Epson EH-TW7400: thuisbioscoop met beamer

Door: Eric Beeckmans | 22 oktober 2019 17:48

Epson EH TW7400
Review

Is de Epson EH-TW7400 beamer geschikt om een thuisbioscoop bij jou te maken? Dat lees je in onze review.

Epson EH-TW7400

Prijs € 1849,-
Website www.epson.nl
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Hoge lichtopbrengst
 • Goed contrast en schaduwdetail
 • Ruime plaatsingsmogelijkheden dankzij lensshift en zoom
 • Uitstekende kalibratie, natuurlijke kleuren
 • Gemotoriseerde lens, met lensgeheugen
 • Degelijke HDR-prestaties
 • Minpunten
 • HDMI-aansluiting met beperkte bandbreedte
 • Motion interpolation enkel mogelijk op Full HD 24 Hz beelden

Deze Epson EH-TW7400 is een flinke projector die duidelijk bedoeld is voor een thuisbioscoop opstelling, draagbaar is hij niet. De witte, gesatineerde afwerking geeft hem een erg luxe uiterlijk.

De aansluitingen staan achteraan en zijn enkele centimeters verzonken in de projector. Wie hem met de rug tegen de muur wil plaatsen hoeft daardoor niet te veel extra ruimte te voorzien. De projector is uitgerust met twee HDMI-aansluitingen, maar die leveren slechts 9 GBps bandbreedte in plaats van de maximale 18 Gbps. Dat betekent dat de projector niet alle 4K formaten aan kan. In 4K HDR ben je bijvoorbeeld beperkt tot 24fps. Dat is een handicap voor gamers, tenzij ze de uitgang van hun spelconsole of computer beperken tot 24 Hz.

Plaatsing

Deze Epson biedt een ruime horizontale en verticale lensshift en een enorme 2,1x zoom-lens. Daarmee biedt hij ruime plaatsingsmogelijkheden, bijvoorbeeld ook als je hem niet perfect centraal voor het scherm kunt neerzetten. Een 100 inch beeld projecteer je tussen drie en zes meter van het scherm. Bovendien zijn zoom, focus en lensshift gemotoriseerd zodat nauwkeurig instellen erg gemakkelijk is. Je slaat tot tien verschillende configuraties op in het geheugen, ideaal je maximaal gebruik wilt maken van je scherm bij films met verschillende beeldverhoudingen. Luid is deze projector zeker niet, het ventilatorlawaai blijft in ‘laag’ en ‘midden’ stand van de lamp bijna onhoorbaar tijdens de film. Enkel in de hoogste stand moet je rekening houden met wat geruis op de achtergrond.

Beeldkwaliteit

Echt perfect 4K-detail mag je niet verwachten, zoals alle betaalbare 4K-projectoren maakt ook de Epson gebruik van pixel-shifting techniek, zodat het eindresultaat ergens tussen Full HD en 4K zit. De EH-TW7400 biedt een uitstekende ruisonderdrukking. De ‘Beeldverbetering’ instellingen geven je ruime controle over hoeveel detail je wenst te accentueren, maar vermijdt de hoogste instellingen, die zorgen enkel voor een kunstmatig scherp beeld. De ‘motion interpolation’ die zorgt voor vloeiende camerabewegingen en detail in scherpe beelden werkt enkel in Full HD, 24fps. Dat is een jammere beperking voor een 4K-projector.

De Epson levert enorm veel licht, en zelfs in de best gekalibreerde beeldmode (‘Natuurlijk’) kan je in de laagste lampmode nog steeds een 110 inch beeld projecteren, zelfs bij wat omgevingslicht. Ook het contrast is uitstekend, en wordt met het gebruik van de dynamische iris nog beter. Die knijpt het licht wat af in donkere scènes om zwart te benadrukken en opent zich in heldere scènes. De ‘Natuurlijk’ beeldmode is uitstekend gekalibreerd. Kleuren zijn intens maar natuurlijk, en er is genoeg licht om de kamer niet volledig te hoeven verduisteren.

Epson EHTW7400
De Epson EH-TW7400 beamer

HDR

Dankzij een extra kleurfilter in de ‘Cinema’ en ‘Digital Cinema’ beeldmode heeft deze projector een bijzonder rijk kleurpalet voor HDR, maar dat kost helaas wel lichtopbrengst. Wie bij goede verduistering kijkt, kan daar wel voor kiezen. Anderzijds kan je in de ‘Natuurlijk’ beeldmode ook erg aantrekkelijke HDR beelden creëren, maar dan met meer licht. Het is een keuze die je zelf moet maken, persoonlijk vonden we meer licht de iets betere optie.

De HDR-weergave is goed, en door in de menu’s het ‘Dynamisch bereik’ aan te passen kan je het beeld helderder/donkerder maken in ruil voor minder/meer witdetail. De ‘Auto’ stand is een goed compromis. Hou er wel rekening mee dat je voor het mooiste HDR-resultaat bij verduistering moet kijken, een projector is immers veel minder helder dan een tv. De Epson ondersteunt HDR10 en HLG standaarden.

Remote

Epson levert een grote remote bij deze projector, met verlichtte toetsen. Een aantal belangrijke functies, zoals de beeldmode, beeldverwerking, lensgeheugen en meer zijn met een toets te bedienen. Als je gebruik maakt van HDMI-CEC, dan kan je de afspeeltoetsen op de remote ook gebruiken om je speler te bedienen. Dat is handig als de toetsen van je speler niet verlicht zijn.

Conclusie

De EH-TW7400 is niet de beste keuze voor een aardedonkere thuisbioscoop, daarvoor is zijn contrast en zwartwaarde net wat te laag. Maar zoek je een projector die in de woonkamer dienst kan doen, gewoon met de gordijnen gesloten en eventueel nog een beetje licht, dan is dit een aanrader.

Deze Epson combineert een enorme lichtopbrengst met degelijk contrast, bijzonder mooie kleuren en goed Ultra HD 4K detail. Hij is erg goed uitgerust, met ruime zoom en lensshift zodat je hem in heel wat kamers moeiteloos opstelt. Bovendien is hij zo uit de doos prima gekalibreerd. Een paar kleine beperkingen kosten hem een iets hogere score. Maar de prijs is uitstekend voor wat hij te bieden heeft. Wie altijd al die bioscoop-ervaring in huis wou halen, moet over deze niet echt twijfelen.

0 Reactie(s) op: Epson EH-TW7400: thuisbioscoop met beamer

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.