Firmware bijwerken

Door: raymond-koning | 22 maart 2011 16:37

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Producten volgen elkaar steeds sneller op en tegelijkertijd neemt de functionaliteit van een product alleen maar toe. Om het hoge consumententempo bij te houden kiezen fabrikanten er soms zelfs voor om niet alle functionaliteit meteen uit te brengen en bugs pas later te verhelpen. Een firmware-update moet er dan voor zorgen dat het product uiteindelijk toch functioneert zoals verwacht mag worden, met alle beloofde functies.

Firmware is een stukje software dat in een apparaat is aangebracht. Het is eigenlijk een soort besturingsysteem dat ervoor zorgt dat alle onderdelen afzonderlijk goed functioneren en met elkaar samenwerken. Net als bij een normaal besturingsysteem kan blijken dat bepaalde zaken niet verlopen zoals de bedoeling was, of dat er nieuwe functionaliteit bedacht is. In dat geval moet de firmware aangepast worden met een zogenaamde firmware-update. Speciaal voor de firmware is flashgeheugen aangebracht in het apparaat. Vandaar dat over het flashen van de firmware wordt gesproken. Natuurlijk zijn er grenzen aan wat wel en niet toelaatbaar is op het gebied van functionaliteit en stabiliteit. Overschrijdt een fabrikant deze grens dan wordt hij afgestraft door de kopers van zijn producten. U mag verwachten dat de fabrikant van uw product een firmware-update, indien nodig, uitbrengt en eenvoudig laat uitvoeren. De eenvoud voor het installeren van een firmware-update loopt uiteen.

Firmware wel of niet updaten?

In de meeste gevallen zijn fabrikanten erg terughoudend met het verstrekken van nieuwe firmware. En als die al verstrekt wordt, dan gaat dat gepaard met een aantal ernstige waarschuwingen waardoor sommige mensen het alsnog uit het hoofd laten om gebruik te maken van de verstrekte update. Een belangrijk gezegde in deze is: if it ain't broke, don't fix it. Met andere worden, afblijven van spullen die hun werk doen. En dit is niet zonder reden, als er iets misgaat tijdens de firmware-update dan bestaat het risico dat een product onbruikbaar wordt. Er is een groep personen waarbij het begint te jeuken als nieuwe firmware gevonden wordt. Die update moet dan gebruikt worden en de aanverwante risico's worden voor lief genomen. Want uiteindelijk weet je maar nooit of de gebruikservaring naar een nog hoger niveau getild gaat worden. Wordt de gebruikservaring geplaagd door vervelende bugs en missende 'beloofde' functionaliteiten, dan is een firmware-update natuurlijk een zegen, mits het de boel niet verergerd. En dit is dan het moeilijke punt: wordt het leven er met een firmware-update beter op of stort het de afgrond in?

Een firmware-update voorbereiden

Een geslaagde firmware-update staat of valt bij een goede voorbereiding. Bij een aantal firmware-updates gaan instellingen die u op het product hebt gedaan, verloren. Indien mogelijk is een back-up, het aanmaken van een configuratiebestand, aan te raden. Meestal bieden routers die mogelijkheid wel. Bij moederborden is het om technische redenen veelal niet mogelijk en dan is een blocnote een oplossing om zelf alle instellingen te noteren. Een back-up maken van de firmware zelf kan lang niet altijd en als dit al kan dan is het vaak niet mogelijk om een nieuwere versie met een oudere te overschrijven. Met andere woorden: een weg terug is er niet altijd, bepaal daarom van tevoren of een firmware-update nut voor u heeft.

Onze HP-printer blijkt onder andere nieuwe mogelijkheden te krijgen met een firmware-update.

Aan de slag

Het is niet mogelijk om elke wijze waarop een firmware-update moet worden uitgevoerd afzonderlijk te behandelen. De stappen die u moet ondernemen zijn inhoudelijk verschillend, maar toch zijn er zo'n zes fasen waar u hoe dan ook doorheen moet. We nemen u daarom mee door deze fasen van het upgradeproces. Als voorbeeld dient de HP LaserJet Pro CP1525n netwerkprinter. De methodieken die we gebruiken om deze printer van nieuwe firmware te voorzien kunt u gebruiken voor het updaten van een BIOS van een moederbord, de firmware van een optisch station, externe harde schijf, SSD, enzovoort. De HP CP1525n biedt bij het installeren van de driver voor het eerste gebruik, de mogelijkheid te controleren of er nieuwe firmware-updates beschikbaar zijn. Omdat lang niet alle apparatuur in staat is om op deze manier een firmware-update te kunnen doen, hebben we ervoor gekozen de firmware-update achteraf handmatig door te voeren.

0 Reactie(s) op: Firmware bijwerken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.