Extra beveiligd bankieren met Trusteer Rapport

© PXimport

Extra beveiligd bankieren met Trusteer Rapport

Geplaatst: 13 februari 2013 - 11:10

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Maikel Dijkhuizen

Internetcriminelen verzinnen allerlei manieren om je rekening digitaal te plunderen. Om die reden biedt de ING sinds kort speciale software op hun website aan. Naar eigen zeggen voeren klanten daarmee veiliger banktransacties uit.

Je hoeft niet ingelogd te zijn om Trusteer Rapport te downloaden, waardoor de software ook gratis beschikbaar is voor klanten van andere banken. Volgens ING internetbankier je veiliger met Trusteer Rapport. Dit programma beschermt je tegen veelgebruikte methoden waarmee kwaadwillende personen bankgegevens proberen te onderscheppen, zoals malware, phishing en keyloggers.

 

© PXimport

Het beheerpaneel van Trusteer Rapport is vanuit het systeemvak bereikbaar.

In tegenstelling tot de meeste antivirussoftware, houdt het programma geen database bij. Het is dan ook niet mogelijk om je systeem te scannen op geïnfecteerde bestanden. In plaats daarvan voorziet Trusteer Rapport alle communicatie tussen jouw pc en de internetbankierpagina van een beschermingslaag.

Deze ‘extra muur’ zou je privégegevens op websites beter beveiligen. Digitale fraudeurs die stiekem proberen schermafdrukken op je pc te maken of je toetsaanslagen willen vastleggen, hebben volgens de makers geen kans.

Websites toevoegen

Als de installatie van Trusteer Rapport niet wordt geaccepteerd door je pc, krijg je het verzoek om je huidige antivirussoftware tijdelijk uit te schakelen. Nogal merkwaardig, want sommige gebruikers moeten dus verplicht onveilige handelingen verrichten om dit beveiligingsprogramma te installeren.

 

© PXimport

Websites die je wilt beschermen met Trusteer Rapport voeg je eenvoudig toe.

Een groen pictogram in de adresbalk geeft aan wanneer de communicatie tussen jouw computer en de webserver veilig is. Standaard is de ING-site toegevoegd aan het lijstje met webadressen waarvoor Trusteer Rapport bescherming biedt. Naar eigen wens voeg je daar zelf url’s aan toe, zodat het programma eventueel ook de communicatie met andere websites beveiligt.

Conclusie

Er zijn jammer genoeg geen onafhankelijke testresultaten over Trusteer Rapport bekend. Hierdoor weten we niet precies hoe veilig dit programma daadwerkelijk is. Wel is duidelijk dat de ING voor deze partij heeft gekozen omdat bekende Amerikaanse en Engelse banken de software al enige tijd beschikbaar stellen aan hun klanten. Daarnaast heeft ING’s veiligheidsteam het programma zelf uitgebreid getest. Hierbij kwam de bank tot de conclusie dat klanten met Trusteer Rapport veiliger kunnen internetbankieren. Houd er rekening mee dat het programma geen complete beveiliging is voor je pc, dus zorg ook dat je gerenommeerde antivirussoftware hebt draaien.

© PXimport

Trusteer Rapport

Taal: Nederlands

OS: Windows XP/Vista/7/8; Mac OS 10.5 (of hoger)

Pluspunten

Simpel in gebruik

Geen technische kennis nodig

Minpunten

Mogelijk antivirussoftware tijdelijk uitschakelen

Geen onafhankelijke testresultaten

SCORE: 7/10

 

© PXimport

Veiligheid

Geen van de ca. 45 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten