Emtec S450 AES Professional Flash Drive

Door: Jeroen Boer | 17 maart 2010 14:38

Review

Afgelopen jaren is een aantal keer in het nieuws geweest dat de overheid een usb-stick met gevoelige informatie is kwijtgeraakt. Nu zult u zelf geen staatsgeheimen op uw stick zetten, maar het is geen prettig idee als anderen uw privébestanden te zien krijgen. De oplossing is een usb-stick met encryptie, zodat een vinder van uw stick in ieder geval geen toegang heeft tot de data. Emtec heeft met de S450 een usb-stick met automatische versleuteling.

Wanneer u de S450 aansluit op uw pc, dan ziet u twee partities. De eerste is een virtuele cd-romspeler en bevat het programma waar u het wachtwoord invoert. Op de tweede partitie zet u uw data. De data op de S450 wordt hardwarematig versleuteld met behulp van AES, zodat uw data zonder het juiste wachtwoord niet toegankelijk is. Het wachtwoord stelt u in met behulp van het programma op de eerste partitie. Hiermee ontsleutelt u ook de datapartitie als u al een wachtwoord hebt ingesteld. Dit programma werkt verder prima, maar er is één groot nadeel: het werkt alleen onder Windows. Nu begrijpen we dat niet ieder besturingssysteem ondersteund kan worden, maar ondersteuning voor Mac OS X lijkt ons geen overbodige luxe.

De S450 voelt rubberachtig aan.

De behuizing van de S450 komt degelijk over en voelt rubberachtig aan. Het aluminium gedeelte is de knop waarmee u de usb-connector uit de behuizing schuift. Dit gaat naar onze mening net iets te stroef. Emtec geeft een schrijfsnelheid op van 25 MB/s en een schrijfsnelheid van 15 MB/s. Tijdens onze snelheidstest kwamen we op ongeveer dezelfde waarden. Dit zijn normale waarden waarmee goed te werken is. Wij hebben de uitvoering met 16 GB geheugen getest.

De software om het wachtwoord in te voeren werkt enkel onder Windows.

Automatisch formatteren

Op het moment dat u de S450 uit de usb-poort trekt en hem weer aansluit, dient u ook het wachtwoord weer in te tikken. U hebt zes kansen om het wachtwoord in te tikken. Wanneer ook de zesde poging faalt, dan zal de S450 zichzelf automatisch formatteren. Vervolgens is het mogelijk om een nieuw wachtwoord in te stellen en de S450 weer normaal te gebruiken. De aanwezige data is echter weg. Een vinder kan de S450 dus gebruiken, maar uw data krijgt hij niet te zien.

Conclusie

Het verliezen van een usb-stick is nooit prettig en zeker niet als er bestanden op staan die u liever privé houdt. U kunt natuurlijk werken met versleutelde containers op een normale usb-stick, maar de S450 is net iets gebruiksvriendelijker en al uw bestanden zijn automatisch versleuteld. Het grootste nadeel is dat de S450 enkel geschikt is voor Windows besturingssystemen. De lees- en schrijfsnelheden halen de opgegeven waarden en zijn in orde.

Hoe veilig is veilig?

Hoewel de Emtec S450 vertrouwt op AES-encryptie die als veilig te boek staat, is niet met honderd procent zekerheid te zeggen of de versleutelde data op de usb-stick voor niemand toegankelijk is. Er kan bijvoorbeeld een onbedoelde zwakte in de implementatie zitten. De afgelopen jaren is al meerdere malen gebleken dat een versleutelde usb-stick toch te kraken is. De versleuteling is wel afdoende voor iemand die toevallig uw stick vindt, geen toegang tot de data krijgt en vervolgens de stick besluit te formatteren om hem zelf te gebruiken.

Emtec S450 AES Professional Flash Drive

Straatprijs € 25,- (4 GB), € 30,- (8 GB), € 49,- (16 GB), € 96,- (32 GB), € 182,-(64 GB)

Info Emtec

Besturingssysteem Windows 2000/XP/Vista/7

Oordeel 7/10

 

Pluspunten

Data versleuteld

Drive is na formatteren nog steeds bruikbaar

Minpunten

Alleen Windows

Usb-connector uitschuiven stroef

0 Reactie(s) op: Emtec S450 AES Professional Flash Drive

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.