Fingbox - 24/7-netwerkmonitor

Door: Edmond Varwijk | 14 maart 2018 09:03

Review

Weten wie er actief is op jouw netwerk is minstens zo belangrijk voor de beveiliging als de firewall en de WPA-versleuteling. Zien wat er op een netwerk gebeurt is echter lastig. Niet met de Fingbox, een innovatieve oplossing die de gebruikers van jouw netwerk zichtbaar maakt en ook opties biedt om het gebruik te reguleren. Het is de eerste 24/7-netwerkmonitor voor thuisgebruik.

Fingbox

Prijs
€ 129,-
App
iOS, Android
Aansluitingen
1x gigabit-ethernetpoort, 1x usb-poort (voor toekomstig gebruik)
Website
www.fing.io/fingbox
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Inzicht in netwerk
 • Eenvoudig te gebruiken
 • Nederlandstalig
 • Geen abonnement
 • Minpunten
 • Webportal
 • Geen rapportages
 • Geen power over ethernet

De Fingbox is ontwikkeld door de makers van Fing, een bekende netwerkscanner-app voor iOS en Android, die laat zien welke apparaten er allemaal online zijn. Elke scan is echter een momentopname en alles wat tussen twee netwerkscans gebeurt, blijft ongezien. De Fingbox bewaakt dag en nacht het netwerk en informeert je over alle belangrijke gebeurtenissen. Je verbindt de Fingbox met een vrije poort in het netwerk. Laat de app de Fingbox ontdekken en in enkele stappen configureren. Met je account kun je ook inloggen op de Fing-webportal. Daar vind je een deel van de functionaliteit die de app ook biedt, maar de app is zeker completer en makkelijker.

Uitgebreide lijst

De Fingbox houdt een lijst bij van alle apparaten in het netwerk en waarschuwt bijvoorbeeld wanneer een nieuw apparaat verbinding maakt. Ook meldt het verdachte services en malafide accesspoints (ook wel rogue accesspoints genoemd). Van elk apparaat verzamelt de Fingbox aanvullende informatie zoals de naam, de fabrikant en het ip-adres. Zelf kun je ook informatie toevoegen zoals van wie een apparaat is en waar in huis het zich bevindt. De historie van alle apparaten wordt bovendien bewaard en kan altijd worden teruggekeken.

Internet verbreken

Vertrouw je een apparaat niet, of is het in het geval van kinderen beter dat de gebruiker gaat slapen? Dan kun je het apparaat permanent of tijdelijk de toegang tot het netwerk of het internet ontzeggen. Hiervoor gebruikt de Fingbox verschillende technieken op de datalinklaag zoals arp-spoofing en arp-poisoning waarmee het de verkeersstroom kan verbreken of tijdelijk omleiden. Deze mogelijkheid gebruikt het ook om bijvoorbeeld het bandbreedtegebruik van een apparaat te controleren. Naast loggen en beveiliging kan de Fingbox nog meer, zoals het op afstand inschakelen van apparaten via wake-on-lan, het meten van de wifi-snelheid en de snelheid van de internetverbinding, en – opmerkelijk – het rapporteren welke niet-verbonden wifi-apparaten in de buurt van het eigen netwerk zijn.

Elk moment kun je zien welke apparaten en gebruikers online zijn.

Conclusie

De Fingbox is geen firewall en scant niet op malware. Het inzicht dat het levert in het gebruik van het thuisnetwerk is echter meer dan welkom nu het aantal apparaten met een netwerkverbinding alleen maar toeneemt. De online portal verdient nog een update en ook wekelijkse of maandelijkse rapportages zouden handig zijn. De Fingbox is niet goedkoop, maar er zijn verder geen abonnementskosten aan verbonden.

0 Reactie(s) op: Fingbox - 24/7-netwerkmonitor

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.