Extra beveiligd bankieren met Trusteer Rapport

Door: Maikel Dijkhuizen | 13 februari 2013 13:10

Review

Internetcriminelen verzinnen allerlei manieren om je rekening digitaal te plunderen. Om die reden biedt de ING sinds kort speciale software op hun website aan. Naar eigen zeggen voeren klanten daarmee veiliger banktransacties uit.

Je hoeft niet ingelogd te zijn om Trusteer Rapport te downloaden, waardoor de software ook gratis beschikbaar is voor klanten van andere banken. Volgens ING internetbankier je veiliger met Trusteer Rapport. Dit programma beschermt je tegen veelgebruikte methoden waarmee kwaadwillende personen bankgegevens proberen te onderscheppen, zoals malware, phishing en keyloggers.

Het beheerpaneel van Trusteer Rapport is vanuit het systeemvak bereikbaar.

In tegenstelling tot de meeste antivirussoftware, houdt het programma geen database bij. Het is dan ook niet mogelijk om je systeem te scannen op geïnfecteerde bestanden. In plaats daarvan voorziet Trusteer Rapport alle communicatie tussen jouw pc en de internetbankierpagina van een beschermingslaag.

Deze ‘extra muur’ zou je privégegevens op websites beter beveiligen. Digitale fraudeurs die stiekem proberen schermafdrukken op je pc te maken of je toetsaanslagen willen vastleggen, hebben volgens de makers geen kans.

Websites toevoegen

Als de installatie van Trusteer Rapport niet wordt geaccepteerd door je pc, krijg je het verzoek om je huidige antivirussoftware tijdelijk uit te schakelen. Nogal merkwaardig, want sommige gebruikers moeten dus verplicht onveilige handelingen verrichten om dit beveiligingsprogramma te installeren.

Websites die je wilt beschermen met Trusteer Rapport voeg je eenvoudig toe.

Een groen pictogram in de adresbalk geeft aan wanneer de communicatie tussen jouw computer en de webserver veilig is. Standaard is de ING-site toegevoegd aan het lijstje met webadressen waarvoor Trusteer Rapport bescherming biedt. Naar eigen wens voeg je daar zelf url’s aan toe, zodat het programma eventueel ook de communicatie met andere websites beveiligt.

Conclusie

Er zijn jammer genoeg geen onafhankelijke testresultaten over Trusteer Rapport bekend. Hierdoor weten we niet precies hoe veilig dit programma daadwerkelijk is. Wel is duidelijk dat de ING voor deze partij heeft gekozen omdat bekende Amerikaanse en Engelse banken de software al enige tijd beschikbaar stellen aan hun klanten. Daarnaast heeft ING’s veiligheidsteam het programma zelf uitgebreid getest. Hierbij kwam de bank tot de conclusie dat klanten met Trusteer Rapport veiliger kunnen internetbankieren. Houd er rekening mee dat het programma geen complete beveiliging is voor je pc, dus zorg ook dat je gerenommeerde antivirussoftware hebt draaien.

Trusteer Rapport

Taal: Nederlands

OS: Windows XP/Vista/7/8; Mac OS 10.5 (of hoger)

Pluspunten

Simpel in gebruik

Geen technische kennis nodig

Minpunten

Mogelijk antivirussoftware tijdelijk uitschakelen

Geen onafhankelijke testresultaten

SCORE: 7/10

Veiligheid

Geen van de ca. 45 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

1 Reactie(s) op: Extra beveiligd bankieren met Trusteer Rapport

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 november 2015 23:52 Anoniem
  Mijn virus programma (AVIRA) wilde niet dat ik naar de pagina ging. Het is wel mogelijk, maar dat doe ik dus maar niet. Ik weet niets van het programma dan dat het voor crashes zorgt. Ik vind het maar vreemd dat ING een vreemde Engelstalige site heeft voor vragen. Ik installeer het niet vertrouw het niet.

  Warning! This site might harm your system. It was blocked for your protection.
  This website has been identified as a malware site. Malware infects your computer and can include viruses, worms, spyware and trojan horses.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.