FBI: 'online privacy is voor terroristen'

Door: Jasper Bakker | 02 februari 2012 15:09

Nieuws

De Amerikaanse overheid vindt online-privacy een mogelijk teken van terrorisme. De FBI en het ministerie van Justitie verspreiden flyers om melding van verdacht gedrag te stimuleren.

De definitie van verdacht gedrag in internetcafé's is het gebruik van tools of portals die de gebruiker anonimiteit verschaffen, zoals het verbergen van zijn ip-adres. Ook een 'mogelijke indicator van terroristische activiteit' is het gebruik van encryptie en het op afstand inloggen op een account dat hoort bij een lokale dienst voor internettoegang. Dat laatste omvat bijvoorbeeld webmail van de eigen thuis-isp.

Verdachte sites bezoeken

De flyer (pdf) die Amerikaanse burgers oproept dit soort activiteit te melden aan de overheid is ontworpen door de FBI en het ministerie van Justitie. Het document en de brede reikwijdte ervan zijn gemeld door de website Public Intelligence, die zijn lezers waarschuwt dat het zelf ook als 'verdachte activiteit' kan gelden. Het overheidsdocument noemt namelijk het lezen van content over militaire tactieken en revolutionaire literatuur als een mogelijk teken van terroristische activiteit.

Verder bestempelen de FBI en Justitie iedereen die 'erg bezorgd is over privacy' en die 'probeert zijn beeldscherm af te schermen van het blikveld van anderen' als een verdacht figuur. Anonimiseringsdienst TOR (The Onion Routing) uit op Twitter verbazing over deze definities voor tekenen van terroristische activiteit.

De folder met instructies voor 'bezorgde burgers' is onderdeel van een bredere antiterrorismecampagne van de FBI. Daarbij waarschuwt het ook voor verdachte inkopen bij legerdumps en winkels met survivalartikelen. Verder genieten elektronicawinkels (pdf) de kritische aandacht van de Amerikaanse overheid voor terroristische aanwijzingen.

Bron: Webwereld.nl

0 Reacties op: FBI: 'online privacy is voor terroristen'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord