Extra accessoires voor betere foto's

Door: Kees Krick | 28 december 2010 12:37

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Als u een accu en een geheugenkaartje in uw camera plaatst, hebt u in principe alles bij de hand wat nodig is om op pad te gaan en foto's te maken. Er zijn echter ook allerlei handige toebehoren waarmee foto's maken extra leuk wordt en die u bovendien helpen om met nog betere resultaten thuis te komen.

1. Waterpas

Het valt niet mee om een camera kaarsrecht te houden. Daarom hebben nieuwe toestellen steeds vaker een elektronisch waterpas aan boord. Op het scherm of via de zoeker ziet u daarmee of u geen scheve foto's maakt. Er zijn ook losse waterpasjes te koop, voor het geval dat uw camera er nog geen heeft. Die schuift u in de flitsschoen bovenop het toestel. Traditionele modellen hebben een of meer buisjes gevuld met vloeistof, waardoor u de camera recht kunt zetten aan de hand van luchtbelletjes. Ze lijken op miniatuurversies van de waterpassen die u in de bouwmarkt vindt. Moderne varianten werken met gekleurde lampjes. Brandt alleen het groene led-lampje in het midden, dan staat de camera recht. Gaan er ook oranje of rode leds branden, dan staat de camera scheef.

Met de Kaiser Action Level Cross ziet u of de camera exact recht staat.

2. Hoorbaar recht

Kijkt u door de zoeker in plaats van op het camerascherm, dan hebt u uiteraard niet veel aan een waterpasje dat bovenop de camera zit. Een exemplaar dat via geluidssignalen aangeeft of u de camera recht houdt is dan een betere optie. Aan de hand van het type pieptoon hoort u blindelings naar welke kant u het toestel moet bewegen om het exact recht te houden. Bent u in een omgeving waarin het gepiep ongepast is? U kunt het geluid gewoon even uitschakelen en in plaats daarvan de gekleurde ledjes gebruiken. Waterpasjes zijn overigens ook erg handig als u vanaf een statief werkt.

De Kaiser Action Level Sound laat horen of de boel rechtop staat.

3. GPS-module (1)

Het is altijd leuk als u kunt zien waar uw foto's zijn gemaakt. Als u een gps hebt, kunt u locatiegegevens in een fotobestand opslaan, zodat u niet langer afhankelijk bent van uw geheugen. In plaats van 'ergens op een eiland in de Stille Zuidzee' tonen gps-coördinaten exact waar u zich bevond toen u een plaat maakte. Dat is ook handige informatie voor anderen die uw online webalbum bekijken. Langzaam maar zeker komen er camera's op de markt met een ingebouwd gps, maar veel zijn het er nog niet. Voorlopig zult u het moeten doen met een losse module, waarvan er verschillende verkrijgbaar zijn. U hangt zo'n apparaatje aan uw broekriem of u stopt het in uw jaszak en om de paar seconden slaat het de locatie op waar u zich bevindt. Bijkomend voordeel is dat u achteraf uw route in bijvoorbeeld Google Earth kunt bekijken. Een gps-module is dus ook handig als u geen foto's maakt.

Een gps-module zoals de i-gotU registreert de locaties waar u bent.

4. GPS-module (2)

Als u de foto's van uw camera naar de computer overzet, doet u hetzelfde met de gegevens in de gps-module. Daarna gebruikt u een bijgeleverd programma om de locatiegegevens aan uw foto's toe te voegen. Onder andere webalbums zoals Flickr en Picasa herkennen vervolgens automatisch waar uw foto's zijn gemaakt. Het mooie is dat het doorgaans niet uitmaakt met welke camera of camera's u werkt. De gps-module is een los apparaat en hij werkt ook nog eens op een eigen batterij, dus u belast de accu van de camera niet. Er bestaan ook merkgebonden gps-modules, die u op de flitsvoet van de camera schuift. In dat geval worden locatiegegevens vaak al tijdens het fotograferen toegevoegd, u hoeft dan achteraf dus niets meer te doen.

5. Scherptediepte

Fotografen spelen graag met scherptediepte. Zodra u de camera ergens op scherpstelt, zal niet alleen het onderwerp scherp in beeld komen. De scherpte begint altijd al een stuk eerder en loopt ook nog een eindje door. Dit gebied, van voor tot achter het punt waarop u scherpstelt, wordt de 'scherptediepte' genoemd. Soms wilt u een groot deel scherp in beeld hebben, bijvoorbeeld als u een landschap vastlegt. Bij een portret of een voorwerp is het juist mooi als het onderwerp scherp is en de achtergrond onherkenbaar wazig. De scherptediepte hangt van veel factoren af, dus als u er maximaal grip op wilt hebben moet u zich er echt in verdiepen. U kunt het uzelf echter ook gemakkelijk maken, door het hulpmiddel uit de volgende tip te gebruiken.

Wilt u met de scherptediepte spelen, dan is een scherptedieptegids een prima hulpmiddel. Door aan enkele ringen op een schijf te draaien, leert u waar de scherpte begint en waar hij weer ophoudt. Zo weet u van te voren welk standpunt u moet innemen en hoe u de camera het beste kunt instellen. Bij een compactcamera is de scherptediepte altijd erg groot, tenzij u dicht op het onderwerp kruipt met de camera in de macrostand. De scherptedieptegids komt dan ook vooral tot zijn recht als u met een spiegelreflexcamera werkt. Een setje bestaat uit twee schijven, een voor een standaard- en een voor een telelens. Alleen al het spelen met deze schijven helpt u om het begrip 'scherptediepte' onder de knie te krijgen

De ExpoAperture2 vertelt u welke scherptediepte u mag verwachten.

0 Reactie(s) op: Extra accessoires voor betere foto's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.