Exif-gegevens opschonen

Door: Robbin Ooijevaar | 16 februari 2012 17:30

Apps & Software

In een fotobestand is veel meer verborgen dan alleen een afbeelding. Denk hierbij aan de camera-instellingen, het type camera en de exacte gps-locatie. Deze informatie wordt ook wel exif-informatie (exchangeable image file format) genoemd. Als u foto's op internet publiceert, bijvoorbeeld in een advertentie of op een forum, is het prettig te weten hoe u de exif-informatie uit een fotobestand verwijdert.

1. Exif-gegevens bekijken

Het is eenvoudig om via de verkenner van Windows 7 de belangrijkste exif-gegevens in een fotobestand te bekijken. Klik met de rechtermuisknop op een recente foto die u zelf gemaakt hebt en kies Eigenschappen / Details. Omdat Windows ook de lege velden toont, is de presentatie van de informatie minder overzichtelijk. Als u de exif-informatie beter wilt uitlezen, probeer dan een fotobewerkingsprogramma als Photoshop of Picasa. Start Picasa, klikt rechts op een foto en kies Eigenschappen. De exif-gegevens verschijnen nu in een lijstweergave aan de rechterkant van het scherm. Ook via de website CameraSummary kunt u uitgebreide exif-informatie opvragen van een fotobestand. Hier is te zien dat veel fotobestanden naast de originele foto ook nog een kleine voorbeeldweergave (thumbnail) herbergen.

Vraag de eigenschappen van een fotobestand op voor een samenvatting van de aanwezige exif-gegevens.

2. exif-data verwijderen

Als u slechts sporadisch een enkel bestand wilt ontdoen van exif-gegevens, kunt u hiervoor de verkenner van Windows 7 gebruiken. Open de exif-informatie van een fotobestand, zoals beschreven in stap 1. Klik op Eigenschappen en persoonlijke gegevens verwijderen. Kies voor de optie Een kopie maken waaruit alle mogelijke eigenschappen zijn verwijderd en bevestig met OK. Windows maakt een kopie van uw fotobestand en bewaart deze in dezelfde map als het originele bestand. Vraag vervolgens de eigenschappen van de kopie op en controleer of de informatie is verdwenen.

3. Massaal slopen

Als u regelmatig exif-gegevens uit foto's wilt verwijderen, is een apart programma aan te raden. De volgende methode maakt geen kopieën, maar verwijdert exif-gegevens uit originele bestanden. U dient de foto's die u wilt ontdoen van de exif-informatie dus eerst handmatig te kopiëren, bijvoorbeeld naar een zelfgemaakte map Foto's zonder EXIF op uw bureaublad. Download Easy Exif Delete en start het programma. Klik op Select image (foto selecteren) en blader naar de map waar de foto's staan die u wilt ontdoen van de exif-gegevens. Selecteer alle foto's in de map met de toetscombinatie Ctrl+A. Easy Exif Delete toont de bestandsnamen in een lijst. In de kolom Exif Data ziet u of een bestand exif-gegevens bevat. Klik op de knop Delete Exif om alle bestanden ervan te ontdoen. De status in de kolom Exif Data verandert van Exif Found naar Not Found.

Gebruik Easy Exif Delete om meerdere bestanden te ontdoen van alle exif-gegevens.

1 Reactie(s) op: Exif-gegevens opschonen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 juni 2016 20:48 Anoniem
  Ik vroeg mij af of dit een betrouwbaar programma is. Iemand ook al zelf ervaring? Zijn er ook nog andere soort programma's die hetzelfde kunnen? Die bestandsgegevens verwijderen of versleutelen?

  Wie kan mij helpen??

  Groeten
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.