Wat is EXIF en waarom heb je het nodig?

Door: Ronald Smit | 14 mei 2018 13:22

EXIF-gegevens kan je uitlezen met bijvoorbeeld IrfanView
How To

De meeste digitale camera's voegen bij het maken van een foto per afbeelding extra informatie toe. Die extra gegevens zijn bekend onder de naam EXIF. De EXIF-gegevens bevatten een schat aan informatie, als je tenminste weet hoe je ze moet lezen.

Vrijwel elke zichzelf respecterende digitale camera - inclusief smartphones - voegen extra data toe aan elke gemaakte foto. Het betreft hier allerlei informatie betreffende bijvoorbeeld belichting, sluitertijd, cameratype, instellingen enzovoort. Deze metadata staat bekend onder de naam EXIF (EXchangable Image File Format). De gegevens zijn erg handig om achteraf eens te bekijken waarom een foto nu mislukt is, of juist een geweldige kwaliteit heeft. Met name interessant voor als je eens aan het experimenteren slaat met instellingen; zo kan je achteraf altijd precies zien wat je ook alweer had ingesteld. Beschikt jouw camera toevallig ook nog over een GPS-ontvanger, dan worden ook de locatiegegevens van de foto (of in ieder geval de positie van de camera) opgeslagen. Ideaal om te achterhalen waar een bepaalde foto ook alweer gemaakt was.

Uitlezen

Voor het uitlezen van de EXIF-gegevens kan je een gratis programma als IrfanView gebruiken. Dat is een soort Zwitsers zakmes voor alles wat met afbeeldingen te maken heeft. Tevens is er een Nederlandse taalmodule beschikbaar, dus de software spreekt desgewenst in je moerstaal. Open een gemaakte foto in IrfanView en klik in het menu Afbeelding op Informatie. In het daarop geopende venster klik je vervolgens op de knop EXIF info. Je ziet vervolgens zeer uitgebreide informatie over de foto. Welke gegevens je precies aantreft is enigszins afhankelijk van merk en type camera. In het voorbeeld hiernaast zien we onder meer dat een ISO-waarde van 1000 is gebruikt in combinatie met een sluitertijd van 1/400ste seconde.


De EXIF-gegevens in IrfanView

Ter lering, bijvoorbeeld

Verder zie je het gebruikte diafragma, datum en tijdstip van de opname en de naam van de fotograaf. Dat laatste trucje werkt alleen als je die naam op de camera hebt ingevoerd. Wil je de gegevens even op papier bekijken, dan klik je op de knop Copy to clipboard, om het geheel vervolgens in Kladblok of een tekstverwerker te plakken. Door goed te kijken naar met name zaken als sluitertijd, diafragma, al dan niet automatische witbalans enzovoort leer je snel wat er mis is gegaan bij het maken van een foto. Of juist heel goed.

Meer informatie over EXIF (en alle andere fotografie-gerelateerde zaken) vind je bij onze collega's van Zoom.nl.

1 Reactie(s) op: Wat is EXIF en waarom heb je het nodig?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 mei 2018 20:56 Kasander1
  Nog even een mythe de wereld uit helpen: Foto's die je op Facebook plaatst worden bij plaatsen gereinigd van exif-gegevens! Van andere sites (apps) waar je foto's plaatst weet ik het niet en zou je het zelf kunnen testen.
  D.m.v. die gegevens kan je vaak aardig in de buurt komen waar iemand echt woont!

  Hoe je de gegevens met Windows verwijderd?
  Start de verkenner.
  Selecteer alle bestanden waarvan je de exif verwijderd wilt hebben.
  Klik met rechter muisknop op de selectie.
  Kies Eigenschappen.
  Kies Details.
  Kies Eigenschappen en persoonlijke gegevens verwijderen.
  Kies De volgende eigenschappen uit dit bestand verwijderen.
  Kies Alles selecteren.
  Kies OK.
  Wacht even.
  Wacht soms veel langer.
  Klaar!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.