Energiezuinig met pc en laptop

Door: Ignace de Groot | 11 april 2012 14:02

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Stroom vreet aan het milieu, kost geld en put uw laptopbatterij uit. U hebt er dus veel baat bij zuiniger om te springen met energie. In dit artikel hebben we daarom een reeks stroombesparende tips en tools verzameld voor uw desktop-pc, laptop en randapparatuur.

In 2009 bracht de Nederlandse overheid een interessant rapport uit, met de veelzeggende titel 'ICT stroomt door'. Het gaat om een inventariserend onderzoek naar het elektriciteitsverbruik van de ICT-sector en ICT-apparatuur (84 pagina's). De studie is weliswaar gebaseerd op cijfers tot 2007, maar de bevindingen blijven belangrijk, gezien er ook tendensen uit te distilleren zijn. U verneemt onder meer dat het elektriciteitsverbruik in Nederlandse huishoudens in vijftien jaar tijd met 20 procent is gestegen. Dit is voornamelijk te wijten aan een toenemend gebruik van ICT-apparatuur. Naar schatting slokt ICT-gebruik jaarlijks zo'n 840 kWh (kilowattuur) per huisgezin op, oftwel: bijna een kwart van het totale verbruik. De prognoses zijn dat dit aandeel nog zal toenemen en mogelijk verdubbelen voor 2020. Als dat klopt, mogen we voor 2012 rekenen op bijna 1,2 MWh (megawattuur) per huisgezin. Stevige cijfers dus, maar het rapport blijft hoopvol: "Technologische verbetering, eventueel in combinatie met stimulerende of andere maatregelen, kunnen er voor zorgen dat de stijging wordt beperkt". Aan die maatregelen die vanuit de branche moeten komen, voegen wij graag de tips en tools uit dit artikel toe. Hiermee kunt u zelf aan de slag.

1. Eigen verbruik

U wilt natuurlijk weten hoe het met uw eigen ICT-gerelateerd stroomverbruik is gesteld. Immers, pas dan krijgt u goed inzicht in de besparingen die de tips uit dit artikel u kunnen opleveren. U kunt uw verbruik in kaart brengen met behulp van een energiemeter. Die kunt u mogelijk gratis lenen bij uw energieleverancier, of u schaft zich zelf zo'n toestel aan. Eenvoudige versies, zoals de HQ Energy Power Meter of de Go Green Energiemeter, vindt u al voor minder dan 20 euro. In principe volstaat het de meter in een stopcontact te steken en het toestel (pc, printer, et cetera) waarvan u het verbruik wilt meten, op zijn beurt in de meter te pluggen. Een display deelt u het verbruikte vermogen (watt) mee evenals de hoeveelheid energie (kWh). Voert u de energietarieven in, dan hebt u meteen de exacte verbruikskosten.

Deze (goedkope) toestellen voldoen wellicht niet om beperkt sluipverbruik te meten, bijvoorbeeld van een pc die in sluimerstand staat. Met een truc lukt dat alsnog: plug een verdeelstekker in de meter, waarin u naast de pc bijvoorbeeld ook een leeslamp stopt. Leg het verbruik vast en doe dat nogmaals met alleen de lamp in het stopcontact: het verschil tussen beide waarden is het sluipverbruik van de pc.

Een (eenvoudige) energiemeter: inpluggen en aflezen.

Randapparatuur

Met behulp van een energiemeter (eventueel in combinatie met het trucje uit stap 1) kunt u ook het energieverbruik van toestellen in stand-by in kaart brengen: het zogenoemde sluimer- of sluipverbruik. Niet onbelangrijk, want in een gemiddeld gezin kan dit soort verbruik tot wel 10% van de totale energierekening opeisen. Zulke toestellen effectief uitschakelen kan u dus wel wat geld besparen.

Een eenvoudige oplossing is om uw pc en randapparatuur aan een stekkerblok met schakelaar te hangen: zet u de schakelaar om, dan krijgen de toestellen geen stroom meer. Desnoods schaft u een draadloze schakelset aan (circa € 20,-) als dit blok moeilijk bereikbaar blijkt zijn er ook schakelsets die met een afstandsbediening werken. Een handig alternatief is een master/slave-­stekkerdoos (eveneens circa € 20,-). Uw computer sluit u aan op het master-stopcontact, de randapparatuur en eventueel ook apparaten als printer en boxen op de slave-aansluitingen. Zodra u nu de pc uitschakelt, krijgen automatisch ook de 'slave'-toestellen geen stroom meer door.

Een master-slave stekkerdoos: probaat middel tegen sluipverbruikers.

2. Specifiek verbruik

Met een energiemeter meet u het verbruik van allerlei apparaten, zoals uw pc of laptop. Wellicht zult u vaststellen dat het verbruik schommelt, afhankelijk ook van welke software u draait. Er zit in Windows 7 een functie ingebouwd die een diagnose kan stellen van de energie-efficiëntie van uw toestel. De functie wijst onder meer de programma's en processen aan die het processorverbruik de hoogte injagen. Tik daarvoor het commando cmd in de zoekbalk van het Windows-startmenu en bevestig met Ctrl+Shift+Enter, zodat u met beheerderrechten in het opdrachtvenster belandt. Daar voert u het commando powercfg /energy uit, waarna u de tool gedurende één minuut ongestoord zijn gang laat gaan. Na afloop ziet u een melding met daarbij de locatie van het rapport. Navigeer met de verkenner naar de locatie en open het bestand. Focus u in de analyseresultaten vooral op de vastgestelde fouten (rood) en waarschuwingen (geel). Daar verneemt u bijvoorbeeld zaken als: u hebt de pc niet zo ingesteld dat die na een niet-actieve periode automatisch overgaat naar slaapstand. Of programma x is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het totale processorverbruik. In stap 6 van deze cursus komen we nog terug op dergelijke factoren. Overigens is Microsoft volop bezig aan een krachtigere opvolger van deze tool: Joulemeter.

De bevindingen van een snelle doorlichting.

3. Energiebeheerschema's: basis

Sinds Vista heeft Microsoft het de gebruiker een stuk makkelijker gemaakt het energieverbruik onder Windows optimaal te beheren. Open het configuratiescherm, kies rechtsboven voor een van de pictogramweergaven en selecteer Energiebeheer. Standaard kunt u uit een drietal verschillende energieschema's kiezen: Hoge prestaties, Gebalanceerd en Energiebesparing. Om ze allemaal zichtbaar te maken moet u mogelijk het pijltje bij Aanvullende schema's weergeven aanklikken. Klikt u naast zo'n schema op De schema-instellingen wijzigen, dan leest u voor het bijhorende schema af of en eventueel na hoeveel minuten het beeldscherm wordt uitgeschakeld en de pc in slaapstand gaat. Op een laptop komt daar nog de optie bij om het beeldscherm te dimmen, u stelt daarbij via een schuifknop in hoe helder u het beeld wenst. Ook hierbij krijgt u telkens twee waarden te zien: een voor wanneer de laptop van netstroom wordt voorzien en voor wanneer die op de accu werkt.

Het mag duidelijk zijn: hoe minder helder u het scherm instelt en hoe sneller het beeldscherm en de computer inactief worden, des te energiezuiniger u werkt. U zult echter zelf moeten bepalen in hoeverre u aan comfort of efficiëntie wilt inboeten ten behoeve van energiebesparing.

Een energiebesparend schema: zuiniger, maar ook aangepast aan uw behoeften?

0 Reactie(s) op: Energiezuinig met pc en laptop

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.