Films afspelen op Raspberry Pi met OSMC

© PXimport

Films afspelen op Raspberry Pi met OSMC

Geplaatst: 11 augustus 2022 - 06:32

Aangepast: 25 november 2022 - 11:44

Redactie ID.nl

Bewaar je een heleboel films, series en tv-programma’s op een NAS of harde schijf, dan komt een mediaspeler goed van pas om ze op je televisie te bekijken. Met OSMC op een Raspberry Pi creëer je een goedkope mediaspeler met een levendige gebruikersomgeving, waarmee je beeld en geluid in de beste kwaliteit afspeelt. Films afspelen op je Raspberry Pi? Zo werkt dat!

Je hebt eerst een aantal zaken nodig. Zorg allereerst voor een Raspberry Pi. Het model maakt niet uit, want OSMC kan met elk exemplaar overweg. Wens je een vloeiende gebruikerservaring zonder wachttijden, dan heeft een redelijk recente Raspberry Pi de voorkeur.

Verder heb je een voedingsadapter, muis, toetsenbord en monitor of televisie nodig. Haal zo nodig ook een HDMI- en netwerkkabel in huis. Regel bovendien een microSD-kaart van minimaal 8 GB en een SD-adapter. Tot slot is een geschikte afstandsbediening geen overbodige luxe. Daarover later meer (zie paragraaf 17).

Geen zin om zelf te knutselen? Er bestaat ook een kant-en-klare mediaspeler met OSMC

Films afspelen op Raspberry Pi met OSMC-15082296

© CIDimport

OSMC installeren

OSMC is gebaseerd op de Linux-distributie Debian en het bekende mediaprogramma Kodi. Pluspunten zijn de brede bestandsondersteuning en het aantrekkelijke menu. Zo voegt OSMC op jouw verzoek automatisch een beschrijving en filmcovers aan de gebruikersomgeving toe. Zo creëer je dus als het ware je eigen Netflix of Videoland!

Voor de installatie van OSMC op een Raspberry Pi ga je eerst een microSD-kaart prepareren. Dat kan met een Windows-computer of Mac. Download hiervoor het installatieprogramma van OSMC.  Start deze vervolgens op.

Gebruik het installatieprogramma om OSMC naar de microSD-kaart te downloaden. Hiervoor neem je eerst wat instellingen door. Je kiest in het eerste scherm English als taal en selecteert het juiste model van de Raspberry Pi. Ga daarna met het pijltje naar de volgende stap, waar je in het uitklapmenu de laatste versie van OSMC aanwijst. Dat is op het moment van schrijven 2022.03-1. Selecteer vervolgens from an SD card.

Je bepaalt in de volgende stap of je de Raspberry Pi via een kabel of draadloze verbinding met het thuisnetwerk wilt verbinden. Typ in het laatste geval de netwerknaam (ssid) en het wachtwoord (key). Geef ook aan hoe de beveiliging van de wifi-verbinding is geregeld. Heb je geen idee? Probeer dan eerst WPA/WPA2 PSK.

Films afspelen op Raspberry Pi met OSMC-15082296

© CIDimport

Het is nu tijd om een zogeheten image van OSMC naar de microSD-kaart weg te schrijven. Doe de microSD-kaart in de SD-adapter en stop die vervolgens in de kaartlezer van de computer. Klik in het installatieprogramma van OSMC zo nodig op Refresh. Je geeft nu aan op welk opslagmedium je OSMC wilt installeren. Kies hier de microSD-kaart. Via het pijltje accepteer je door middel van een vinkje de licentieovereenkomst.

Vervolgens start het downloadproces. Gelukkig valt de bestandsomvang mee, zodat je niet zo lang hoeft te wachten. Er verschijnt een waarschuwing dat OSMC alle bestaande data op de geheugenkaart overschrijft. Bevestig met Yes. Wacht totdat de installatie is afgerond. Je klikt ten slotte op quit.

Problemen oplossen

Verschijnt er tijdens het prepareren van de microSD-kaart een foutmelding? Mogelijk is de gebruikte SD-adapter beveiligd tegen schrijven. Schuif de Lock-schakelaar naar boven.

Daarnaast wil het nog weleens helpen om het image vooraf handmatig te downloaden. Surf hiervoor naar https://osmc.tv/download en klik onderaan op Disk images. Klik bij jouw model van de Raspberry Pi op de juiste downloadlink. Je zet in de tweede stap van het OSMC-installatieprogramma een vinkje voor use a local build on my computer. Selecteer in Windows Verkenner nu het imagebestand.

Nog steeds problemen? Probeer dan een alternatief programma uit, bijvoorbeeld balenaEtcher.

Films afspelen op Raspberry Pi met OSMC-15082296

© CIDimport

OSMC opstarten

Het is nu eindelijk tijd om OMSC op te starten. Prik de zojuist geprepareerde microSD-kaart in de Raspberry Pi. Verder sluit je met een HDMI-kabel een pc-monitor of televisie aan. Als je het systeem via een kabel met het thuisnetwerk wilt verbinden, stop je een netwerkkabel in de ethernetpoort. Voor de bediening koppel je met behulp van usb een muis en toetsenbord. Dat mag eventueel ook een draadloos invoersetje zijn. Sluit als laatste de voeding aan.

Het duurt even voordat OSMC opstart. Er verschijnt namelijk eerst een formatteer- en installatiescherm. Zodra de woorden ‘Installed Successfully’ zijn verschenen, komt er al gauw een blauw scherm met het OSMC-logo tevoorschijn.

Nieuwe gebruikers zien korte tijd het hoofdmenu, maar na een paar tellen komt vanzelf een configuratiescherm in beeld. Pas daarmee enkele instellingen van OSMC aan.

Selecteer als taal Dutch. De talen staan niet op alfabetische volgorde, dus je moet een eindje omlaag scrollen. Je gebruikt hiervoor de pijltjestoetsen van het toetsenbord of het scrollwiel van de muis. Druk op de Enter-toets. Kies vervolgens Yes en druk wederom op Enter om de Nederlandse taal te bevestigen.

Je stelt daarna de juiste tijdzone in. Ga met de pijltjestoetsen naar Europa en selecteer Amsterdam. Druk nogmaals op Enter.

Films afspelen op Raspberry Pi met OSMC-15082296

© CIDimport

Overige instellingen

Het configuratiescherm bevat nog meer instellingen. Zo geef je de mediaspeler een naam. Standaard is dat ‘OSMC’, maar voor de herkenbaarheid in het netwerk stel je bij voorkeur een andere naam in. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor ‘Mediaspeler van [jouw naam]’. Selecteer de huidige naam en druk op Enter. Er verschijnt een virtueel toetsenbord, maar je kunt natuurlijk ook je fysieke toetsenbord gebruiken. Maak een keuze en bevestig met Klaar. Kies nu Accepteren.

Gevorderde gebruikers bedienen de mediaspeler eventueel op afstand via het ssh-protocol. Standaard staat deze instelling aan. Dat kun je zo laten. Via Accepteren verschijnt er een licentieovereenkomst. Kies Doorgaan. Na afloop verschijnt het Nederlandstalige hoofdmenu.

Netwerktoegang

Het is belangrijk dat deze zelfbouw-mediaspeler is verbonden met het thuisnetwerk. Zo ontvang je systeemupdates en haal je mediabestanden op bij netwerkbronnen. Bij een draadloze verbinding heb je mogelijk al inloggegevens ingevuld. Gelukkig kan dat ook achteraf, bijvoorbeeld wanneer je een ander programma hebt gebruikt om de microSD-kaart voor te bereiden.

Navigeer vanuit het hoofdmenu naar Instellingen / My OSMC / Netwerk. Maak een keuze tussen Bedraad en Draadloos. Je schakelt zo nodig de optie Adapter inschakelen in. Kies bij een draadloze verbinding jouw netwerknaam en bevestig met Ja. Je typt als laatste het vereiste wachtwoord. Druk een paar keer op Escape om terug te keren naar het hoofdmenu.

Films afspelen op Raspberry Pi met OSMC-15082296

© CIDimport

Beeld en geluid

Wijzig enkele belangrijke beeld- en geluidsinstellingen. Navigeer hiervoor vanuit het hoofdmenu naar Instellingen / Speler. OSMC verbergt standaard de meeste instellingen. Ga met de pijltjestoetsen omlaag en druk driemaal op Enter. Met het instellingenniveau Expert houdt OSMC geen instellingen achterwege.

Ga nu naar Video en open de instelling Aanpassen beeldscherm verversingsfrequentie. Kies de optie Altijd. Hiermee ervaar je tijdens de weergave van een film of serie geen haperingen. Je drukt eenmaal op Escape, waarna je kiest voor Systeem / Beeldscherm. Controleer hier of de resolutie en verversingsfrequentie correct zijn ingesteld.

Heb je de Raspberry Pi op een versterker, receiver of soundbar aangesloten? Check dan via Geluid / Apparaat of de juiste geluidsbron is ingesteld.

Lokale mediabestanden

Het is nu hoog tijd om het hoofdmenu te vullen met films en series. Koppel een lokale opslagdrager met mediabestanden aan de Raspberry Pi, zoals een usb-stick of externe harde schijf. Ga vervolgens naar Video’s / Toevoegen video’s / Bladeren. Er verschijnen meerdere mogelijkheden om mediabronnen toe te voegen. Kies Root bestandssysteem / media en wijs de externe datadrager aan. 

Blader zo nodig naar de map met mediabestanden. Je bevestigt deze medialocatie onderaan met OK. Je kunt eventueel de naam van de gekozen locatie wijzigen. Typ bijvoorbeeld ‘Films’ of ‘Series’. Sluit als laatste het venster met OK.

Films afspelen op Raspberry Pi met OSMC-15082296

© CIDimport

Mediagegevens

Een groot pluspunt van OSMC is dat dit besturingssysteem automatisch allerlei mediagegevens van internet plukt. Hierdoor bevat de bibliotheek onder meer filmbeschrijvingen en kleurrijke covers.

Zodra je een medialocatie hebt toegevoegd, geef je aan wat de inhoud is. Kies bij Deze map bevat de optie Speelfilms of Series. OSMC laat vervolgens zien bij welke informatieleverancier het de gegevens ophaalt. Dat kun je naar eigen inzicht wijzigen.

Ga daarna naar Instellingen / Voorkeurstaal. Je kiest hier nl-NL. Nadat je tweemaal hebt bevestigd met OK, vraagt OSMC of je alle informatie wilt vernieuwen. Kies Ja. Het mediaprogramma scant nu de opgegeven bestandslocatie en voegt de mediabestanden aan het menu toe. Kies Speelfilms of Series om ze terug te vinden.

Netwerkbronnen

Beheer je een flinke collectie mediabestanden op een pc, laptop of NAS? Via het (draadloze) thuisnetwerk voeg je deze titels toe aan het menu van OSMC. Zo kun je deze films en series eveneens met de Raspberry Pi afspelen. Een voorwaarde is dat je de map met mediabestanden deelt met andere systemen in het thuisnetwerk. Op een Windows-machine of NAS regel je dat relatief eenvoudig.

Navigeer vervolgens in OSMC naar Video’s / Bestanden / Toevoegen video’s / Bladeren / Windowsnetwerk (SMB). Wijs daarna de juiste systeemnaam aan en selecteer de mediamap. Kies onderaan OK en geef deze netwerklocatie een naam. Bevestig met OK. Je geeft tot slot aan wat de inhoud van deze map is.

Films afspelen op Raspberry Pi met OSMC-15082296

© CIDimport

Weergave aanpassen

Pas de weergave van het menu naar eigen smaak aan. Zo bepaal je bijvoorbeeld of je bij elke titel een cover met filmbeschrijving wilt zien. Open eerst het menuonderdeel Speelfilms. Standaard toont OSMC de films in een lijst. Snuffel met het pijltje omlaag of het scrollwiel door het aanbod.

Wil je de weergave aanpassen? Druk dan op het pijltje naar links om de weergaveopties te openen. Kies bij Weergave bijvoorbeeld voor Lijst info, Breed laag info of Muur info. Neem daarnaast meteen de overige opties door. Zo kun je bekeken titels bijvoorbeeld automatisch verbergen en de mediabibliotheek bijwerken.

Film kiezen

Vanuit OSMC vraag je eenvoudig extra informatie over een film op. Open het contextmenu door met de rechtermuisknop op een cover te klikken. Kies daarna voor Informatie. Er verschijnen allerlei details, zoals de talen en cast. Verder zie je onder meer of je een film met een DTS- of Dolby Digital-audiospoor kunt afspelen. Ook kun je eventueel een trailer bekijken via YouTube. Doe je dat voor het eerst, dan haalt de mediaspeler eerst een add-on binnen. Dat gebeurt op jouw verzoek automatisch.

Heb je een afstandsbediening aan de mediaspeler gekoppeld (zie paragraaf 17)? Je gebruikt in dat geval de knop i of info om filmdetails op te vragen. Kies een filmcover of Afspelen om de weergave te starten.

Films afspelen op Raspberry Pi met OSMC-15082296

© CIDimport

Afspeelweergave

Tijdens het afspelen van een film of serie kun je diverse zaken wijzigen. Navigeer met behulp van de muis of pijltjestoetsen naar de pictogrammen onder in beeld. Bij gebruik van een toetsenbord druk je eerst op Enter. Kies het pictogram met de luidspreker om het gewenste geluidspoor te kiezen. Je wijzigt bij Geluidskanaal eventueel de gesproken taal. Met Escape, Return of Back ga je weer terug naar de filmweergave.

Zie je geen Nederlandstalige ondertitels? Kies dan het pictogram met de spraakballon en selecteer (indien aanwezig) een Nederlandstalig ondertitelspoor.

Add-ons

Gebruikers voegen allerlei add-ons aan OSMC toe. Op die manier kun je de mediaspeler naar eigen wens finetunen. Ga vanuit het hoofdmenu naar Instellingen / Addon-verkenner / Installeer van repository. De beschikbare uitbreidingen zijn over verschillende categorieën verdeeld.

Bekijk het aanbod. Zo kun je bijvoorbeeld een ondertiteldienst toevoegen. Heeft een film onverhoopt geen Nederlandstalige ondertitels, dan voeg je die via internet alsnog toe. Wijzig verder de vormgeving van het menu of voeg een online videodienst toe.

Iets leuks gevonden? Kies dan bij de gewenste add-on Installeren. Mogelijk vereist de gekozen toepassing extra add-ons. Bevestig in dat geval met OK.

Films afspelen op Raspberry Pi met OSMC-15082296

© CIDimport

Afstandsbediening

Zodra de mediaspeler helemaal is ingericht, ontbreekt er nog maar één ding. Je wilt OSMC natuurlijk het liefst vanaf de bank of luie stoel bedienen. Wie weet is jouw afstandsbediening van de televisie wel geschikt. Het mediaprogramma kan namelijk overweg met het universele CEC-protocol. Ook modellen met een meegeleverde infraroodontvanger werken meestal probleemloos met de Raspberry Pi.

Tot slot kun je sommige bestaande afstandsbedieningen via een stuurprogramma koppelen. Een voorwaarde is wel dat er een infraroodontvanger op het systeem is aangesloten. Bekijk via Instellingen / My OSMC / Afstandsbedieningen of je over een geschikt exemplaar beschikt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000