File Wiper & Drive Cleaner

Door: Robbin Ooijevaar | 11 mei 2012 17:23

Apps & Software

Wie computert, laat sporen achter. Websites die u hebt bezocht zijn eenvoudig opnieuw op te roepen en dat is soms onwenselijk. Dit geldt ook voor bestanden die u hebt verwijderd, want een onverlaat kan binnen een paar muisklikken de verwijderde bestanden van een 'gevonden' usb-stick herstellen. Gelukkig is het eenvoudig om bestandssporen en de browsergeschiedenis te vernietigen.

1. Bestanden vernietigen

Als u bestanden verwijdert via de prullenbak blijven er altijd resten achter op uw harde schijf. Deze resten bieden vaak voldoende mogelijkheden om de volledige bestanden te herstellen. Dit geldt ook voor de geheugenkaart van uw digitale camera en andere opslagmedia, zoals een usb-stick. File Wiper & Drive Cleaner is een soort Zwitsers zakmes waarmee u dit probleem tegen kunt gaan. Download en installeer het programma via Hardwipe.com. We beginnen met het vernietigen van bestanden. Dit gaat het eenvoudigst via de rechtermuistoets in de Windows-verkenner. Klik met rechts op een te vernietigen bestand of map op uw harde schijf, usb-stick of de geheugenkaart van uw digitale camera. Kies nu voor Wipe (in plaats van Verwijderen). Geef aan hoe fanatiek Wiper & Drive Cleaner de bitjes moet vernielen. Met 1 pass worden uw gegevens één keer overschreven. Meerdere keren overschrijven is beter, maar dat kost meer tijd.

2. Lege ruimte

Naast het vernietigen van bestanden en mappen kan File Wiper & Drive Cleaner nog twee interessante dingen: een complete schijf vernietigen en de lege schijfruimte saneren. Start File Wiper & Drive Cleaner. Met de knop WipeDrive vernietigt u de inhoud van een complete schijf, usb-stick of geheugenkaart. Dit vernietigen geldt alleen voor de inhoud (bestanden en mappen), u kunt het medium na afloop gewoon opnieuw indelen en gebruiken. De optie Clean Space saneert lege schijfruimte. Dit klinkt dubbel, maar dat is het niet. File Wiper & Drive Cleaner wist alle sporen waaruit mogelijk nog bestanden zijn te reconstrueren. Dit is tevens de enige optie van File Wiper & Drive Cleaner die u redelijk veilig kunt toepassen. Het vernietigingsproces van bestanden (Wipe Files) of een volledige 'schijf' (Wipe Drive) is onomkeerbaar. Gebruik File Wiper & Drive Cleaner dus altijd met aandacht, zodat u ongewenst gegevensverlies voorkomt.

Wiper & Drive Cleaner vernietigt bestanden, bestandsresten of een volledige 'schijf'.

3. Browsergeschiedenis

Als we het over 'internetsporen' hebben, bedoelen we de gegevens die tijdens normaal surfen achterblijven op uw computer. De geschiedenis van websites die u bezoekt wordt aangevuld, de browser onthoudt wachtwoorden en cookies belanden in de daarvoor bestemde map op uw computer. Als u deze sporen wilt wissen, kunt u proberen of de toetscombinatie Ctrl+Shift+Del soelaas biedt. Deze combinatie geeft in de meeste webbrowsers de mogelijkheid om op te schonen. Website-boekenleggers (bladwijzers/favorieten) blijven daarbij onaangeroerd. Bij sommige browser kunt u zelfs een tijd opgeven en bijvoorbeeld alle sporen van het afgelopen uur verwijderen. Als u nu al weet dat u websites gaat bezoeken waarvan u liever geen sporen nalaat op uw computer, probeer dan de zogenaamde 'porno-mode' eens uit. In Chrome werkt deze via de toetscombinatie Ctrl+Shift+n, in Internet Explorer via de toetscombinatie Ctrl+Shift+p. Safari-gebruiker openen de menubalk middels de Alt-toets en kiezen Bewerken / Privé-modus.

0 Reactie(s) op: File Wiper & Drive Cleaner

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.