Eminent EM1017 USB 3.0 - Netwerkaansluiting via usb-poort

Door: Jeroen Boer | 30 september 2014 11:36

Review

Sommige notebooks, zoals ook Apples meeste recente MacBooks, zijn zo dun dat er geen ruimte is voor een netwerkaansluiting. Wil je toch aan de slag met een gigabitnetwerkverbinding en heeft je notebook een usb 3.0-poort, dan kun je gebruikmaken van Eminents EM1017 USB 3.0 Gigabit Netwerkadapter.

Eminent EM1017 USB 3.0 Gigabit Netwerkadapter

Prijs:

€ 29,99

Website:

www.eminent-online.com

OS:

Windows XP/Vista/7/8, OS X 10.6/10.7/10.8

Netwerkaansluiting:

10/100/1000 Mbit/s

Usb-aansluiting: Usb 3.0 (ook compatibel met usb 2.0)

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Werkt vlekkeloos
 • Sneller dan 100 Mbit/s over usb 2.0
 • 5 jaar garantie
 • Minpunten
 • Stuurprogramma op cd

De Eminent EM1017 USB 3.0 Gigabit Netwerkadapter is vervaardigd uit wit glanzend kunststof en lijkt (waarschijnlijk niet geheel toevallig) veel op soortgelijke adapters van Apple. Apples MacBook Pro en MacBook Air zijn bekende notebooks die geen netwerkaansluiting hebben. De netwerkadapter is compatibel met zowel Windows als OS X. De stuurprogramma's worden meegeleverd op een cd.

Dat is niet heel handig, want een notebook zonder netwerkaansluiting is doorgaans ook niet voorzien van een dvd-speler. Gelukkig kun je de stuurprogramma's ook downloaden vanaf de website van Eminent. Onder Windows is dat overigens niet noodzakelijk, er wordt automatisch een geschikt stuurprogramma gevonden. Uiteraard moet je pc of notebook daarvoor wel op een andere manier (zoals via wifi) met internet verbonden zijn. De adapter wordt herkend als een ASIX AX88179 USB 3.0 naar Gigabit Ethernet-adapter. ASIX is de leverancier van de gebruikte chip.

Prima prestaties

Over de werking van de EM1017 kunnen we kort zijn: die is prima. Als we de adapter aansluiten via een usb 3.0-poort, dan halen we een snelheid van 921 Mbit/s. Als we hem aansluiten op een usb 2.0-poort, dan rapporteert Windows nog steeds dat we een gigabitverbinding hebben. Doen we echter een snelheidstest, dan zien we een doorvoersnelheid van 257 Mbit/s. Dat is logisch, want de snelheid wordt beperkt door de usb 2.0-poort. Toch het prettig dat er niet wordt teruggevallen op een 100 Mbit/s-verbinding, maar dat de grenzen van de usb 2.0-poort worden opgezocht.

Conclusie

Eminents EM1017 USB 3.0 Gigabit Netwerkadapter doet wat hij belooft en verandert een usb 3.0-poort in een gigabit-netwerkaansluiting. Ook als je een usb 2.0-poort hebt, is de adapter nog steeds interessant en haalt hij een snelheid van 257 Mbit/s. Zoek je echter een goedkoop alternatief voor Apples netwerkadapters, dan is het wellicht jammer dat de EM1017 net zoveel kost als Apples eigen netwerkadapters. Een voordeel ten opzichte van de adapters van Apple is dat Apple alleen een gigabit-netwerkadapter via Thunderbolt biedt, waarmee je waarschijnlijk weinig kan op eventuele andere computers. Apples usb-adapter is dan weer beperkt tot een snelheid van 100 Mbit/s waardoor er zeker een markt is voor Eminents oplossing.

1 Reactie(s) op: Eminent EM1017 USB 3.0 - Netwerkaansluiting via usb-poort

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 september 2014 18:36 Anoniem
  Ik heb een vraag. Kan ik nu met twee van deze mijn Pc verbinden met mijn audio installatie?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.