Fitbit Charge 2 - Fitnesscoach om je pols

Door: Joris Peterse | 05 juli 2017 10:29

Review

Wie graag sportief bezig is, of dit juist ambieert, kan de assistentie van de Fitbit Charge 2 goed gebruiken. Niet alleen helpt dit sportarmbandje je prestaties te meten en gezondheidsgegevens zoals je hartslag en slaap te meten, ook word je uitgedaagd om je eigen grenzen te verleggen.

Fitbit Charge 2

Prijs: € 149,-
Kleuren: zwart, blauw, paars, turquoise, roze
Platform: Android, iOS, Windows
Scherm: Kleurloos oled
Formaat: Small, Large of XL, 2,3 cm breed
Gewicht: 290 gram
Sensoren: Hartslagmeter, acceleratiemeter, stappenteller, calorieënteller, slaapmonitor, hoogtemeter
Connectiviteit: Bluetooth
Overig: spatwaterdicht, verwisselbare bandjes
Website: www.fitbit.com
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Accuduur
  • Hartslagmeter
  • Prettige app
  • Minpunten
  • Geen GPS
  • Weinig onderscheidend

De Fitbit Charge 2 lijkt niet alleen op zijn voorganger (de Fitbit Charge HR), maar ook op de Fitbit Alta HR, die overigens ongeveer hetzelfde prijskaartje heeft. De laatstgenoemde is echter een subtieler bandje om je dagelijkse activiteiten te meten, terwijl de Charge 2 meer bedoeld is voor sporters. Via het bandje kun je zelf activiteiten starten en stoppen, een stopwatch bedienen, hoogteverschillen meten (trappen) en kunnen hardloop- en fietsroutes via GPS worden vastgelegd (waar ik zo nog op terugkom). Het bandje is iets groter, wat wel zo handig is tijdens het sporten en is in tegenstelling tot de Charge HR spatwaterdicht.

Het bandje is gemaakt van rubber, wat na verloop van tijd voor enige huidirritatie kan zorgen. Persoonlijk kan ik dit redelijk voorkomen door het bandje af en toe aan de andere pols te dragen. Maar dit verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Overigens zijn de bandjes ook verwisselbaar.

Overeenkomsten

Maar verder zijn de bandjes in feite hetzelfde. Een hartslagmeter is continu bezig om je hartslag bij te houden, wat de meter van de Fitbit veel waardevoller maakt dan de meeste andere sportwearables, die alleen op oproep of periodiek je hartslagsnelheid meten.

Fitbit heeft veel werk gestoken in z’n apps, die beschikbaar zijn voor iOS, Android en Windows. Alle verzamelde gegevens over slaap, activiteiten, hartslag, verbrande calorieën, aantal gelopen trappen en je gelopen stappen kun je meteen zien. Eventueel kun je dit aanvullen met voeding en gewicht. Via challenges kun je jezelf (en andere Fitbit-gebruikers) uitdagen.

Duurloper

Omdat het armbandje dus doorlopend bezig is, ben je niet geneigd hem af te doen. Straks mis je nog stappen, of erger, je stappendoel! Prettig is daarom dat de batterij aardig lang meegaat, in praktijk haal ik er een dag of vijf uit. Dat is iets langer dan de Charge HR, maar de Alta HR hield het zelfs zo’n tien dagen uit. Het is overigens een groot voordeel dat het bandje waterdicht is, je hoeft je daarom niet zoveel zorgen te maken als je zonder er goed bij na te denken onder de douche of in het zwembad springt, en daarmee meteen je dure wearable een verdrinkingsdood biedt. Om zwemactiviteiten te meten is de Charge 2 ongeschikt, maar je kunt het bandje wel altijd omhouden, zonder erover na te hoeven denken.

GPS

Wie interesse heeft in de Charge 2 vanwege de GPS, moet echter wel opletten. De wearable heeft zelf geen GPS-chip, maar kan gebruikmaken van de GPS-chip in je smartphone om bijvoorbeeld je (hard)loop en fietsroutes in kaart te brengen. Dat is toch wel een beetje teleurstellend, als je sport vervang je je smartphone het liefst met zo’n sportarmbandje, maar in dit geval moet je juist beide bij je dragen. Bovendien, als het bandje gewoon gebruikmaakt van je smartphone voor GPS-locatiegegevens, dan valt niet goed te praten waarom andere (goedkopere) Fitbits dit juist niet kunnen.

Als het bandje smartphone voor GPS-locatiegegevens gebruikt, waarom kunnen goedkopere Fitbits dit niet?

Conclusie

Wie de beste fitnesswearable zoekt, kiest voor Fitbit. Vooral dankzij de app en hartslagmeter verkies ik hem boven bijvoorbeeld TomTom, Misfit of Garmin. Toch ben ik een beetje teleurgesteld in de mogelijkheden van de Charge 2 ten opzichte van de kleinere Alta HR en voorganger Charge HR.

0 Reactie(s) op: Fitbit Charge 2 - Fitnesscoach om je pols

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.