daarna blijft de tracker in verbinding met je smartphone. Als de twee zich maximaal zestig meter van elkaar vandaan bevinden, verloopt de verbinding via bluetooth. Buiten dit bereik schakelt de tracker over op het Chipolo-netwerk, dat volgens de fabrikant wereldwijd werkt.

Wanneer je je kaarthouder verloren bent, druk je in de app op de vind-knop. De tracker gaat dan piepen. Hoewel het knap dat er überhaupt geluid uit zo’n dun kaartje komt, valt het geluidsniveau me tegen. Een smartphone maakt op half volume meer herrie en ook mijn compacte Tile-tracker kan luider dan de Ekster-tracker. Thuis en in een koffietent kun je de kaarthouder nog wel terugvinden, maar op een druk treinstation of in een winkelstraat is dat een stuk lastiger.

Mocht je de tracker niet kunnen vinden, bijvoorbeeld omdat iemand je kaarthouder gestolen heeft? Dan kun je een zoekpoging wagen via de app. Die gebruikt de gps-locaties van andere Chipolo-gebruikers om jouw exemplaar te achterhalen, een soort onderling praat-en-antwoord-concept. Andere tracker-gadgets hanteren vergelijkbare methoden, maar die zijn niet waterdicht.

Hoe betrouwbaar en dus succesvol deze zoekfunctie is, hangt namelijk deels af van hoeveel gebruikers er zijn. De gebruikersaantallen van Chipolo zijn mij niet bekend en het is lastig te zeggen of je overal ter wereld je Chipolo kan terugvinden. Ik heb de zoekfunctie op drie verschillende plekken in de randstad getest door de losse tracker card thuis, op kantoor en op een verjaardag te laten liggen als ik wegging. De afstand tussen mijn smartphone en de tracker was hierbij twintig tot veertig kilometer. In alle drie de gevallen werd mijn tracker snel vanuit de app gevonden door andere Chipolo-gebruikers. Zou hij het ook doen in dunbevolkte regio’s en in het buitenland? Dat kan ik nog niet zeggen. Een eerlijke vinder kan je in ieder geval de qr-code op de tracker scannen om bij jou uit te komen.

Goed om te weten is dat de tracker ook jouw smartphone kan opzoeken. Ben jij je toestel kwijt maar heb je de kaarthouder wel bij de hand? Druk tweemaal op het knopje op de tracker en je smartphone maakt een hoop herrie, ook als hij op stil staat. Voorwaarde is wel dat je je binnen een straal van zestig meter van de telefoon bevindt. Een geinige feature is dat de tracker geschikt is voor Google Assistent, Amazon Alexa en Apple Siri. Als je je kaarthouder kwijt bent, kun je tegen je telefoon of slimme speaker zeggen: ‘Ok [assistent], ring my Ekster’. Ik heb dit getest met een Google Home-speaker en heb niets te klagen.

De tracker card krijgt stroom via een klein ingebouwd zonnepaneel en moet na drie uur opladen twee tot drie maanden meegaan. Dat klinkt ambitieus, net als de claim dat het paneel geen direct zonlicht nodig heeft om te laden. Een zaklamp, tl-balk of andere lichtbron zou ook werken. Omdat ik de tracker nog geen twee maanden heb, kan ik niet zeggen of hij daadwerkelijk zo lang meegaat. Na een maand gebruik doet hij het in ieder geval nog. Vooraf heb ik de tracker een paar uur in het zonovergoten raamkozijn gelegd. Deze manier van opladen is heerlijk eenvoudig en bovendien gratis. Sommige andere trackers hebben een batterijtje dat je na verloop van tijd moet vervangen – wat meer moeite en geld kost.

Conclusie: Ekster Parliament kopen?

De Ekster Parliament (3.0) is een luxe kaarthouder die pasjes, briefgeld en andere papiertjes op verschillende manieren bewaart. Wie bang is voor digitale zakkenrollers, zal blij zijn met de RFID-blokkerende houder. Met veel pasjes en papieren wordt de Parliament echter zo dik dat hij niet goed meer sluit. De prijs is met 79 dollar stevig en vergelijkbaar met concurrerende kaarthouders van onder andere Secrid.

Voor 49 dollar – 29 dollar als je hem tegelijk met de Parliament koopt – maak je de kaarthouder slim met de tracker card van Ekster en Chipolo. De tracker is compact, laadt efficiënt op en heeft handige foefjes. Hoewel de accessoire geen volledige dekking biedt, is het een handige extra voor wanneer je je kaarthouder verliest.

0 Reactie(s) op: Ekster 3.0 – Veilige kaarthouder is bijna altijd vindbaar

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.