Europees Parlement geeft ACTA finale doodsteek

Door: rene-schoemaker | 04 juli 2012 14:55

Nieuws

ACTA is definitief uit zijn lijden verlost. Het Europees Parlement heeft het antipiraterijverdrag met grote meerderheid verworpen.

De Anti-Counterfeiting Trade Agreement is eindelijk door het Europees Parlement verworpen na jarenlange debatten en onderhandelingen achter gesloten deuren. Eerder dit jaar gaven vijf commissies van het Europees Parlement al een negatief advies en nu heeft het voltallige parlement het aangeschoten verdrag definitief te ruste gelegd.

De EPP, de christendemocratische conservatieve groepering in het Europarlement, trachtte nog de stemming over ACTA uit te stellen tot na het oordeel van het Hof van Justitie, maar dat werd niet door de andere politieke groeperingen gevolgd. De stemming over ACTA die daarna kwam gaf een overweldigende meerderheid aan tegenstemmers. 478 Europarlementariërs stemden tegen, slechts 39 stemden voor. Er waren 165 onthoudingen.

Het feestgedruis dat daarna ontstond was enorm. Veel parlementariërs hadden zich gekleed in een t-shirt met daarop de tekst Hello Democracy, Bye Bye ACTA. Om de parlementszaal hadden zich tevens veel actievoerders verzameld.

Doodverklaard, maar blijven leven

ACTA is al vele malen doodverklaard. Dat verleidde de Britse socialist David Martin, de opsteller van het negatieve advies dat aan het parlement werd voorgelegd, tot de uitspraak dat ondanks alle levensverlengende acties van de EPP geen enkele noodoperatie dit ACTA kon redden. "Gun het nu zijn laatste momenten, zodat zijn vrienden de kans krijgen erover te rouwen", spotte hij richting de christendemocraten.

Maar ondanks de nekslag die het Europarlement ACTA denkt te hebben gegeven, kwam de Europese Commissie direct met een tegenstoot. De EC wil toch het oordeel van het Europese Hof van Justitie afwachten over een mogelijke schending van de burgerrechten door bepalingen in ACTA.

Het Hof is daartoe gevraagd door de Europese Commissie, maar een oordeel wordt niet eerder verwacht dan over een jaar, mogelijk twee. "Aan de hand van dat oordeel zal de commissie bepalen welke verdere stappen zij zal nemen", zei de vervanger van verantwoordelijk commissaris De Gucht.

EC denkt aan een vervolg

Dat betekent dat de EC nog steeds denkt aan een aanpassing aan ACTA zodat het wel door het Europees Parlement zal worden aangenomen. Daarnaast hoopt de Commissie dat tegen die tijd de emotie in Europa is weggeëbd over dit verdrag, dat wordt gezien als beknotting van de burgervrijheden op het internet en beperking van beschikbaarheid van goedkope nagemaakte medicijnen in derde wereldlanden.

ACTA is overigens wel nog volop in leven buiten Europa. Deelnemers aan het handelsverdrag zijn Australië, Canada, Japan, Korea, Mexico, Marokko, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zwitserland en de Verenigde Staten. De laatste heeft wel getekend, maar zal het verdrag niet laten ratificeren door het parlement.

Nederlandse parlementariërs zijn blij

Europarlementariërs Marietje Schaake en Sophie in 't Veld (D66) zijn blij dat de meerderheid van het Europees Parlement vandaag tegen het controversiële ACTA-verdrag stemde."Na een jarenlange strijd tegen dit verdrag, zien we vandaag de overwinning voor de democratie en voor digitale vrijheden", zegt Schaake.

"ACTA stelde een aantal belangrijke vragen, maar kwam met de verkeerde oplossingen", zegt Schaake. "Wij moeten nu op een open en transparante manier aan de hervorming van auteursrechthandhaving werken. Een hervorming die de internetvrijheid niet in gevaar brengt. "

Overwinning voor burgerrechten

"Het 'nee' tegen ACTA is een duidelijke overwinning voor de burgerrechten en democratie, want het verdrag zou verstrekkende gevolgen hebben voor belangrijke rechten voor burgers, zoals informatievrijheid en privacy", vindt Emine Bozkurt, namens de PvdA

Judith Sargentini (GroenLinks) denkt dat het massale protest van de internetgebruikers tegen ACTA de doorslag heeft gegeven in het Europarlement. "Dit is een enorme overwinning voor de democratie."

Werken aan alternatieve verdienmodellen

Het is tijd om serieus werk te maken van alternatieve verdienmodellen, vindt Sargentini: "We hebben veel tijd verloren met deze onzalige pogingen om het auteursrecht strenger te maken en de vrijheid op internet te beperken, zogenaamd om de kunst te redden, maar eigenlijk om de industrie de controle terug te geven. Nu moeten we snel stappen gaan zetten. We moeten samen met artiesten en internetgebruikers werken aan de voorwaarden voor artiesten om geld te blijven verdienen."

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Europees Parlement geeft ACTA finale doodsteek

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.