Films op een tablet

Door: Kees Krick | 02 december 2011 13:11

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Een tablet is uitermate geschikt om voor ontspanning te zorgen. U kunt het apparaat gebruiken om spelletjes te spelen, muziek te draaien, door foto's te bladeren en natuurlijk om films te bekijken. Niet elke film kan zomaar door een tablet worden afgespeeld. Met behulp van speciale software en apps gaat het echter soepel en zorgeloos.

1. Uw eigen filmzender

Hebt u een verzameling films op uw computer of op een externe schijf of NAS staan? Dan zijn die prima via een tablet te bekijken, zonder dat u ze eerst hoeft te converteren. U hoeft ze zelfs niet over te zetten naar de tablet. Zolang u binnen het bereik van uw eigen draadloze netwerk bent, kunt u ze als stream naar uw tablet zenden. Een stream is een film die u vanaf uw computer via het netwerk 'uitzendt' zodat u hem op een ander apparaat kunt bekijken. Om van deze mogelijk gebruik te maken, moet u een enerzijds een programma op uw computer installeren en anderzijds een speciale app op de tablet. Voor de iPad zijn zowel het programma als de app gratis te downloaden.

2. VLC Streamer Free

De app die u op uw tablet nodig hebt, is VLC Streamer Free. Hij kan rechtstreeks vanuit de App Store op de iPad worden geïnstalleerd. U mag de app natuurlijk ook binnenhalen via iTunes, waarna u VLC Streamer Free via synchronisatie naar de iPad overzet. Deze gratis versie van de app laat overigens wel hier en daar advertenties zien. Bevalt het programma, maar wilt u het liever zonder advertenties gebruiken, dan kunt u later altijd nog kiezen voor de betaalde versie, genaamd VLC Streamer (zonder 'Free' in de naam). Die kost slechts 1,59 euro.

VLC Streamer Free is een gratis app waarmee u films kunt kijken op de iPad.

3. VLC Streamer Helper

Zodra de app op uw iPad is geïnstalleerd, gaat u op uw computer naar de website Hobbyist Software om het programma VLC Streamer Helper binnen te halen. Deze software is zowel voor Windows als voor Mac OS beschikbaar. Tijdens de installatie brengt het programma enkele aanpassingen in uw firewall aan. Dat is noodzakelijk, want anders kan de iPad geen verbinding leggen met de computer waarop de server draait en die de films voor u gaat afspelen. Mocht er iets niet goed gaan, dan kunt u op de website informatie vinden waarmee de problemen kunnen worden opgelost. Zodra VLC Streamer Helper op de computer is geïnstalleerd, kunt u de app VLC Streamer Free op de tablet starten. Mocht de eerste keer een venster verschijnen met uitleg over het downloaden van VLC Streamer Helper, dan tikt u op No thanks, skip this. Dat programma hebt u immers al op de pc staan.

4. Films afspelen

De naam van uw computer moet nu vanzelf in de VLC Streamer-app op de iPad verschijnen. Start u de app per ongeluk eerder dan het programma op uw computer? Geen nood. VLC Streamer Free wacht rustig af tot het een computer met VLC Streamer Helper ontdekt. Tik op de iPad uw computer aan en daarna op Add a movie. Tik vervolgens op het pictogram van de schijf onderin het venster. U kunt nu met uw iPad alle op deze computer aangesloten schijven en mappen op uw gemak afstruinen en films aan de afspeellijst in de app toevoegen.

Blader op uw iPad naar de map op uw pc waarin zich films bevinden.

Nadat u een keuze hebt gemaakt, stelt u met de twee draaiwielen de gewenste streaming-kwaliteit in. Hoe sterker het signaal van uw draadloze netwerk binnenkomt op uw iPad en computer, hoe hoger de afspeelkwaliteit die mogelijk is. Het is een kwestie van uitproberen welke kwaliteit in uw situatie de beste resultaten geeft. Hierbij maakt het veel uit vanaf welke plek in huis u films afspeelt. Hebt u een keuze gemaakt? Tik dan op Watch! om de film in de afspeellijst op te nemen. De film zal automatisch geschikt worden gemaakt voor het afspelen op een iPad. Bij korte films is dat snel gepiept, maar bij speelfilms neemt dat behoorlijk wat tijd in beslag. Als u eerst meerdere films toe wilt voegen aan de lijst, dan kunt u op Don't wait tikken. Dan hoeft u niet te wachten en kunt u direct verder gaan met het toevoegen van films aan de afspeellijst.

Probeer uit welke afspeelkwaliteit in uw situatie het beste resultaat biedt.

5. Dvd omzetten

Bladert u naar een dvd (of een map waarin zich de inhoud van een dvd bevindt), dan hoeft u niet door de submappen te bladeren. Tik simpelweg op Play DVD om het afspelen te laten starten. Kies ook nu weer de afspeelkwaliteit en tik op Watch! om de dvd aan de afspeellijst toe te voegen. Dvd's omzetten kost erg veel tijd. Precies zoals in de vorige tip werd uitgelegd, hoeft u hier niet op te wachten. Zodra het omzetten is afgerond, kan de dvd uit de speler worden gehaald. De voor de iPad omgezette versie bevindt zich nu in een werkmap op de server.

0 Reactie(s) op: Films op een tablet

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.