FileZilla Server

Door: Robbert Brus | 29 augustus 2012 11:26

How To

Ftp staat voor File Transfer Protocol, een standaard netwerkprotocol dat kan worden gebruikt bij het uitwisselen van bestanden over een netwerk. Het ftp-protocol wordt nog veel gebruikt om bestanden te delen. Vaak worden drivers vanaf een website via een ftp-server gedeeld of hebt u het zelf nodig om uw eigen website te versturen naar de host. Maar ftp kan ook worden gebruikt om bestanden met uw vrienden en familie te delen en te ontvangen vanaf uw eigen computer of server.

FileZilla Server & Client

FileZilla is een gratis opensource programma, dat is te downloaden in twee varianten: FileZilla Server en FileZilla Client van de Filezilla website. Met de server beheert u zelf wie er toegang heeft tot de bestanden. Met de client kan een connectie worden gemaakt met een server om bestanden te kunnen up- of downloaden. De programma's kunnen ook samen worden geïnstalleerd. Download FileZilla Server en start het installatiebestand. Klik door tot u bij de Startup settings komt. In het uitklapvenster kunt u aangeven of de FileZilla-service automatisch moet starten als Windows opstart of dat u deze service liever handmatig wilt starten. Daaronder staat de poort voor de admin-interface, pas deze eventueel aan en onthoud deze goed. Geef in de volgende stap aan of u het programma zelf ook automatisch met Windows wilt laten starten. Klik op Volgende om de installatie te starten.

Kies of u de ftp-server automatisch of handmatig laat starten.

Firewall en router instellen

Na de installatie kan de Windows Firewall worden ingesteld. Standaard blokkeert deze inkomende verbindingen, maar door een uitzondering te maken kunnen gebruikers van buitenaf een ftp-verbinding maken. Ga naar Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Windows Firewall en klik in de linkerbalk op Een programma of onderdeel toegang geven via Windows Firewall. Klik op Instellingen wijzigen / Een ander programma toestaan. Klik niet op FileZilla Server Interface, maar op Bladeren. Ga naar C:\Program Files (x86)\FileZilla Server en klik op de toepassing FileZilla Server. Kies Openen / Toevoegen / OK. Binnen uw interne netwerk kunt u nu ftp-verbindingen maken naar uw pc, maar het is natuurlijk ook handig als kennissen van buiten uw netwerk ook verbinding kunnen maken. Stel de router in, door te vertellen welke computer als virtuele server dient en een statisch IP-adres nodig heeft. Raadpleeg de handleiding van uw router of de website Portforward om te zien hoe u dit kunt doen.

Een regel in de Windows Firewall is nodig om van buitenaf toegang te krijgen tot de FileZilla-server.

FileZilla instellen

Start FileZilla, laat het IP-adres staan, gebruik de poort die u in stap 1 hebt gemaakt en druk op OK. Stel een wachtwoord in door naar Edit / Settings / Admin Interface settings te gaan. Selecteer Change admin password en kies een wachtwoord. Overige instellingen als snelheidsbeperkingen, IP-blokkades en logs kunnen hier ook worden ingesteld. Maak inloggegevens voor een gebruiker aan via Edit / Users. Klik op de knop Add en geef een gebruikersnaam op. Geef de gebruiker een wachtwoord en ga naar Shared folders. Klik op Add en geef de map(pen) op die u wilt delen met deze gebruiker (het is verstandig een aparte map in Verkenner voor ftp-verkeer te maken). Pas de rechten naar wens aan, zodat de gebruiker eventueel ook bestanden kan uploaden en/of verwijderen en druk op OK. Uw externe IP-adres (dat de andere partij nodig heeft) vindt u gemakkelijk via www.watismijnip.nl. Voor meer informatie, zoals het gebruik van groepen, kunt de documentatie raadplegen.

Maak gebruikers aan via de admin-interface van de server.

0 Reactie(s) op: FileZilla Server

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.