Met de B3 lanceert het Zweedse Excito zijn derde generatie NAS. De B3 is echter veel meer dan een NAS en kan prima dienst doen als centrale server voor een thuisnetwerk.

Voorloper Bubba 2 was in 2009 een van de meest innovatieve producten in onze vergelijkingstest van NAS-apparaten. Het apparaat had echter nog wat ruwe kantjes (die niet werden gladgestreken met handige opties als het handig gebruikmaken van opensource-software en het standaard aan iedere gebruiker toekennen van een eigen downloadmap voor torrents). Opvolger B3 belooft een hoop verbeteringen ten opzichte van de Bubba 2.

© PXimport

De mooi vormgegeven B3 is weinig groter dan een baksteen en dankzij passieve koeling fluisterstil.

De B3 kan direct uit de doos ingezet worden. De firmware is al geïnstalleerd en de detectie van de netwerkinstellingen verloopt vlekkeloos. Het apparaat beschikt over twee Gigabit-poorten, één voor WAN en één voor LAN. De B3 kan ook als router dienst doen, maar dan is wel een extra switch nodig, want meer LAN-poorten om computers aan te sluiten ontbreken. Het duurdere, door ons geteste model, is uitgerust met twee antennes en kan als 802.11a/b/g/n-accesspoint ingezet kan worden.

Gegevensopslag

Het hart van de B3 is een ARM-processor van 1,2 GHz in combinatie met 512 MB RAM. Dit is genoeg voor alledaags gebruik, maar het schiet vermoedelijk tekort bij zware belasting met veel functies en vooral veel gebruikers. Het voordeel van de bescheiden hardware is, dat de B3 weinig energie verbruikt en weinig warmte produceert. Hierdoor is actieve koeling niet nodig en is de B3 fluiterstil. Voor de opslag van gegevens is in ons testexemplaar een harde schijf van 1 TB ingebouwd, maar er zijn ook andere uitvoeringen leverbaar. Doordat er geen plek is voor een tweede schijf moet u voor RAID een externe schijf aansluiten. Het aansluiten van een tweede schijf voor RAID kan alleen via de eSATA-poort, de usb-poorten ondersteunen dit niet. De usb-poorten zijn voor back-up van gegevens op de NAS of het aansluiten van een printer.

© PXimport

De interface van de B3 is mooi en vooral erg helder.

Nieuwe interface

Een minpunt van de vorige NAS van Excito was de interface. Hier is overduidelijk hard aan gewerkt waardoor het er nu heel mooi uitziet met veel wit in de webinterface, duidelijke items om te klikken en een mooie klok en kalender op de startpagina.

© PXimport

Services zijn eenvoudig in- en uit te schakelen.

Excito gebruikt voor de functionaliteit van de B3 diverse opensource-programma’s en levert onder meer een webserver met PHP en MySQL, streaming media voor UPnP-apparaten en Logitechs Squeezebox, maar ook servers voor iTunes, Soundbridge en Sonos.

© PXimport

Foto’s kunnen via een website worden gepresenteerd.

© PXimport

Dankzij Fireplay kan muziek direct vanaf de NAS in de webbrowers worden afgespeeld.

De B3 komt bovendien met een ingebouwde mailserver die zowel IMAP als POP aan kan, en via Fetchmail ook externe POP-accounts kan leeghalen. Minder mooi is de torrent-downloader: zowel een taakplanner als nzb-ondersteuning ontbreken. Doordat op de B3 gewoon Debian Linux 2.6 draait en console-toegang via SSH mogelijk is, kan uiteindelijk toch elk Debian-pakket worden geïnstalleerd dat men maar wenst en zo de functionaliteit verder uitbreiden.

© PXimport

Een opensource-toepassing genaamd Horde levert webmail voor alle gebruikers van een B3.

© PXimport

Via de console kan toegang gekregen worden tot de pure Linux op de B3.

Conclusie

De bescheiden hardware van de B3 beperkt de inzet tot thuisgebruik, maar daarvoor is het apparaat dan ook uitermate geschikt. In vergelijking tot zijn voorganger is de B3 namelijk nog weer leuker geworden, terwijl de ruwe randjes zijn verdwenen. De B3 heeft nog niet alleen de mogelijkheden aan boord die we wensen, maar door het open karakter door het gebruik van Linux is het apparaat zelf uit te breiden met functionaliteit.

Excito B3

Prijs € 349,- (zonder wifi, 500 GB); € 399,- (zonder wifi, 1 TB); € 449,- (met wifi, 500 GB) € 479 (met wifi, 1 TB, hier getest), € 569,- (met wifi, 2 TB)

Taal Engelstalig

Garantie 3 jaar

Oordeel 8/10

Pluspunten

NAS met router en WLAN

Werkt direct

Interface

Uitbreidbaar

Minpunten

Geen verdere LAN-poorten

Maar één schijf

Onhandige torrent-downloader

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten