Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Fiber SmartAlarm - Echte veiligheid heeft een prijs

Door: Elmar Rekers Elmar Rekers | 17 december 2015 15:22

Internet & Thuis

De afgelopen jaren heb ik al aardig wat "slimme" alarmsystemen mogen testen. Het SmartAlarm van Fiber is echter de eerste set die me daadwerkelijk een veilig gevoel gaf, en daarmee stijgt het systeem toch wel boven het gros van zijn concurrenten (op de consumentenmarkt) uit. Het heeft echter wel flink wat voeten in de aarde voordat het SmartAlarm optimaal werkt.

Score
80
 • Pluspunten
 • Betrouwbaar
 • Bediening
 • Zeer compleet
 • Minpunten
 • Prijs extra's

None

Fiber SmartAlarm

Prijs: €299,- (Veilig), €369,- (Control), €449,- (Compleet)

Bediening: Via iOS, Android, browser, bedieningspaneel of afstandsbediening

Meldkamer: Ja (PAC-1)

Verbinding: Draadloos

Alarm: Sirene 115dB

Stoomvoorziening: Netstroom voor basisstation en camera (met back-upsysteem), batterij voor sensors en meters.

Garantie: 4 jaar

Website: www.fiber.nl

Fiber (inderdaad, die aanbieder van glasvezelinternet en televisie) springt met zijn SmartAlarm in de steeds drukker wordende domoticamarkt. De provider is hiermee alles behalve de dertiende in een dozijn, want voor een consumentenproduct levert het SmartAlarm een groot aantal professionele functies en uitbreidingen. Hier staat dan ook wel een forse prijs tegenover, want naast de aanschafprijs kan je - voor een optimale werking - eigenlijk niet om een van de maandelijkse abonnementsvormen heen. Lees ook: Domotica - Bedien je huis met je tablet.

Welk SmartAlarm moet je kiezen?

Voordat je in de verschillende abonnementsvormen kunt duiken, is het van belang dat je het juiste startpakket kiest. Ga je namelijk voor 299 euro aan de slag met de Veilig-set (de basisconfiguratie) dan krijg je een huiscentrale, twee deur-/raamcontacten, twee bewegingsmelders, het bedieningspaneel, een afstandsbediening en een paniekknop. Een ietwat beperkte set die, afhankelijk van je woning, wellicht wat veiligheidsgaten openlaat.

Het SmartAlarm Control pakket is met name door de IP-camera een interessante optie.

De middelste set, de zogenoemde SmartAlarm Control, is met 369 euro een paar tientjes duurder. De toevoeging van een HD (720p) IP-camera maakt het echter tot een aanzienlijk completer pakket. Ga je voor de duurste optie - SmartAlarm Compleet voor 449 euro - dan wordt er naast de HD-camera ook een rook- en hittemelder en een koolmonoxidemelder meegeleverd. Daarnaast kan je bij de twee duurdere pakketten ook drie maanden gratis aan de slag met het Plus-abonnement, wat je aanzienlijk meer functies geeft en goed is voor veertien dagen (on demand) ondersteuning van de Trigion alarmcentrale. Maar daarover later meer.

Fiber SmartAlarm installeren

Fiber claimt dat het SmartAlarm voor iedereen eenvoudig aan te sluiten en online te activeren is. Op de doos wordt zelfs beweerd dat dit in twintig minuten gepiept is. Helaas bleek dit in de praktijk toch iets anders te liggen. Gedurende zes uur lang, verspreid over twee dagen, was er een Fiber-monteur in mijn huis bezig om me te helpen bij de aansluiting (en het werkende krijgen) van het SmartAlarm Compleet-systeem. Toegegeven, ik was de eerste in Nederland waar Fiber de set afleverde, maar het zelf installeren en activeren van het systeem is zeker niet voor iedereen weggelegd - en het inschakelen van een monteur kost je een extra 90 euro. Extra raamsensors die ik had aangevraagd via de webshop van Fiber waren wel eenvoudig te bevestigen en aan te melden op het basisstation.

De IP-camera biedt 720p-beelden en beschikt over een handige nachtmodus die automatisch inschakelt.

Zijn de sensors geplaatst, is de camera opgehangen en heb je de basiscentrale op de juiste plek bevestigd en aangemeld? Dan is de verdere optimalisatie van het slimme alarm gelukkig kinderlijk eenvoudig. De bediening verloopt via de SmartAlarm-app (iOS en Android) of is via je laptop te regelen in de browser. Via de website meld je ook eenvoudig nieuwe sensors, rookmelders of afstandsbedieningen aan, die je letterlijk met een druk op de knop koppelt aan de basiscentrale.

Op het moment van schrijven werkt de iOS-app een stuk stabieler en sneller dan de Android-versie. Met de Android-app beschik je uiteraard over dezelfde functies, maar de interface en camera-bediening verloopt gewoon een stuk minder soepel. En dat is jammer voor de Android-gebruiker, want deze app is een cruciaal onderdeel van de gebruikerservaring. In de apps heb je altijd toegang tot een logboek waarin gedetecteerde bewegingen worden opgenomen, zie je wanneer anderen het alarm in- of uitschakelen en kijk je de camerabeelden terug. Daarnaast fungeert de app ook als handige afstandsbediening, dus je hoeft niet perse bij het bedieningspaneel te zijn om het SmartAlarm aan, uit, of in de thuismodus te zetten. Toegang tot een live-camerafeed is eveneens mogelijk met de app, en dat vergroot je gevoel van veiligheid aanzienlijk als je bijvoorbeeld op vakantie bent.

De back-up van een alarmcentrale

Over vakantie gesproken; tijdens je welverdiende jaarlijkse reis naar de zon kan je de beveiliging in je huis tijdelijk opschroeven. Fiber werkt namelijk samen met alarmcentrale Trigion. Het betreft hier een PAC1-meldkamer welke direct kan acteren op meldingen van het systeem, toegang heeft tot je camera (als je daar toestemming voor geeft) en indien nodig de hulpdiensten kan inschakelen. De alarmcentrale is via de app of de website van Fiber eenvoudig in te schakelen, waarbij je voor 12,50 euro een maand lang over Trigion support beschikt, of voor 3 euro per dag een kortere periode kunt laten dekken. Het geeft je bij afwezigheid daadwerkelijk een prettig gevoel van veiligheid, en daar draait het uiteindelijk toch om bij een alarmsysteem.

Het is mogelijk om tot maximaal vier IP-camera's aan het SmartAlarm te koppelen.

Naast de ondersteuning van een alarmcentrale, bieden de abonnementsvormen van Fiber zelf (5,95 euro voor Light, 8,95 euro voor Basic, 12,95 voor Plus) ook de ondersteuning voor pushberichten. Deze SmartMessages kunnen via mail, sms of de app worden doorgestuurd, en stellen je op de hoogte wanneer er iets opvallends in je huis gebeurt. De slimme meldingen zijn eenvoudig aan te maken, waarmee je bijvoorbeeld kunt aangeven dat deze iedere dag actief moet zijn in de tijden dat je op je werk zit. Ook kan je aangeven wie de berichten moet ontvangen. Bij een melding kun je vervolgens in de app precies zien in welke ruimte er iets gedetecteerd is, en via de IP-camera de beelden terugkijken. Het belangrijkste hierbij vind ik dat de meldingen razendsnel worden doorgegeven en dat ik tot op heden nog nooit een valse melding heb ontvangen. Een betrouwbaar systeem dus, en het is jammer dat niet meer consumentensystemen daar zo goed op scoren. Jammer is wel dat je eigenlijk niet om een van deze abonnementsvormen heen kunt, omdat je anders gewoonweg geen pushberichten ontvangt, geen camerabeelden kunt terugkijken en ook niet meerdere logins kunt aanmaken.

En huisdieren dan?

Ben je bang dat je huisdier constant voor foute meldingen zorgt als het alarm is ingeschakeld? Het SmartAlarm tackelt dit probleem deels met een huisdiermodus. Hierdoor worden alle bewegingen tot een meter hoogte niet gedetecteerd. In principe handig, totdat je kat op tafel springt of weer eens lekker in de gordijnen hangt natuurlijk.

Als het alarm dan eens afgaat zal je dit weten ook. Niet alleen krijg je via alle opgegeven kanalen een melding als je niet thuis bent, ook barst er in huis een flink kabaal los. Via het basisstation wordt er door de sirene namelijk een 115 decibel alarm afgegeven, wat tot ver in je straat zal worden opgemerkt.

Inbreker duidelijk in beeld

Gebeurt er iets in het zicht van de SmartCam op het moment dat je alarm staat ingeschakeld? Dan zal deze automatisch twee opnames per seconde maken die worden opgeslagen in de cloud. Tenminste, als je een abonnement hebt afgenomen, anders zit je vast aan de sd-kaart die je in de camera kunt prikken. De aanwezige nachtmodus is een handige en noodzakelijke toevoeging. Deze wordt automatisch ingeschakeld als het donker wordt, en doet goed zijn werk om de actie alsnog scherp en herkenbaar vast te leggen.

Het bedieningspaneel wordt bij alle SmartAlarm-pakketten meegeleverd.

Een klein nadeel van de IP-camera is dat deze teruggaat naar de standaard positie als de verbinding met het basisstation verloren gaat (door bijvoorbeeld een korte stroom- of internetstoring). Iets waar de ingebouwde stroom back-up geen oplossing voor lijkt te bieden. De camera is in mij huis naar de voordeur gedraaid, en het is me al twee keer gebeurd dat deze bij thuiskomst was gereset en daardoor de muur aan het monitoren was in plaats van de deur. Een bug die met een simpele software-update verholpen kan worden, maar daardoor niet minder noodzakelijk is.

Conclusie

Het SmartAlarm van Fiber werkt dan misschien niet op alle punten vlekkeloos, het is absoluut een van de meest betrouwbare alarmsystemen die er momenteel voor consumenten te koop is. En laten we eerlijk zijn, het gevoel van veiligheid is toch wel het allerbelangrijkste bij een dergelijk systeem. Daarnaast zijn ook de hoge mate van personalisatie, de nauwkeurige meldingen en de eenvoudige manier waarop het systeem is uit te breiden prijzenswaardig. De webservice en smartphone-apps werken intuïtief, vooral wanneer je de iOS-versie gebruikt. Hou er wel rekening mee dat je voor een optimale werking toch echt vastzit aan een maandelijks abonnement van minimaal 5,95 euro en maximaal 12,95 euro, afhankelijk van de extra functies die je belangrijk vindt. Met name het wegvallen van SmartMessages bij de gratis versie is een groot gemis.

1 Reacties op: Fiber SmartAlarm - Echte veiligheid heeft een prijs

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 jaar, 11 maanden geleden Goomba
  Wij hebben thuis een cheap systeempje van Eminent hangen. Maar een inbreker buiten de deur houden zie ik het niet doen. Fiber klinkt een beter. En dan ben ik ook best bereid wat meer neer te tellen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.