Facebook Posts verbergen voor je baas of ex

Door: Martin Gijzemijter Martin | 29 maart 2013 16:03

How To

Facebook is een fantastische manier om contact te houden met vrienden en familie. Nadeel is echter wel dat, wanneer je Facebook niet goed instelt, je behoorlijk in de problemen kunt komen, bijvoorbeeld doordat je een leuke winkelfoto online zet terwijl je je ziek had gemeld op je werk. Gelukkig kun je dit eenvoudig voorkomen.

Volledig dichttimmeren

Was privacy een paar jaar geleden nog ver te zoeken op Facebook, inmiddels kun je je profiel behoorlijk goed dichttimmeren. Je kunt het zelfs zo bont maken dat alleen de mensen die je toestemming geeft, iets kunnen zien, terwijl de rest van de wereld een lege pagina ziet. Dit werkt natuurlijk prima, maar maakt je profiel wel heel erg ontoegankelijk en daar is Facebook juist niet voor bedoeld. Wil je dat echter toch graag, dan is het zo geregeld. Log in op Facebook en klik op Privacysnelkoppelingen (de knop naast het pictogram met het tandwiel). Klik nu op Wie kan mijn inhoud zien. Onder het kopje Wie kan mijn toekomstige berichten bekijken? klik je op het uitklapmenu en vervolgens op Aangepast. Selecteer nu in het uitklapmenu Specifieke personen of lijsten en vul de namen in van de personen met wie je je updates wilt delen. Klik daarna op Wijzigingen opslaan. Zo zullen je toekomstige updates alleen worden gedeeld met de aangegeven personen.

Je kunt Facebook zo dichttimmeren dat vrijwel niemand iets kan zien.

Mensen blokkeren

Je kunt natuurlijk ook gewoon mensen blokkeren. Deze optie is wellicht geschikt voor een ex, maar natuurlijk niet voor je baas, want die zal zich afvragen waarom je hem eerst hebt toegevoegd als vriend en daarna geblokkeerd. Om mensen te blokkeren klik je wederom op Privacysnelkoppelingen en vervolgens op Hoe zorg ik dat iemand me niet meer lastig valt? Je kunt dan de namen of e-mail adressen toevoegen van mensen die niets meer van je mogen zien op Facebook. Je kunt dit overigens altijd weer ongedaan maken door te klikken op Alle geblokkeerde gebruikers bekijken.

Blokkeren is ook een prima manier om te verhinderen dat iemand je updates ziet.

Vrienden uitsluiten

Keep your friends close, but your enemies closer, is een bekend gezegde. Dat gaat ook in dit geval op. De meeste controle over wat een persoon ziet, krijg je door die persoon als vriend te accepteren. Dan kun je namelijk heel specifiek aangeven dat alles dat je post zichtbaar mag zijn voor iedereen, behalve de persoon die je uitsluit. Je doet dit door net als in stap 1 te klikken op Privacysnelkoppelingen en daarna op Wie kan mijn inhoud zien. Onder het kopje Wie kan mijn toekomstige berichten bekijken? klik je op het uitklapmenu en vervolgens op Aangepast. Ditmaal vul je echter niet de namen in bij het bovenste veld, maar bij het veld Dit niet delen met. Zo weet je dus zeker dat alles dat je in de toekomst deelt, niet wordt gedeeld met de mensen die je hier invult.

De beste manier is echter om specifiek mensen uit te sluiten.