Epson WorkForce Pro WP-4545 DTWF

Door: Jeroen Boer | 15 februari 2012 16:24

Overige elektronica

Ten opzichte van laserprinters, produceren inkjetprinters meestal fraaiere kleuren, maar minder scherpe tekst. Nadelen van inktprinters zijn dat ze langzamer zijn dan lasers en dat de afdrukkosten per pagina hoger zijn door dure inkt. Epson probeert met de nieuwe WorkForce Pro 4000-modellen de voordelen van inkjet en laser in één machine te verenigen. Oftewel een snelle machine die goede kleuren produceert tegen lage kosten. Wij zijn benieuwd.

Wij kregen van Epson het topmodel WorkForce Pro WP-4545 DTWF. Deze uitvoering kan duplexprinten, scannen, kopiëren, en faxen. Hij heeft een sheetfeeder en drie papierlades, samen goed voor 580 vellen. De printer kan naast lokaal via usb, ook bedraad of via wifi met uw netwerk verbonden worden. De bediening gaat grotendeels via een aanraakscherm waarnaast contextgevoelige knoppen oplichten. Verder heeft de printer nog een paar fysieke knoppen. De interface heeft niet echt een hoofdmenu, maar laat één van de basisfuncties zien die met een fysieke knop gekozen worden (kopiëren, scannen of faxen). De tekst die de WorkForce Pro afdrukt, is prima. De scherpte haalt net niet het niveau van een goede laserprinter, maar wij hebben niets te klagen. Ook kleur- en fotoafdrukken zijn goed, al zijn er inkjetprinters (specifiek gericht op foto's) die foto's nog beter uit de printer laten rollen. Afdrukken gaat lekker snel, Epson belooft bij zwart-wit zestien pagina's per minuut, wij halen er vijftien. Die snelheid wordt ook al in de eerste minuut gehaald waarin een printopdracht gegeven wordt. Duplexen gaat wat langzamer, maar is nog steeds vlot doordat er niet gewacht wordt op drogen, zoals we bij andere inkjets weleens zien.

De geteste uitvoering heeft extra papierlades.

Afdrukkosten

De WorkForce Pro is er in het wit en het zwart. In de zwarte versies, zoals het testmodel, passen L- en XL-cartridges. Witte uitvoeringen kunnen daarnaast ook de nog grotere XXL-cartridges aan. De L-cartridge voor zwart (23,80 euro) drukt 1200 pagina's af, de drie kleuren (15,86 euro per kleur) gaan 800 pagina's mee. De XL-cartridge voor zwart (31,24 euro) gaat 2400 pagina's mee, de drie kleuren (28,36 euro per kleur) gaan 2000 pagina's mee. De prijs per pagina voor een kleurenafdruk met vijf procent dekking komt met de L-cartridges op 7,9 cent. Bij de XL-cartridges wordt het pas echt interessant en kost diezelfde kleurenafdruk slechts 5,6 cent. Een zwart-witafdruk met vijf procent dekking kost met de L-cartridge 1,9 cent en met de XL-cartridge 1,3 cent.

Conclusie

De WorkForce Pro WP-4545 DTWF is een prima printer die bij gebruik van de XL-inktcartridges afdrukt tegen een erg lage prijs. De snelheid is met zo'n vijftien pagina's per minuut erg overtuigend en op de scherpte van de tekst hebben we niets aan te merken. Dit is, zoals Epson belooft, een echte concurrent voor een gelijkgeprijsde laserprinter. De aanschafprijs van de geteste uitvoering is voor thuis wellicht wat hoog, interessant is daarom de WP-4535 DWF die een papierlade minder heeft (totaal 330 vellen) en geen aanraakscherm heeft. Deze uitvoering is voor minder dan 300 euro te vinden.

Epson WorkForce Pro WP-4545 DTWF

Straatprijs € 340,-

Afmetingen 46,1 x 42 x 42 cm (l x b x h)

Gewicht 16,5 kg

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X 10.4 of hoger

Maximale printresolutie 4800 x 1200 dpi

Maximale scanresolutie 1200 x 2400 dpi

Functionaliteit Printen, kopiëren, scannen, faxen

Aansluitingen Usb 2.0, 10/100-ethernet, usb-host

Draadloos 802.11b/g/n

Scaninvoer Glasplaat of sheetfeeder

Duplex Ja

Totale capaciteit papierlades 580 vellen (2 x 250, 1 x 80)

Oordeel 9/10

Pluspunten

Afdrukken goed

Snel

Goedkope afdrukken met XL-cartridges

Minpunten

Groot

0 Reactie(s) op: Epson WorkForce Pro WP-4545 DTWF

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.